Cortina cu răvașe – un reportaj despre dorințele artiștilor

În sala cu balcoane aurite, luminile se sting pe rând, iar cortina coboară ușor, închizând scena care încă mai vibrează în urma ultimului spectacol din acest an. Ca o regină absolută, Liniștea își scutură faldurile rochiei, care se aștern în întreaga sală, apoi zâmbește ușor aplauzelor rămase încă în fața scenei. Pe cortină apar, rând pe rând, luminițe viu colorate, în care sclipesc răvașele prinse de artiștii ce au închis încă o partitură a unui an, cu gândul la cel viitor.

Spectacole, armonie, public cald, sănătate, familia alături și prieteni sunt câteva dintre dorințele trecute pe răvașele trimise de artiști cu gândul și prinse pe cortina scenei căreia i-au jurat credință. „Vreau să trec cu bine peste toate încercările vieții și să fiu sănătoasă, și eu, și cei dragi. Atât. Nimic altceva”, a fost mesajul îndrăgitei soprane Cellia Costea, căreia destinul i-a făcut un dar neprețuit în acest an – a cântat, pentru prima oară, pe scena Operei Naționale Române Iași, al cărei co-fondator a fost, în urmă cu 65 de ani, și bunicul ei, fagotistul Gheorghe Costea. „Armonie și sănătate”, a fost mesajul sopranei Mihaela Grăjdeanu, prim-solistă a scenei lirice ieșene. „Îmi doresc în primul rând să fiu sănătoasă, să am părinții sănătoși și aproape de mine pentru că familia este foarte importantă, să am puterea de a merge mai departe cu noi roluri în anul care vine, să am multe colaborări nu doar în țară, ci și peste hotare. Sunt bucuroasă că am semnat contracte în Monte Carlo și în Dubai pentru câteva spectacole frumoase, la început de an. Am puține dorințe, dar toate țin de sufletul meu. Să fiu sănătoasă și să fiu bine cu mine, să am prietenii alături și familia. Le doresc tuturor un An Nou plin de bucurii, fericire, împliniri, zâmbete și proiecte frumoase”, a sclipit, de pe cortină, răvașul prins cu gândul de către soprana Ana-Maria Donose.

Înainte de a lansa dorințele pentru anul viitor, basul Andrei Yvan a aruncat o privire peste umăr la ceea ce a fost în 2021 și ne-a invitat să fim „noi cu noi, sinceri, în oglinda sufletului nostru”, să analizăm ce am făcut bine sau mai puțin bine, cât din lista obiectivelor am reușit să realizăm, cât de buni sau mai puțin buni am fost cu noi și cu toți cei din jurul nostru, și bineînțeles, să ne gândim la ce am putea schimba întru a fi bine. „Noi, oamenii, nu ne naștem foarte buni și talentați, noi devenim astfel prin valorizarea darurilor noastre cu multă pasiune, credință, muncă, perseverență, bună organizare.  Sincer, eu cred că doar așa, de la un an la altul, putem deveni versiunea noastră cea mai bună și asta vă doresc din suflet tuturor!!! Domnilor manageri, tuturor colegilor mei de la toate compartimentele Operei Naționale Române din Iași și, nu în ultimul rând, îndrăgitului nostru public cu oameni minunați și nelipsiți de la spectacolele noastre, le doresc multă sănătate, împliniri sufletești, realizarea tuturor dorințelor cu Voia și cu ajutorul Bunului Dumnezeu. Vă invit să privim cu mult optimism spre noul an! Noi, prin puterea gândului nostru, putem crea un 2022 mai bun”, a fost convins basul pe care publicul l-a aplaudat de multe ori în „Nunta lui Figaro”.

„Ne dorim să bucurăm mereu publicul

Cortina cu răvașe este ca un album cu amintiri adunate în toți cei 65 de ani ai Operei ieșene, un ecran pe care, dacă închizi ochii, poți revedea oricând spectacolele din sala cu balcoane aurite, în care aplauzelor vor răsuna din nou, la început de an. „Îmi doresc realizări mărețe, vreau să avem mai mulți balerini, să avem posibilități financiare pentru premiere, să bucurăm mereu publicul. De fapt, acesta este visul oricărui artist – să fie alături de sufletul publicului. În rest, liniște și inspirație ca să putem crea spectacole pline de magie”, a fost dorința Cristinei Todi, coordonatorul Corpului de Balet. „Pentrul anul care vine, atât eu, cât și soțul meu, ne dorim să avem cât mai multe spectacole și o sală plină cu public, cu toate scaunele ocupate”, și-a scris pe răvaș prim-balerina Monica Ailiesei, la fel ca și Maria Lozanova Buzincu, care are își dorește „cât mai multe spectacole, premiere și debuturi! Săli pline cu spectatori! Multe clipe frumoase cu familia, bucurii și fericire!”. „Sănătate familiei, pentru că ea îmi dă puterea să lupt pentru visurile mele! Îmi doresc să fiu plină de efervescență, ca să pot aduce în fața minunatului public debuturile mele! Armonie și iubire în juru-mi!”, a fost mesajul sopranei Angelica Mecu Solomon. „Îmi doresc să evoluez cât mai mult ca să mă pot redescoperi cu fiecare rol nou învățat și, nu în ultimul rând, aș vrea să trecem toți cu bine peste aceste vremuri grele și incerte”, a scris soprana Manuela Barna-Ipate pe lista viselor de împlinit. „Cât mai multe roluri, provocări noi, pace, o atmosferă frumoasă de lucru alături de colegi. Sănătate și armonie în familie. Dacă este armonie în jur și în interior, totul va fi perfect”, a completat soprana Diana Bucur o imaginară operă dedicată anului ce va să vină. „Primul gând mă poartă la dorința ca toți cei pe care îi cunosc să fie sănătoși și înconjurați de iubire. Seninătatea și credința în bine și frumos să ne pătrundă cu totul! Doresc inspirație, dăruire cu zâmbet pe chip și entuziasm în tot ce înseamnă manifestare artisticăâa. Și…. dacă e să îmi doresc ceva mai mult la mine…, ar fi o forță interioară care să-mi conducă gândurile și simtirea spre ceva mai multă încredere”, s-a auzit, ca într-un basm plin de magie, vocea sopranei Cristina Grigoraș, imprimată pe un răvaș imaginar prins de cortina Operei, ca o arie dedicată unui 2022 pe care cu toții ni-l dorim mai bun. Și plin de bucurii!

În sala cu balcoane aurii, în care poți auzi spectacolul liniștii așternute la final de an, luminile se vor aprinde nu peste mult timp. Cortina se va ridica ușor, trimițând Universului răvașele care au sclipit în noaptea Anului Nou, și va deschide scena pentru noi spectacole dedicate unui public dornic de frumos și de armonie.

La mulți ani tuturor!

Cu recunoștință și infinită admirație,

Maura ANGHEL