Interviu cu soliștii de balet Mariya Lozanova și Dumitru Buzincu

Cea mai mare răsplată este spectacolul

* spun balerinii Mariya Lozanova Buzincu și Dumitru Buzincu

Ce dar mai frumos, în pragul sărbătorilor de iarnă, ar putea primi ieșenii decât celebrul balet „Spărgătorul de nuci”, de Piotr Ilici Ceaikovski? Un basm minunat, inspirat din folclorul german și adus pe calea muzicii peste tot în lume.

Pe firul basmului

Potrivit libretului, semnat de Marius Petipa, după versiunea lui Alexandre Dumas a basmului lui E. T. A. Hoffmann „Spărgătorul de nuci și Regele Șoarecilor”, povestea are loc într-un mic orăşel din Germania, în Ajunul Crăciunului. Pe o stradă animată, o mulţime de adulți și copii preocupați de ultimele pregătiri se grăbesc să ajungă la locuința domnului Stahlbaum care, împreună cu soția și copiii lor, Clara și Fritz, oferă o petrecere grandioasă. Printre musafiri se numără și unchiul Drosselmeyer, aşteptat cu nerăbdare pentru darurile sale nemaipomenite. Drosselmeyer îi dăruieşte Clarei, nepoata sa preferată, un mic spărgător de nuci, din lemn. Copiii sunt fericiţi, dansează, iar Fritz aruncă în joacă spărgătorul de nuci, care se strică. În scenă reapare unchiul Drosselmeyer, care reușește să-l repare şi să o liniștească pe Clara. După petrecerea somptuoasă, musafirii se retrag. Clara rămâne în salon, adoarme cu jucăria în brațe. Ca prin farmec, Spărgătorul de nuci prinde viaţă, iar intriga își ia locul în poveste. Apar Şoarecii fioroși, alături de Regele lor. Spărgătorul de nuci o apără pe Clara. Vrând să îmblânzească visul Clarei, Drosselmeyer îl transformă pe Spărgătorul de nuci într-un Prinț, care o invită pe copilă într-o călătorie fantastică. De aici, balerinii intră într-o poveste de vis, cu muzică, dans și costume multicolore, care vrăjesc publicul, așa cum a fost și pe scena Operei Naționale Române din Iași. Artiștii au oferit un regal, aplaudat la scenă deschisă de ieșenii dornici de o seară în compania muzicii și a dansului.

Debut pe scenă și dragoste

Spectacolul a prilejuit și premiera prim-balerinei Mariya Lozanova Buzincu, în rolul Clarei. Ea a dansat alături de Dumitru Buzincu, partener nu doar de scenă, ci și în viața de zi cu zi. Alături de ei am pătruns într-o lume a bucuriei, în care dragostea, muzica și dansul dictează totul. „Clara a fost un debut pentru mine, la Opera din Iași. Am mai dansat în acest rol ca invitată la Opera din Scopje, dar acum a fost cu totul diferit, fiind și pentru prima dată când dansez cu soțul meu în Spărgătorul de Nuci, am aflat de la Mariya Lozanova Buzincu. Talentata balerină, sosită de la Sofia și adoptată de Iași, ne-a mărturisit că nu este pentru prima dată când dansează în celebrul balet al lui Ceaikovski, în care a mai interpretat rolul Zânei Fondantelor. „Am dansat în Spărgătorul de nuci de foarte multe ori și la Opera din Sofia, și la București, și aici la Iași. Nu mai știu câte spectacole am făcut. Am dansat și multe variante. Spectacolul nostru este foarte frumos, coregrafia este semnată de artista emerită Ileana Iliescu, alături de care a fost o mare plăcere să lucrăm. Prima dată când a venit am dansat  pas de deux din Spărgătorul de nuci, am interpretat și Zâna fondantelor”,  spus Mariya Lozanova Buzincu, apoi și-a aplecat privirea către primul bilet de călătorie care a adus-o la Iași, împreună cu soțul ei, balerinul Dumitru Buzincu: „Eu eram balerină la București, iar el m-a răpit și m-a adus la Iași. Noi ne-am cunoscut în Italia, într-un turneu. Am dansat împreună toată vara într-un proiect artistic. Nouă, dansul ne-a adus o familie”.

Mariya Lozanova Buzincu vine din Bulgaria, unde a dansat nouă ani la Opera din Sofia, apoi la București, unde a ajuns printr-o chemare a destinului. A participat la o audiție în urma unui anunț zărit pe o plajă însorită. A decis că e momentul unei schimbări și a pornit într-o aventură care i-a schimbat viața și i-a adus o nouă patrie – România, unde iubește absolut totul, începând de la noua familie, la oameni, până la dans.

Ca să ajungi la performanță, în orice profesie, este nevoie de talent, dublat de muncă și de dorința de a face totul perfect. „Eu am început dansul de foarte mică. Momentul în care am decis că vreau într-adevăr să dansez a fost în preajma unui Crăciun. Școala mea de balet colabora cu o emisiune de televiziune și am ajuns pe o scenă mare. Am dansat în tutu alb, am fost Fulgi din Spărgătorul de Nuci, a fost primul meu rol. Era o emisiune de Crăciun și eram atât de fericită! Sentimentul de a dansa pe scenă mi-a umplut toată ființa și mi-am dorit să continuu. Am urmat școala de balet din Sofia, am primit multe burse, am studiat și în Germania, am făcut stagii de vară în Varna. La finalizarea studiilor am început să lucrez la Opera din Sofia, apoi am ajuns la București, unde a fost foarte frumos, iar de acolo, la Iași, grație soțului meu”, a completat balerina povestea ei.

