Română

Magia Serii în Sunet și Lumină, ediția a XIII-a

Cea de-a 68-a stagiune a Operei ieșene debutează cu gala extraordinară Magia Serii în Sunet și Lumină, care va avea loc duminică, 8 septembrie, începând cu ora 20:00, pe Esplanada Palatului Culturii.

Ajunsă la a XIII-a ediție, gala în aer liber de anul acesta este dedicată Centenarului Giacomo Puccini.

Programul galei va cuprinde atât o selecție de arii, duete și terțete, cât și pagini orchestrale din impresionanta creație pucciniană.

Regalul artistic interpretat de invitații, soliștii, corul și orchestra Operei din Iași va fi completat de lasere și focuri de artificii.

Vă invităm să redescoperiți magia celui mai important eveniment al scenei lirice din capitala Moldovei.

Deschiderea stagiunii 2024 – 2025

Cu imensă bucurie vă anunțăm că deschidem stagiunea 2024 2025 cu noi reprezentanții încântătoare.

Programul lunii septembrie debutează cu gala în aer liber Magia Serii în Sunet și Lumină, ajunsă la a XIII-a ediție. Anul acesta, gala de deschidere a stagiunii este dedicată Centenarului Giacomo Puccini.

Seria concertelor la Palat continuă în toamnă cu un nou eveniment inedit, care va avea loc pe 10 septembrie în Holul de Onoare.


Capodopera puccininană TURANDOT, a cărei premieră a încheiat stagiunea trecută, poate fi revăzută în dublă reprezentație luna viitoare. Pe 18 și 19 septembrie vă propunem să experimentați un spectacol eclatant, un tablou captivant al măreției unei Chine legendare.

Vineri, 20 septembrie, sunteți invitați într-o călătorie surprinzătoare în lumea pasională a tangoului. Historia de ion amor este o poveste născută din dorință și pasiune pentru tango, muzică argentiniană și jazz.

Opera-balet Les indes galantes de Jean-Philippe Rameau, regizată de maestrul Andrei Șerban, revine pe scena lirică ieșeană pe 22 septembrie, cu o nouă reprezentație spectaculoasă.

Eternul cuceritor Don Giovanni vă dă întâlnire pe 25 septembrie la un spectacol seducător, unde inovația teatrală pune în valoare una dintre cele mai de succes creații ale genialului Mozart.

Finalul lunii septembrie ne învăluie cu farmec și grație la cele două reprezentații ale baletului de poveste Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski.

Biletele de intrare la spectacolele lunii septembrie pot fi achiziționate începând de luni, 5 august, ora 12:00, de la Agenția Operei și de pe operaiasi.ro.


Suntem nerăbdători să vă revedem!

Spectacolele lunii iunie

Înainte de vacanța de vară v-am pregătit un program artistic intens la Operă.

Luna iunie debutează cu trei spectacole destinate atât copiilor, cât și iubitorilor de balet și musical.

Baletul de poveste Cenușăreasa de Serghei Prokofiev revine pe scena noastră în dublă reprezentație, pe 1 și 2 iunie, cu începere de la ora 18:30.

Îndrăgitul musical Sunetul muzicii de Richard Rodgers poate fi revăzut marți, 5 iunie, începând cu ora 18:30.

Sâmbătă, 8 iunie, de la ora 18:30, vă invităm să redescoperiți cea mai cunoscută operă a geniului din Salzburg, Le nozze di Figaro.

Emoționanta operă pucciniană La bohème va fi prezentată publicului din capitală pe 11 iunie, începând cu ora 19:00, în cadrul Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition.

Evenimentele inedite din cadrul proiectului Concert la Palat vor fi completate în luna iunie de un recital de pian, intitulat Puccini a quattro mani.

Pe 18 iunie, de la ora 18:00, maestrul David Crescenzi și maestrul corepetitor Adina Alupei vor interpreta compoziții ale genialului Puccini în memoria dirijorului Corneliu Calistru.

Finalul lunii iunie aduce pe scena noastră o nouă premieră.

Sâmbătă, 29 iunie, începând cu ora 18:30, prezentăm pentru prima dată în istoria teatrului liric ieșean spectacolul TURANDOT de Giacomo Puccini.

Încheiem stagiunea 2023-2024 cu a doua reprezentație a operei TURANDOT de Giacomo Puccini, la care vă invităm duminică, 30 iunie, de la ora 18:30.

Biletele pentru reprezentațiile lunii viitoare pot fi achiziționate începând de mâine, 17 mai, ora 12:00, de pe www.operaiasi.ro și de la Agenția noastră.


Vă așteptăm cu imensă bucurie!

Spectacolele lunii mai

Luna mai debutează cu lucrarea vocal-simfonică Messa da Requiem de Giuseppe Verdi. Vă invităm în Joia Mare să redescoperiți monumentala creație verdiană a cărei premieră mondială a avut loc în urmă cu 150 de ani.

