Event Category: Balet

LACUL LEBEDELOR

După impresionantul turneu în Italia, Baletul nostru prezintă spectacolul Lacul lebedelor de Piotr llici Ceaikovski și pe scena de acasă.

Joi, 9 februarie, de la ora 18:30 vă invităm la baletul de poveste care a cucerit publicul italian.

Interpretează baletul și orchestra Operei din Iași, sub bagheta dirijorală a maestrului Bogdan Chiroșcă.

LACUL LEBEDELOR

Stimați spectatori,
 Vă invităm miercuri, 9 noiembrie 2021, începând cu ora 18:30, la prima reprezentație din această stagiune a spectacolului Lacul Lebedelor, de Piotr Ilici Ceaikovski. Coregrafia clasică după Marius Petipa și Lev Ivanov a fost adaptată de artista emerită Ileana Iliescu.
Interpretează baletul și orchestra Operei din Iași, conduși de la pupitrul dirijoral de bagheta doamnei Svetlana Popov.

ROMEO ȘI JULIETA

Opera Națională Română din Iași prezintă duminică, 30 octombrie 2022, ora 18:30, a doua reprezentație a spectacolului de balet Romeo și Julieta de Serghei Prokofiev.

Destinul tragic al îndrăgostiților veronezi trece testul timpului încă din anul 1595, când William Shakespeare aduce la lumină propria versiune a poemului narativ „Istoria tragică a lui Romeus și Julieta” (1562) semnat de poetul Arthur Brooke, poem inspirat la rândul său de povestirea italianului Matteo Bandello.

Drama îndrăgostiților nemuritori s-a bucurat de-a lungul timpului de montări și ecranizări cu un succes notoriu, iar aducerea sa pe scena lirică ieșeană este cu siguranță un exercițiu de curaj pentru orice regizor sau coregraf al zilelor noastre. Pentru a spune ceva nou, pentru transformarea cuvintelor în metafore dansante, coregrafa Cristina Todi vine cu o variantă proprie, în care tema iubirii atinge dimensiunea sacrului și pendulează cu grație între Eros și Thanatos. Felul în care Romeo şi Julieta se privesc pentru prima oară, electrizanta întâlnire a mâinilor şi sărutul care transfigurează pun în mişcare o suită de strategii spirituale care mizează pe declanșarea celor mai profunde emoții sufletești

Distribuția atent aleasă (Julieta: Saki Kagawa; Romeo: Ștefan Popa; Tybalt: Răzvan Vieriu; Mercutio: Mălin Galan; Benvolio: Ilia Pieshyn; Doica: Roua Spătărescu; Rosaline: Mariya Lozanova-Buzincu; Paris: Andrei Damaschin; Părintele Lorenzo: Bogdan Tuluc) își susține partitura coregrafică sub bagheta doamnei dirijor Svetlana Popov, care, împreună cu scenografia semnată de Nic Ularu deschide drumul spre inima publicului de orice vârstă.

În baletul Romeo și Julieta  spectatorul, indiferent de status social sau de identitate, redescoperă noi sensuri și valențe ale unei iubiri transcedentale. Personajele verosimile, cu acte și gesturi credibile, sunt în slujba celebrării iubirii romantice, pentru că, oricâte s-ar povesti despre iubire, mai rămân încă multe de spus, fiind un subiect fundamental și inepuizabil al prezentului, trecutului și viitorului.

Spectacolul durează două ore și 30 de minute și are o pauză.

ROMEO ȘI JULIETA | PREMIERA

Opera Națională Română din Iași prezintă sâmbătă, 29 octombrie 2022, ora 18:30, premiera spectacolului de balet Romeo și Julieta de Serghei Prokofiev.

Destinul tragic al îndrăgostiților veronezi trece testul timpului încă din anul 1595, când William Shakespeare aduce la lumină propria versiune a poemului narativ „Istoria tragică a lui Romeus și Julieta” (1562) semnat de poetul Arthur Brooke, poem inspirat la rândul său de povestirea italianului Matteo Bandello.

Drama îndrăgostiților nemuritori s-a bucurat de-a lungul timpului de montări și ecranizări cu un succes notoriu, iar aducerea sa pe scena lirică ieșeană este cu siguranță un exercițiu de curaj pentru orice regizor sau coregraf al zilelor noastre. Pentru a spune ceva nou, pentru transformarea cuvintelor în metafore dansante, coregrafa Cristina Todi vine cu o variantă proprie, în care tema iubirii atinge dimensiunea sacrului și pendulează cu grație între Eros și Thanatos. Felul în care Romeo şi Julieta se privesc pentru prima oară, electrizanta întâlnire a mâinilor şi sărutul care transfigurează pun în mişcare o suită de strategii spirituale care mizează pe declanșarea celor mai profunde emoții sufletești.