Călătoria artistică a Mariyei Lozanova Buzincu a continuat la Iași, pe scena teatrului liric despre care spune că este o adevărată bijuterie și care are un public foarte cald, în fața căruia a avut multe roluri, cele mai importante din carieră, fiind admirată în Cenușăreasa, Kitri, Giselle, Zâna Fondantelor, iar acum în Clara, la debut.

Prin dans, Mariya Lozanova Buzincu își împlinește misiunea, dar își completează și dragostea, fiind parteneră de scenă cu soțul ei, Dumitru Buzincu: „Mi-a plăcut mult când am dansat împreună în Giselle. Pentru noi este foarte ușor să dansăm dragostea pentru că există și în viața reală. Ne simțim foarte bine împreună pe scenă”, spune balerina, ceea ce se vede și de simte, așa cum a fost și în această seară în „Spărgătorul de nuci”, spectacol pe care îl consideră un dar de sărbători oferit publicului. „Este un spectactol este foarte frumos, foarte vesel, poartă spiritul Crăciunului. Este o adevărată bucurie și pentru copii, dar și pentru adulți”.

Dansul este totul pentru prima-balerină căreia Iașul i-a devenit casă. Ea recunoaște că meseria ei implică o muncă enormă, dar iubește fiecare secundă în care dansează. „Noi lucrăm atât pe partea tehnică, și mă refer la rezistența fizică, dar și partea artistică, însă în momentul în care ajungem pe scenă ne bucurăm din plin de ceea ce facem, ne bucurăm să trăim viața personajului. Aceste momente sunt cele mai frumoase. Cea mai mare răsplată este spectacolul”, recunoaște Mariya Lozanova Buzincu.

„În dans, avem o chimie perfectă

De aceeași părere este și partenerul ei de dans din această seară, dar și cel din toate zilele, Dumitru Buzincu, balerin al Operei Nașional Române din Iași. Destinul lui arată că nimic nu este întâmplător, măcar și pentru faptul că prima lui apariție pe scena Operei Naționale Române din Iași a fost în baletul „Spărgătorul de Nuci”. „Nu mai știu de câte ori l-am dansat. Am început cu acest balet încă de când eram elev la Colegiul Octav Băncilă. Eram prin clasa a VI-a sau a VII-a când am apărut pentru prima oară pe scena Operei, făceam Băiețeii. Sentimentul trăit atunci nu poate fi descris. Este o bucurie enormă când vezi atâția ochi îndreptați către tine, când auzi aplauzele, vezi zâmbetele celor din sală. Este o stare specială”, am aflat de la Dumitru Buzincu, balerinul căruia dansul îi aduce bucuria de a se simți liber, de a face zilnic altceva, de a fi în postura de a trece la o stare la alta, dintr-un rol pozitiv într-unul negativ. Îi plac foarte mult rolurile pozitive, „cele de prinț, Basil din Don Quijote, Rotbart din Lacul Lebdelor” și îi place foarte mult „Spărgătorul de nuci”, producție în care la Iași a apărut de cel puțin zece ori. „Acum este pentru prima oară când fac rolul împreună cu soția mea. Este o mare bucurie să dansăm împreună. În dans, avem o chimie perfectă, ne sprijnim, știm exact ce avem de făcut. Suntem parteneri și în viața de zi cu zi, și pe scenă”, zâmbește Dumitru Buzincu. Ca un vis nu foarte îndepărtat, i-ar plăcea să danseze împreună cu Mariya Lozanova Buzincu în „Lacul Lebedelor”, el în rolul Prințului, iar Mariya în Odete/Odile. Cei doi artiști vorbesc mult despre pasiunea lor, dar mai puțin despre răsplată, care vine mereu de la public. „Sala plină de aplauze este momentul în care știm că tot ceea ce am făcut a ajuns la inima publicului. Un final fără aplauze ar  fi ca un film mut, un coșmar. Unul cu aplauze în toată sala este o poveste de vis, un basm minunat”, au spus balerinii, pe care ieșenii i-au admirat în rolurile principale din „Spărgătorul de nuci”, un nou spectacol marca ONRI, jucat cu casa închisă.

Alături de Mariya Lozanova Buzincu (Clara) și Dumitru Buzincu (Spărgătorul de Nuci) s-au aflat pe Cătălin Ailiesei (Unchiul Drosselmayer), Viviana Olaru (Prințesa fondantelor), Vlad Mărculescu (Prințul fondantelor), Miguel Costa (Regele motanilor, debut) și Juan Cruz Luque (Fritz,– debut). La pupitrul dirijoral – maestrul Bogdan Chiroșcă. Coordonator coregrafic: Cristina Todi. Dirijor cor copii: Raluca Zaharia.

Maura ANGHEL

Credit foto – Luca Iuriciuc