Interviu cu baritonul Mihai Damian

„Pe scenă nu există un moment mai frumos decât altul, fiecare clipă are farmecul ei”

* dialog cu baritonul Mihai Damian, de la Filarmonica Transilvania, aplaudat de către publicul ieșean în rolul lui Figaro din spectacolul „Il barbiere di Siviglia”.

Spectacolul „Il barbiere di Siviglia”, oferit de Opera Națională Română Iași la finalul lunii februarie, va ocupa un loc special în inima baritonului Mihai Damian, de la FIlarmonica Transilvania, invitat în rolul lui Figaro și apaludat îndelung de public. „Spectacolul mi-a adus trei debuturi: prima mea vizită în orașul Iași, primii pași pe scena Operei Naționale Române din Iași și prima interpretare a rolului titular din această minunată lucrare. Cu ajutorul colegilor de scenă, pe care cândva îi admiram din public, am reușit să creăm un moment apreciat enorm de către spectatori, simțind acest lucru după fiecare număr muzical, și implicit, la finalul spectacolului”, ne-a spus baritonul la finalul reprezenției. Am stat de vorbă cu Mihai Damian despre operă, despre scenă și despre ceea ce îi hrănește pasiunea pentru muzică.

Pentru prima oară la Iași. Cum ați găsit orașul, opera, artiștii? Cum a fost publicul la primul dvs spectacol în inima Moldovei?

– M-am simțit extraordinar la Iași. Am rămas foarte impresionat de Palatul Culturii și de muzeele pe care le reunește. Opera din Iași m-a făcut să mă simt ca acasă încă din primele clipe, iar artiștii sunt extraordinari atât ca oameni, cât și ca interpreți. Publicul a fost entuziast și primitor, lucru care nu poate decât să încurajeze un tânăr la început de drum, așa cum sunt și eu.

– Cum a început colaborarea cu teatrul liric din Iași? Ce v-ați dori să cântați la o viitoare revenire?

– Consider că începutul colaborării mele cu Opera Națională Română din Iași se datorează rezultatelor obținute în ultima perioadă pe scenele instituțiilor de cultură din țară, dar și datorită maestrului David Crescenzi și domnului manager Andrei Fermeșanu, care au avut încredere în mine, acordându-mi șansa de a debuta pe noua scenă. Mi-ar plăcea mult să mă întorc la Iași, indiferent de spectacolul care mi s-ar propune. Abia aștept să mă întorc la Iași și sper ca acesta să fie începutul unei frumoase prietenii!

Mihai Damian, un dirijor devenit bariton. Cum a fost acest parcurs? Am început o ușoară călătorie în trecut și vreau să vă întreb cum ați ales Opera? Ce v-a atras la muzică? Ce v-a oferit? Ce i-ați dăruit?

– Parcursul meu muzical este unul tumultuos aș putea spune. Am studiat pianul de la vârsta de 7 ani până la finalizarea liceului, după care am fost admis la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca la specializarea Dirijat, însă mereu am fost atras de cântatul vocal. Încă din clasa a VIII-a activam în diferite coruri, lucru pe care l-am continuat până la finalul studiilor dirijorale. A urmat angajarea în cadrul Filarmonicii de Stat „Transilvania” ca bariton în cor, unde activez și acum. Aș spune că dragostea pentru operă a venit după cea pentru voce și studiul cântului. Tot acest parcurs a contribuit și va contribui la evoluția mea ca artist.

– Care a fost primul dar al muzicii, primul rol din cariera dvs?

– Primul meu rol a fost cel al Contelui Almaviva din opera „Le Nozze di Figaro” de W. A. Mozart la Opera Națională Română din Timișoara. Debutul absolut a fost în faimoasa „Carmina Burana” de Carl Orff, alături de Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare.

Ce vă definește ca artist? Care sunt valorile dvs?

– Consider că seriozitatea, ambiția și punctualitatea sunt lucruri care mă definesc ca artist. Modestia este, de asemenea, foarte importantă, însă nu dusă la extrem, deoarece nu trebuie să ne subestimăm capacitățile.

– O carieră începută frumos. La ce rol visați? Și, de fapt, ce îl determină pe un artist să viseze la un anumit rol?

–  Nu cred că am un anume rol la care visez, ci mai degrabă sunt extrem de nerăbdător să abordez repertoriul verdian. Sunt totuși conștient că pentru unele roluri mai trebuie să treacă câțiva ani pentru ca vocea să se maturizeze deplin și pentru a acumula experiență de scenă.

– Care sunt momentele cele mai frumoase de pe scena? Dar cele mai grele?

– Părerea mea este că pe scenă nu există un moment mai frumos decât altul, fiecare clipă are farmecul ei. Pentru mine cele mai grele momente sunt pauzele, deoarece există riscul ca energia și concentrarea să se piardă, astfel actul artistic având de suferit.

– Care este rolul care credeți că vă definește? Ce împrumutați din roluri și ce le oferiți din personalitatea dvs?

– Din rolurile abordate până acum, cel mai confortabil m-am simțit în cel al Contelui Almaviva din „Le Nozze di Figaro”. Cred că personajele care au autoritate mă ajută să fiu oarecum stăpân pe situație, oferindu-mi mie ca artist mai multă încredere în propria persoană. Fiind o persoană empatică și sinceră, eu încerc să ofer câte puțin din asta și personajelor pe care le interpretez, fie ele negative sau pozitive.

Cum este omul Mihai Damian? Ce face atunci cand nu cânte? Ce alte pasiuni are?

– Aș zice că Mihai Damian este un tânăr entuziast și serios care dorește să creeze și să transmită emoție atât pe scenă, cât și în afara ei. Îmi place mult să gătesc și consider că este tot un procedeu foarte bun de creație, nu degeaba numindu-se „artă culinară”.

A consemnat Maura ANGHEL