Bal

Bal

Spectacol teatru-dans (2009)

Regie și coregrafie – Yvette Bozsik (Budapesta, Ungaria)
În rolul principal – Beatrice Rancea
Interpretează Ansamblul de Balet al Operei Naționale Române Iași
Durata: 1 oră și 45 minute

 

 

Bal este o călătorie dansantă și muzicală în anii ‘70.

Spectacolul este conceput în două părți, contrastul dintre acestea fiind puternic evidențiat: prima parte se petrece într-un local, iar a doua pe o plajă, în firescul naturii. Atmosfera părții a doua este mult mai poetică: cei care, mai înainte, s-au afirmat printr-un dans plin de culoare își prezintă acum propria lor soartă, singurătatea și diferitele momente unice din viață. Materialul sonor ne oferă piese aparținând celor mai importante curente muzicale ale secolului XX, de la jazz până la canzonette, de la muzica clasică până la muzica modernă, într-un amalgam de stiluri și atitudini.

 

Ideea spectacolului  s-a născut în baza filmului meu preferat: Ettore Scola – „Balul”, care constituie mărturia fără text, prin diferite stiluri de dans, a destinelor și relațiilor umane, precum și a istoriei secolului XX. Piesa mea nu se concentrează asupra istoriei, ci asupra personajelor care își caută fericirea valsând solitar, spune Yvette Bozsik despre Bal.

Dansurile de diferite stiluri, valsurile, tango-urile ne povestesc în stilul Bozsik despre dorințe și vise nerealizate, despre singurătate și iubire, despre alienare, interiorizare și căutare de sine.