Oamenii Operei, Oamenii Solidarității

„De n-am fi avut suflet, ni l-ar fi creat muzica”, spunea Emil Cioran, iar evenimentul găzduit de Opera Națională Română Iași a fost o dovadă că atunci când artiștii cântă, sufletele se îmbrățișează, iar visele devin realitate. Dedicați complet artei lor, artiștii ONRI au fost alături de copii, de această dată ca răspuns la invitația Fundației „Star of Hope” România de a da viață Galei „Schimbă un destin”. Seara a fost dedicată  copiilor cu dizabilități aflați în grija acestui ONG, dar și copiilor ucraineni pentru care Moldova a devenit a doua casă.

Când primele tancuri rusești au mușcat din pământul Ucrainei și primele persoane au fugit din fața focului, oamenii cu suflet mare de la Star of Hope s-au aflat în punctele vamale de la Siret, Sculeni, Albița și la Dorohoi, unde au amenajat spații de cazare pentru mame și copii, în special. „Războiul a arătat încă o dată puterea ONG-urilor din Iași, care s-au unit și au oferit sprijinit nemijlocit”, a spus Aurora Vatamaniuc, președintele fundației, afirmațiile fiind întărite inclusiv de primarul Mihai Chirica, președintele CJ, Costel Alexe, și de prefectul Bogdan Cojocariu, prezenți în sală, alături de reprezentanți ai ONG-urilor partenere – UNICEF, Fundația SERA, CARE Franța, FONPC, FONSS.

O nouă viață

În cele nouă luni de război, peste 35.000 de refugiați, în special mame şi copii, au primit sprijin atât în punctele de frontieră Sculeni, Siret, Albița, Tabăra pentru Refugiați Huși, cât şi în Centrul Star of Hope Iași, Dorohoi dar şi în Centrul pentru Refugiaţi Moara (Suceava). Dacă în vămi, mamele şi copiii primesc alimente, apă, mâncare, kit-uri de igienă sau consiliere, în Centrele Star of Hope pentru Refugiaţi mamele şi copiii ucraineni beneficiază de adăpost, mâncare, asistență medicală, consiliere, activităţi de petrecere creativă a timpului liber dar şi şedinţe de terapie gratuită copiilor cu dizabilități din Ucraina. Totodată, pentru unele dintre mamele refugiate care au decis să se stabilească temporar în România, acest proiect a însemnat și regăsirea unui anumit sentiment de stabilitate și siguranță financiară, în fiecare din cele cinci puncte de lucru existând cel puțin un angajat refugiat încadrat cu carte de muncă. „Este o fundaţie care s-a implicat de fiecare dată în problemele critice ale oraşului, şi nu numai ale Iaşului. A reuşit să contribuie la o mare parte dintre sarcinile pe care autoritățile nu au reuşit să le rezolve. E foarte important de subliniat că este o extensie a Star of Hope International şi a arătat foarte clar solidaritatea statului suedez faţă de problemele copiilor din România, în special a copiilor cu dizabilităţi. De această dată vorbim de o problemă în plus, cea a copiilor refugiaţilor din Ucraina care au ajuns pe teritoriul Iașului. Este o sarcină în plus pe care cei de la fundaţii trebuie să le rezolve”, a spus primarul Mihai Chirica. Foarte apreciat a fost și Centrul pentru refugiați deschis cu sprijinul Primăriei, cel mai mare de acest gen din țară și coordonat de FONSS. Ambasadorul Suediei, Therese Hydén, a felicitat proiectele fundației și a promis sprijin și pe viitor, convinsă fiind că într-adevăr Iașul este un oraș al solidarității: „Iașul este primul oraş pe care l-am vizitat după ce am primit mandatul de ambasador în România. Aici am învăţat despre relaţia strânsă de colaborare care există între România şi Suedia, prin intermediul Fundaţiei Star of Hope. De fiecare dată mă întorc cu drag la Iaşi, este o mare oportunitate şi bucurie să particip la un eveniment deosebit”.

Muzica unește destine

Și pentru că unitatea de măsură a solidarității este caritatea, Fundația „Star of Hope” și-a propus să ofere 100 de burse pentru copii cu dizabilităţi – români și ucraineni – din centrele de la Iași, Dorohoi, Bârlad, Botoşani și Suceava prin mobilizarea oamenilor de bine alături de care s-au aflat și artiștii ONRI. Micii cântăreți din Corul municipiului Iași, dirijat de Raluca Zaharia, au fost primul dar al artei, iar veselia de pe chipul lor a alungat, pentru o seară, grijile celor rămași fără casă ori ale părinților pentru care autism, sindrom Down, tetrapareză spastică ori altă dizabilitate nu mai este demult o afecțiune, ci un mod de viață căruia trebuie să-i facă față zi de zi și nu este deloc ușor. Momentul celor trei tenori, Andrei Apreotesei, Florin Guzgă și Andrei Fermeșanu, alături de care s-a aflat orchestra ONRI, a făcut ca superba sală de spectacole să vibreze în aplauzele celor care și-au unit inimile în fața durerii copiilor. Și pentru că arta nu are teritorii, alături de Fundația „Star of Hope” au fost și doi oaspeți din SUA – soprana Laura Bretan și bass-baritonul Daniel Prunaru Reagan. „Magnific” a fost cuvântul cu care s-ar putea descrie o seară în care muzica a deschis inimi și a legat destine. Oamenii Operei au fost, pentru încă o dată, Oamenii Solidarității.

Maura ANGHEL