Pe 10 mai ne întâlnim cu publicul din Suceava la SymphOpera Fest, unde vom prezenta spectacolul extraordinar Tosca de Giacomo Puccini.

Continuăm seria concertelor camerale la Palatul Culturii cu un alt eveniment artistic inedit la care vă așteptăm pe 14 mai, de la ora 20:00.

Spectacolul de balet pentru copii Zâna păpușilor de Josef Bayer revine pe scena noastră duminică, 19 mai, începând cu ora 12:00.

Pe 21 mai, de la ora 18:30, vă invităm la o nouă reprezentație a spectacolului La bohème, dedicată Centenarului Giacomo Puccini.

Opera bufă Don Pasquale de Gaetano Donizetti poate fi revăzută duminică, 26 mai, începând cu ora 18:30.

Încheiem programul artistic al lunii mai cu un spectacol-eveniment, care va avea loc la Palatul Culturii. Pe 30 mai sunteți invitații noștri speciali la Balul Palatului.

Biletele de intrare la spectacolele lunii viitoare pot fi achiziționate începând de miercuri, 17 aprilie, ora 12:00, de pe operaiasi.ro și de la Agenția Operei.

Vă așteptăm cu bucurie!

Spectacolele lunii aprilie

Deschidem luna aprilie cu un concert cameral la Palatul Culturii, unde artiștii instrumentiști vă vor încânta cu teme muzicale din filme celebre.

Continuăm și în acest an triada reprezentațiilor capodoperei verdiene Aida. Pe 12, 13 și 14 aprilie vă invităm să vă bucurați de grandioasa producție ieșeană la care vor lua parte peste 200 de artiști.

Opera Rigoletto, una dintre cele mai populare lucrări verdiene, poate fi revăzută pe 19 aprilie. Învăluită de strălucirea muzicii compusă de Verdi, întreaga creație se concentrează în jurul bufonului Rigoletto, care după descrierea compozitorului era „în exterior slut și grotesc, dar în interior plin de pasiune și dragoste”.

Palatul Culturii își deschide porțile pe 16 aprilie pentru un al doilea concert instrumental. Vă invităm să vă delectați cu farmecul muzicii de cameră într-un edificiu încărcat de istorie.

Pe 21 aprilie vă invităm într-o călătorie epică și plină de umor alături de aventurierul Don Quijote și baletul Operei ieșene. Muzica lui Minkus completează povestea captivantă a nobilului „cavaler rătăcitor” pornit în căutarea idealurilor umane.

Finalul lunii aprilie ne învăluie cu șarmul seducătoarei Carmen. Operă simbol al romantismului francez, creația lui Georges Bizet va fi prezentată în dublă reprezentație, pe 26 și 27 aprilie.

Biletele pentru spectacolele lunii viitoare pot fi achiziționate începând de miercuri, 13 martie, ora 12:00, de pe operaiasi.ro și de la Agenția Operei.

Vă așteptăm cu bucurie!

Spectacolele lunii martie

În debutul acestei primăveri menținem stagiunea noastră de 10 cu zece spectacole pline de parfum și culoare.

Pe 8 martie invităm doamnele și domnișoarele să descopere istoria unei povești de dragoste într-un periplu muzical în lumea pasională a tangoului.

Fascinanta cantată a lui Carl Orff, Carmina Burana, revine pe scenă noastră în data de 10 martie.

Musicalul Sunetul muzicii de Richard Rodgers poate fi urmărit pe 12 martie de toți iubitorii genului.

Celebra lucrare verdiană Un ballo in maschera poate fi revăzută pe 14 martie într-o nouă reprezentație a unui spectacol captivant.

Continuăm celebrarea Centenarului Giacomo Puccini cu o reprezentație de excepție a operei Tosca, la care vă invităm pe 19 martie.

Iubitorii baletului se vor bucura luna viitoare de două reprezentații ale spectacolului Lacul lebedelor, care vor avea loc în zilele de 27 și 28 martie.

Una dintre capodoperele epocii romantice franceze, Les pêcheurs de perles de Georges Bizet, poate fi redescoperită sâmbătă, 30 martie.

În ultima zi a lunii martie, copii cu vârsta între 3 și 7 ani sunt așteptați la un matineu educativ. Împreună cu artiștii de la TEATRUL MUZICAL AMBASADORII vom prezenta pe 31 martie două reprezentații ale musicalului pentru copii Cutiuța muzicală – Aventurile Pălăriei Fermecate.

Biletele pentru spectacolele lunii martie pot fi achiziționate începând de miercuri, 14 februarie, ora 12:00, de pe operaiasi.ro și de la Agenția Operei.

Vă așteptăm cu multă bucurie!

Musical pentru copii: Cutiuța muzicală – Aventurile Pălăriei Fermecate

Stimați spectatori,

Matineele muzicale revin pe scena noastră!

