Kabaret – Nostalgie în două părți

Kabaret

Spectacol  teatru-dans (2011)

Regia și coregrafia sunt semnate de Yvette Bozsik (Budapesta, Ungaria)
Asistenți coregrafie – Dorina Cotorobai, Sergiu Cotorobai
Asistent regie Anca Serbanuță
Scenografia originală – Mara Bozoki și Zsolt Khell
Scenografia preluată de Rodica Eșanu
Light designer – Petruș Rogojinschi

Durata: 1 oră și 30 minute

Spectacol nerecomandat minorilor sub 16 ani

 

Spectatorii vor fi conduși într-o lume de poveste, o lume ciudată care va readuce la viață povești și personaje celebre ale cabaretului german din anii ’20-’30.

În decorul inspirat de pictura lui René Magritte – Valorile Personale, actorii și balerinii spectacolului vor trăi într-o lume suprarealista, unde viața este dominată de povești pline de melancolie, umor și culoare.

În spectacol se regăsesc interpreti renumiți din filme, printre care și faimoasa Marlene Dietrich. În acest spațiu straniu, plin de personaje ciudate, există un dulap magic, din care își fac apariția trei clovni. Ei se bucură de minunățiile găsite în această lume, iar unul dintre ei, fermecat de atmosfera nemaiîntâlnită, alege să rămână.

În cea de-a doua parte a spectacolului, clovnul purtat de acordurile Simfoniei nr. 5 de Ceaikovski începe să viseze că dirijeaza o orchestră, la pupitrele căreia vor prinde viață personajele spectacolului.

 

 

Yvette Bozsik este absolventă a Academiei de Balet din Budapesta, fondator al Companiei de Dans care îi poartă numele și coregrafă la Teatrul “Katona Joszef” din Ungaria. Ca regizor, a semnat peste 30 de spectacole, cu care a participat la festivalurile din Edinburgh, Hong-Kong, Moscova și Copenhaga. A fost premiată pentru cea mai bună producție de dans și a obținut premiul criticilor sau Premiul Kusoth, cea mai importantă distincție culturală a Ungariei.

 

 

Yvette Bozsik afișează o charismă cameleonică minunată. Este senzuală, sculpturală, surprinzător de originală, care te lasă praf, hipnotică, scandalos de erotică, incitantă și, nu în ultimul rând, de neuitat.  Richand Demarco

 

 

Yvette Bozsik, a cărei companie se află la Budapesta, este una din marile atracții ale festivalului (Edinburgh, n.n.). Într-o perioadă când doar câțiva coregrafi oferă surprise, misterul său și munca „bizară” este ceea ce avu nevoie adepții dansului. Time Out, New York

 

 

Marea descoperire a festivalului de la Edinburgh este Yvette Bozsik. Dacă nu ați vazut încă piesa, rugați-vă în genunchi pentru un bilet. E minunata pantomimă! Concepția lui Bozsik este originală și unică, imaginația sa îți taie respirația. Compania poate deveni o trupa principală a scenelor europene. The Herald

 

Yvette Bozsik, fondatoarea companiei, este una din personajele cele mai singulare din lumea dansului contemporan maghiar… Astăzi numele și creațiile sale sunt cunoscute nu numai în mediul professional, ci și de publicul larg… la începutul carierei sale a fost lovită de contrastul pe care l-a resimțit între formația sa de dans clasic și temperamentul propriu. …Schimbarea a intervenit cînd eleva de 17 ani a început să realizeze spectacole independente de avangardă. Mult timp a dus o viață profesională dublă; la un moment dat s-a implicat în arta alternativă și a înființat prima sa companie, Collective of Natural Disasters.

Mai târziu a înființat Compania „Yvette Bozsik”.