DON GIOVANNI – WOLFGANG AMADEUS MOZART

Don Giovanni

Muzică de Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Operă în două acte (1787)
Libret de Lorenzo da Ponte

Spectacol interpretat în limba italiană, subtitrat în limba română.

 

 

SINOPSIS

ACTUL I

 

Leporello, servitorul lui Don Giovanni își așteaptă ca de obicei stăpânul ocupat cu aventurile sale romantice din fiecare noapte. De acestă dată victima este Donna Anna, o tânără aristocrată. Don Giovanni este mascat iar Donna Anna în zadar încearcă să-i descopere chipul. Comandorul îi sare în ajutor fiicei provocându-l pe îndrăznețul necunoscut. Donna Anna fuge după ajutor. Lovit de moarte, Comandorul se prăbușește iar Don Giovanni fuge. În fața corpului neînsuflețit al bătrânului, Donna Anna jură să se răzbune. Don Ottavio, logodnicul ei, îi promite că o va ajuta. Abia scăpat din această primejdioasă aventură, Don Giovanni e gata să se lase antrenat într-o alta, tentat de silueta atrăgatoare a unei femei pe care o zărește în stradă. Dezamăgit, când își dă seama că a reîntâlnit-o pe Donna Elvira, fosta lui iubită care-l urmărește cu reproșurile și dragostea ei, Don Giovanni se face nevăzut lăsându-l pe Leporello să rezolve situația. Șiretul valet va ști într-adevăr să se descurce. El o consolează pe Donna Elvira, arătându-i catalogul impresionant, neîncheiat încă, al victimelor stăpânului său. Don Giovanni își alege o nouă victimă: mireasa lui Masetto – frumoasa Zerlina. Nuntașii sunt poftiți să petreacă la palatul său, dar Masetto care a priceput intențiile cavalerului, nutrește gânduri de răzbunare.

Leporello face tot posibilul ca să-l liniștească, în timp ce stăpânul său încearcă cu abilitate s-o convingă pe Zerlina de sinceritatea sentimentelor sale. Apariția inoportună a Donnei Elvira îi strică planurile și îi dezvăluie Zerlinei crudul adevăr, pe care ea însăși îl aflase de la Leporello.

Donna Anna, împreună cu Don Ottavio, vin să-i ceară lui Don Giovanni sprijinul pentru descoperirea ucigașului comandorului. Șovăind o clipă, cavalerul le promite cu seninătate că îi va ajuta. Donna Anna își dă seama în cele din urmă că el este necunoscutul care i-a omorât tatăl. Logodnicul ei o asigură încă o dată de dragostea și credința lui.

În grădina palatului său, Don Giovanni e mai vesel ca oricând. Serbarea pe care o dă în cinstea Zerlinei e grandioasă. Cei doi logodnici, Masetto și Zerlina s-au împăcat, dar apariția lui Don Giovanni stârnește din nou gelozia lui Masetto. În grădină au apărut trei oaspeți mascați: Donna Elvira, Donna Anna și Don Ottavio. Invitați de Leporello, ei pătrund în palat. Nepăsător, surâzator și ceremonios, Don Giovanni nu dă multă atenție oaspeților, preocupat de cucerirea Zerlinei. Sărind în ajutorul acesteia, dezvăluindu-și identitatea, Donna Elvira, Donna Anna și Don Ottavio îl acuză pe cavaler de crimele săvârșite. Descoperit, Don Giovanni reușește să scape și de acestă dată, și reușește să fugă și de această dată.

 

ACTUL II

 

Don Giovanni face schimb de haine cu Leporello, pentru a o cuceri mai ușor pe camerista Donnei Elvira. Înșelată de cuvintele pătimașe pe care i le șoptește, Donna Elvira dispare împreună cu Leporello. Nestingherit, Don Giovanni își poate adresa cuvintele de dragoste cameristei. În locul celei așteptate își face apariția Masetto cu o ceată de oameni înarmați după el. Luându-l drept Leporello, din cauza hainelor, Masetto ascultă sfaturile lui Don Giovanni, trimitându-și oamenii care încotro, în căutarea presupusului stăpân. Masetto încasează o bătaie strașnică de la Don Giovanni, care dispare în noapte, dar mângâierile Zerlinei îl vor consola. Donna Elvira este foarte fericită că și-a regăsit soțul, neștiind că cel pe cale l-a strâns în brațe nu este altul decât Leporello. Acesta încearcă să fugă, dar se vede înconjurat de dușmanii stăpânului său, care hotărăsc fără șovăire moartea vinovatului. Dezvăluindu-și identitatea, Leporello reușește să scape.

Retras în cimitir, Don Giovanni, încântat de cele întâmplate, se întâlnește cu Leporello, chiar lângă statuia Comandorului. Bătându-și joc de el, îl invită la cină în acea seară la palatul său. Spre groaza lui Leporello, statuia pare a înclina capul în semn de încuviințare. O voce de tunet îi anunță lui Don Giovanni apropiatul sfârșit. Fără a lua în seamă cumplitul avertisment, cavalerul pleacă nepăsător. Donna Anna vine la mormântul părintelui său însoțită de Don Ottavio pentru a se reculege. Îi spune acestuia că nu își va găsi liniștea până nu se va răzbuna. În palatul său, Don Giovanni ia masa. E vesel și fredonează câteva din melodiile la modă, între care și o celebră arie din opera Nunta lui Figaro. Donna Elvira face o ultimă încercare de a redobândi dragostea cavalerului. Speranțele sale se lovesc însă de un dispreț jignitor. Donna Elvira se retrage umilită. Țipătul ei, însă, întrerupe veselia lui Don Giovanni. Leporello trimis de stăpân se întoarce îngrozit, statuia Comandorului a venit la cină. Cu mult curaj, Don Giovanni o înfruntă, fără a se căi până la final, când moare în chinuri tras de statuie în infern.