Distribuția atent aleasă (Julieta: Viviana Olaru; Romeo: Cristian Preda; Tybalt: Răzvan Vieriu; Mercutio: Mălin Galan; Benvolio: Ilia Pieshyn; Doica: Roua Spătărescu; Rosaline: Monica Ailiesei; Paris: Dumitru Buzincu; Părintele Lorenzo: Bogdan Tuluc) își susține partitura coregrafică sub bagheta doamnei dirijor Svetlana Popov, care, împreună cu scenografia semnată de Nic Ularu deschide drumul spre inima publicului de orice vârstă.

În baletul Romeo și Julieta spectatorul, indiferent de status social sau de identitate, redescoperă noi sensuri și valențe ale unei iubiri transcedentale. Personajele verosimile, cu acte și gesturi credibile, sunt în slujba celebrării iubirii romantice, pentru că, oricâte s-ar povesti despre iubire, mai rămân încă multe de spus, fiind un subiect fundamental și inepuizabil al prezentului, trecutului și viitorului.

Spectacolul durează două ore și 30 de minute și are o pauză.

Zâna Păpușilor de Josef Bayer – spectacol de balet pentru copii

Duminică, 11 septembrie 2022, începând cu ora 11:00, sunteți invitați la spectacolul de balet pentru copii Zâna Păpușilor de Josef Bayer. Evenimentul va avea loc în Sala Mare a Operei Naționale Române din Iași.

Zâna Păpușilor a fost un spectacol în mare vogă la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, când gustul pentru reverie și fantastic se împletea cu admirația de care se bucurau balerinele-vedetă ale epocii.

Baletul Operei Naționale Române din Iași, alături de studenți ai Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași și elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași vă vor conduce într-o poveste feerică, unde se întâmplă lucruri minunate.

Regia și adaptarea coregrafiei poartă semnătura Cristinei Todi.

Vă așteptăm cu drag!

❗️Spectacolul nu are pauză și durează o oră și 20 de minute.

CARMINA BURANA

Opera Națională Română Iași va invita joi, 2 iunie 2022, începând cu ora 18:30, la spectacolul Carmina Burana, de Carl Orff.

Ideea centrală a lucrării vocal-simfonice Carmina Burana este că deasupra tuturor oamenilor  stă Destinul, întruchipat de zeiţa Fortuna. Ea dirijează parcursul existenţei, ridică şi coboară destine, de unde metafora plastică a roţii, care se învârte fără oprire. O altă metaforă scenică este aceea a cavalerului care cucereşte o cetate, cucerind de fapt femeia iubită, pentru ca în final să i se închine ei, femeia fiind suveranul iar bărbatul vasalul. În fine, o altă metaforă scenică este aceea a necontenitei reînvieri a vieţii în natură, a primăverii care revine mereu şi a dragostei care se naşte continuu.

Regia și coregrafia spectacolului sunt semnate de Ioan Tugearu, iar decorurile şi costumele sunt create de scenografa Viorica Petrovici.

Interpretează soliștii, baletul, corul, corul de copii și orchestra Operei ieșene, sub bagheta dirijorală a maestrului Jin Wang.

Dirijor cor: Manuel Giugula

Dirijor cor copii: Raluca Zaharia

Coordonator coregrafic: Cristina Todi

❗️Spectacolul nu are pauză și durează o oră și 30 de minute.

LES INDES GALANTES – Jean Philippe Rameau

Stimați spectatori,
Marți, 14 iunie 2022, de la ora 18:30, sunteți invitați la spectacolul Les indes galantes de Jean Philippe Rameau.
 Opera-balet Les indes galantes, în regia lui Andrei Șerban, reprezintă expresia fuziunii celor două genuri – operă și balet – cu sonorități particulare clasicismului muzical francez, celebrând iubirea în diferitele regiuni exotice.
 „Subiectul e dragostea, sau mai precis căutarea ei în diverse locuri exotice, pe țărmuri imaginare, unde nu există frustrare, ură și nici unul din sentimentele negative cu care ne confruntăm zilnic. Această muzică ne face să pașim senin peste toate aceste adversități. Prin intermediul cântecului și al dansului, trăim cu toții câteva clipe de lumină. Chiar cred că Rameau posedă un elixir magic” spune regizorul Andrei Șerban în laudatio pentru acest spectacol fenomen, montat pentru prima dată în România.
Interpretează soliștii, corul, baletul și orchestra ONRI, conduși de la pupitrul dirijoral de maestrul Adrian Morar.
Vă așteptăm cu drag!
❗️Spectacolul are o pauză și durează trei ore.