Don Quijote – Ludwig Minkus

Don Quijote

Muzica de Ludwig Minkus (1826-1917)

Libretul de Marius Petipa, după romanul Don Quijote de la Mancha al lui Miguel de Cervantes

Premiera mondială la 26 decembrie 1869, Teatrul Bolşoi, Moscova

SINOPSIS

 

ACTUL I

 

O piaţă din Sevilla. Câţiva orăşeni s-au adunat în faţa hanului lui Lorenzo. Din mulţime se remarcă fiica lui Lorenzo, Quitri. Ea abia aşteaptă să-şi întâlnească iubitul, bărbierul Basil. Acesta o vede şi, pentru a o tachina, le face curte prietenelor ei, apoi dansează împreună cu ea. Lorenzo nu priveşte cu ochi buni dragostea lor şi îi desparte. Intră Camacho, un nobil bogat, dar ridicol şi trufaş, care încearcă să câştige inima lui Quitri. Lorenzo e în al noulea cer: iată un pretendent ideal! Quitri nu este însă încântată de idee şi îşi bate joc de Camacho.

În drumul lor către coridă, un grup de toreadori se opreşte în piaţă, conduşi de Espada şi dansatoarea Mercedes. Bucuria generală este întreruptă de sosirea ciudatului cuplu de aventurieri Don Quijote şi Sancho Panza. Ei poposesc la hanul lui Lorenzo. Între timp, Quitri şi Basil se întorc în piaţă, iar Don Quijote este pe loc fermecat de frumuseţea lui Quitri. În sfârşit, el şi-a găsit personificarea Dulcineei.

Pentru a putea fi împreună, împotriva voinţei tatălui său, Quitri decide să fugă cu Basil. Ei sunt urmăriţi de Lorenzo, îndrăgostitul Camacho, la care se adaugă Don Quijote şi Sancho Panza.

Quitri şi Basil hoinăresc prin tabăra unor ţigani, lângă o moară de vânt. Ţiganii le-au oferit adăpost şi îi ascund de Lorenzo şi Camacho. Curând, în tabără apar Don Quijote şi Sancho Panza, obosiţi de urmărire. Don Quijote o întâlneşte din nou pe Quitri şi hotărăşte să facă o faptă de vitejie pentru a-i cuceri inima. Astfel, el se luptă cu moara de vânt pe care o crede un uriaş. Aruncat de către braţele morii, el cade şi se răneşte, apoi adoarme. În visul său, este rănit de săgeata lui Cupidon şi crede că în, sfârşit, se va întâlni cu Dulcineea. Don Quijote se trezeşte în momentul în care Lorenzo şi Camacho, furioşi, se apropie de moară, căutându-i pe Quitri şi Basil. Aceştia însă părăsiseră tabăra. Don Quijote, încercând acum s-o protejeze pe Quitri de urmăritori, îl înşală pe Lorenzo, dar Sancho Panza, fără să vrea, îi arată acestuia direcţia în care au fugit îndrăgostiţii. Singura soluţie acum, pentru a o ajuta pe Quitri, este ca Don Quijote şi Sancho să-i ajungă din urmă şi să-i avertizeze.

 

ACTUL II

 

O mulţime s-a adunat într-un han, pentru o petrecere. După corida din ziua aceea, intră toreadorii, cu Espada şi Mercedes în frunte. Ei dansează spre bucuria petrecăreţilor. Quitri şi Basil sosesc în grabă, căutând să se ascundă de Lorenzo şi Camacho. Ei sunt însă văzuţi de urmăritori. Lorenzo nici nu vrea să audă de rugăminţile lui Quitri şi vrea să facă pe loc logodna dintre ea şi Camacho. Basil, disperat, se preface că se sinucide. Don Quijote ajunge şi el la han. La rugămintea lui Quitri, el îl convinge pe Lorenzo să satisfacă ultima dorinţă a lui Basil şi să le dea îndrăgostiţilor binecuvântarea părintească. Crezând că Basil a murit, Lorenzo acceptă, dar în secunda următoare, Basil se ridică teafăr şi nevătămat. Lorenzo îşi dă seama că a fost păcălit, dar e prea târziu. Quitri, care ştia de planul lui Basil de a-i păcăli, este bucuroasă că şotia a reuşit.

Acum, nimic nu mai poate sta împotriva căsătoriei lui Quitri cu Basil. Printre oaspeţii de onoare de la nuntă se află și Don Quijote, care le urează tinerilor fericire, apoi pleacă într-o nouă călătorie de aventuri, în căutarea Dulcineei.