Gânduri către Doamnele sufletului și ale muzicii

Când le privești pe scenă te gândești cât de generos a fost Universul cu darurile pe care le-a trimis în dar. Frumoase, elegante, talentate, artistele Operei Naționale Române din Iași (ONRI) sunt mereu un model pentru tinerii care iubesc arta și un etalon pentru cei care o slujesc. Strălucesc mereu în luminile scenei, dar își păstrează eleganța și în zilele în care viața personală este scena pe care își continuă rolurile. Atrag atenția nu doar prin talent, ci și prin generozitate, blândețe, altruism și pot oferi definiția multor roluri pe care le interpretează, în aprecierea unanimă a partenerilor de scenă sau de viață.  „Doamna față de care am o apreciere cu totul aparte e caracterizată în primul rând de  înălțimea bunătății, apoi a inteligenței generoase și, nu în ultimul rând, a feminității elegante”, am aflat de la tenorul Andrei Fermeșanu, managerul interimar al ONRI. În opinia domniei sale, artista pe care o admiră trebuie să aducă pe scenă bogăția ei interioară: „O frumusețe a chipului tainic ce transpare în  privire, dublată de un profesionalism neerodat de impuritățile orgoliului sau autosuficienței”. Pe scenă, tenorul Andrei Fermeșanu își dorește să fie cu „artista care mă inspiră și alături de care sunt veridic în rol. Oricât de bine s-ar cânta, reușita unui spectacol stă și  în potrivirea energetică a interpreților”.

Partituri și reverențe

În zi de frumoasă sărbătoare, așa cum este 8 Martie, gândurile multor artiști ai ONRI se îndreaptă către doamnele sufletului lor, „către soția mea dragă care este, în același timp, iubita, prietena și mama copilașilor noștri dragi și frumoși. O apreciez și o iubesc foarte mult pe mama mea scumpă, care m-a ajutat și m-a sprijinit în toate. O respect enorm de mult și fără ea nu aș fi ajuns aici, alături de dumneavoastră”, a recunoscut și tenorul Andrei Yvan, care apoi a trimis omagiile către artistele cu „talente extraordinare și supraomenești” pe care le-a apreciat pentru sprijinul oferit noilor generații și etalonul înalt adus Operei. „Fac o largă reverență către Maria Calas, Renata Tebaldi, Montserrat Caballé, Viorica Cortez, cu care avem și o relație specială, am lucrat cu dumneaei în Paris, Virginia Zeani, Anna Netrebko, Angela Gheorghiu și lista poate continua…”, a continuat tenorul. Dacă ar fi să deschidă o partitură și să dea timpul înapoi, și-ar fi dorit să cânte alături de Maria Calas. „Pe lângă vocea și muzicalitatea perfectă ce le avea, simt din fiecare înregistrare audio sau video o energie extraordinară ce o emană în jurul ei și ne inspiră pe noi, artiștii lirici. Mi se pare un dar divin acest lucru și îmi imaginez că dacă aș fi cântat alături de ea pe aceeași scenă, ar fi fost o experiență unică”.

Reverențele se îndreaptă și către mentorii care au marcat unele momente din viața artiștilor. În viața basului Ștefan Linu, după bunica și mama, care este doamna pe care o apreciază cel mai mult, există și mentori cărora le-a adus mulțumiri –  Andreea Marin și Delia Matache. Recunoaște că dacă ar fi să aleagă o anumită artistă din lumea Operei alături de care să cânte i-ar fi imposibil să limiteze lista, dar și-ar dori să cânte „un duet sau mai multe cu Lady Gaga”. Mama este și doamna pe care o poartă în suflet tenorul Teodor Busnea, la fel și Cosmin Marcovici, care și-ar dori din tot sufletul „un recital alături de ARTISTA SUFLETULUI MEU (MAMA), dar, din păcate, acest lucru nu mai este posibil…”. În schimb, la fel ca toți artiștii lirici, este posibil să dea grai sufletului prin muzică, arta care stârnește în fiecare din noi gândurile cele mai profunde.

Maura ANGHEL