Obuzele unui război nedrept pot rupe toate florile, dar nu opri primăvara

„În roua lucrurilor mărunte, inima își găsește dimineața și este înviorată”, spunea Khalil Gibran, înviorată poate de „florile primăverii care sunt visele iernii, povestite dimineața, la micul dejun al îngerilor”.Și ce emisar mai sensibil decât muzica ar putea duce peste tot vestea sosirii primăverii, un moment în care, indiferent de câtă tristețe este în lume, sufletul surâde. Surâde tainic și dornic de frumos, așa cum s-a simțit și seară trecută la Gala Primăverii oferită de o parte dintre artiștii Operei Naționale Române din Iași (ONRI).

Gala a reunit piese superbe, a fost concepută pe bijuterii de suflet, unele în premieră pentru Iași, adevărate daruri nu doar pentru public, ci și pentru artiștii lirici. Unii dintre ei și-au amintit de cele mai frumoase clipe ale primăverilor nu demult trecute, dar pe care le păstrează lângă suflet. „Poate că va suna a clișeu, dar cele mai frumoase amintiri legate de primăvară fac trimitere la bucuria primului buchet de ghiocei, fie că e dăruit ori primit. Acel mic mănunchi de petale albe, atât de fragil și totuși atât de vibrant, e firul de viață ce răzbate prin îngheț. Este pur, curat, vulnerabil și puternic totodată, ca o speranță. Și poate că acum avem nevoie mai mult ca oricând de speranță, în contextul întunecat prin care trece omenirea”, a fost dorința mezzosopranei Florentina Irina Onică, al cărei dar de primăvară a fost celebra piesă „Moon River”, a compozitorului Henry Mancini, cunoscută publicului din îndrăgita peliculă „Breakfast at Tiffany’s”. Aranjamentul și orchestrația au fost semnate de dirijorul Emil-Octav Ambrosă, „cel ce ne-a obișnuit cu deja cunoscutele concerte-bucurie, cum le numesc eu”.

Reînnoire, speranță și bucurie

Bucurie au adus și soprana Diana Bucur și mezzosoprana Laura Scripcaru, care, alături de Corul ONRI, au cântat o piesă în premieră pentru Iași – „Tiritomba”. „Este una dintre piesele copilăriei, veselă și plină de viață. Te umple de entuziasm, așa cum face primăvara cu noi. Mie îmi aduce mereu un sentiment de nerăbdare, simt reînnoirea, mă încarc cu speranță, cu bucurie și redau toate aceste trăiri prin cânt”, a spus soprana Diana Bucur, pe care publicul a aplaudat-o, alături de tenorul Florin Guzgă, și în duetul „Lippen Schweigen” din opereta „Die lustige Witwe”, de Franz Lehár.

O primăvară fără curcubeu ar fi ca un soare fără raze, însă soprana Manuela Barna-Ipate a avut grijă să îl aducă pe scenă, prin cunoscuta piesă „Somewhere Over the Rainbow”, din filmul „Vrăjitorul din Oz”. „E o melodie care aduce speranță și mângâiere în suflet în timpurile acestea tot mai tulburi, e curcubeul care mă face să mă gândesc la anotimpul primăverii, anotimpul renașterii care ne umple cu poftă de viață și cu imaginea unor culori vii. M-am născut primăvara, este anotimpul meu preferat. Nu pot uita perioada copilăriei când împărțeam celor dragi mărtișoare de 1 martie, realizate de mine. Îmi plăcea să cred că eram o micuță creatoare de zâmbete”, a surâs amintirilor soprana Manuela Barna-Ipate.

Toți artiștii lirici sunt creatori de frumos, de emoție și de zâmbete, așa cum s-a văzut după momentele oferite și de sopranele Cristina Simionescu-Fântână („Ava Maria”) și Cristina Grigoraș („Luna Rosa”), de către tenorii Adrian Ionescu („Maria, Mari”), Florin Guzgă („Amapola”), Alexandru Savin („New York, New York”), Adrian Dumitru („I’te vurria vasa”, „Aria e memoria”, „Mamma”, piesă interpretată alături de Florin Guzgă și Adrian Ionescu) și baritonul Alexandru Constantin („That’s amore”). Sub bagheta maestrului Emil-Octav Ambrosă, orchestra ONRI a oferit crâmpeie din „The phantom of the Opera”, arr. Calvin Custer, un intermezzo din opera „Cavalleria Rusticana” de Pietro Mascagni. Alături de artiști s-au aflat și Corul ONRI, condus de maestrul Manuel Giugula, dar și micii interpreți din Corul de copii, care, sub bagheta Ralucăi Zaharia, reușesc să smulgă zâmbetele tuturor, în plauze reunite. „Da, vrem lumea s-o schimbăm”, au spus copiii, ca un o promisiune la începutul unui martie pe care fiecare dintre noi și-l dorește a fi aducătoare de pace. Și dacă obuzele unui război nedrept pot rupe toate florile, nu pot ține la distanță primăvara, au părut a spune artiștii încă de la început, când au oferit un scurt moment de tăcere în semn de solidaritate cu victimele războiului din Ucraina.

Maura ANGHEL