Împreună cu artiștii de la TEATRUL MUZICAL AMBASADORII prezentăm pe 31 martie, de la ora 12:00, musicalul pentru copii Cutiuța Muzicală – Aventurile Pălăriei Fermecate.

Biletele de intrare la spectacolul pentru copii pot fi achiziționate începând de luni, 12 februarie, ora 12:00, de pe operaiasi.ro și de la Agenția Operei, situată în foaier.

Vă așteptăm cu voioșie!

Spectacolele lunii februarie

Spectacolele lunii februarie au fost stabilite!

Baletul pentru copii Zâna păpușilor de Josef Bayer poate fi revăzut sâmbătă, 3 februarie, de la ora 11:00, în Sala “Radu Beligan” a Ateneului Național Iași.

Pe 14 februarie descoperim împreună ce puteri miraculoase poate ascunde o doză responsabilă din Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti.

Drama îndrăgostiților nemuritori, Romeo și Julieta, va fi povestită de Baletul nostru prin metafore dansante în reprezentațiile din 17 și 18 februarie.

Opera Il trovatore de Giuseppe Verdi revine pe scena lirică ieșeană în dublă reprezentație. Vă invităm pe 24 și 25 februarie la un spectacol contrastant, pigmentat cu dueluri, neîmpliniri și răzbunări.

Miercuri, 28 februarie, începând cu ora 18:30, celebra soprană Elena Moșuc va susține un recital extraordinar în Sala Mare.

Născut pe 29 februarie 1792, compozitorul Gioachino Rossini va fi celebrat la Iași printr-o gală de excepție. Vă invităm în ultima zi a lunii februarie la o seară lirică rossiniană cu un program special.

Biletele pentru evenimentele artistice ale lunii viitoare pot fi achiziționate începând de luni, 15 ianuarie, ora 12:00, de pe operaiasi.ro și de la Agenția noastră, situată în foaier.

Vă așteptăm cu drag!

„Boema”, un ultim omagiu adus maestrului Corneliu Calistru

Opera Națională Română din Iași, un prestigios spațiu al culturii, se află în doliu după pierderea unui titan al muzicii clasice, maestrul Corneliu Calistru.

Un nume de referință în lumea dirijoratului românesc, maestrul și-a luat rămas bun de la lumea noastră și de astăzi va onora corurile cerești cu măiestria sa.

Cetățean de onoare al Iașului, a condus teatrul liric între anii 1991 și 2008. În calitate de profesor la Conservator, a modelat și inspirat zeci de generații de artiști lirici de excepție.

Vestea trecerii sale în eternitate a cutremurat scena lirică din Iași și nu numai, lăsând un gol imens în inimile iubitorilor de operă. Cu o carieră remarcabilă și un spirit pedagogic vibrant, Corneliu Calistru a fost o figură monumentală în peisajul cultural românesc.

Născut la Iași pe 30 septembrie 1941, și-a desăvârșit studiile la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” București, pregătindu-se sub îndrumarea unor maeștri renumiți. Angajat la Opera din Iași, a început și cariera didactică, aducând o contribuție excepțională la formarea unor noi talente. Cu specializări în Germania și Anglia, a devenit un pilon al Operei Naționale Române din Iași, conducând-o cu măiestrie și pasiune.

Pe parcursul carierei sale strălucite, a explorat întregul repertoriu de operă, operetă și balet, bucurând publicul din multe țări cu talentul său. În 2021, la împlinirea vârstei de 80 de ani, a fost celebrat cu un spectacol memorabil, „Boema” de Giacomo Puccini, dirijat de el însuși. Acea seară magică a fost încununată cu aplauze furtunoase și recunoștința unei comunități pe care a modelat-o și inspirat-o.

Soprana Cristina Simionescu-Fântână, unul dintre inițiatorii acelui spectacol, l-a apreciat drept un exemplu strălucitor de artist și om, un profesionist desăvârșit, care și-a dedicat viața muzicii și educației. „Maestrul Corneliu Calistru a iubit foarte mult Boema, era spectacolul său preferat. Împreună cu câțiva colegi ne-am gândit să-i oferim un dar la împlinirea onorabilei vârste de 80 de ani. Și ce alt cadou mai frumos decât un spectacol pe scena Operei ar fi putut fi? Maestrul ne-a îndrumat în devenirea noastră și ne-a dăruit Totul. Ne-a oferit nu doar din știința lui, ci și din sufletul său, din el însuși. Ne-a învățat să fim ceea ce suntem astăzi – artiști și oameni”, spunea, la acel moment, soprana Cristina Simionescu-Fântână, cadru didactic la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”. Ca un ultim dar, Opera Națională Română din Iași și întreaga comunitate artistică vor aduce un omagiu profund maestrului Corneliu Calistru, dedicându-i în semn de recunoștință, spectacolul „La bohème” de Giacomo Puccini. „Condoleanțele noastre sincere se îndreaptă către familia sa. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a fost mesajul artiștilor.

Maura Anghel