ROMEO ȘI JULIETA

Opera Națională Română din Iași prezintă duminică, 30 octombrie 2022, ora 18:30, a doua reprezentație a spectacolului de balet Romeo și Julieta de Serghei Prokofiev.

Destinul tragic al îndrăgostiților veronezi trece testul timpului încă din anul 1595, când William Shakespeare aduce la lumină propria versiune a poemului narativ „Istoria tragică a lui Romeus și Julieta” (1562) semnat de poetul Arthur Brooke, poem inspirat la rândul său de povestirea italianului Matteo Bandello.

Drama îndrăgostiților nemuritori s-a bucurat de-a lungul timpului de montări și ecranizări cu un succes notoriu, iar aducerea sa pe scena lirică ieșeană este cu siguranță un exercițiu de curaj pentru orice regizor sau coregraf al zilelor noastre. Pentru a spune ceva nou, pentru transformarea cuvintelor în metafore dansante, coregrafa Cristina Todi vine cu o variantă proprie, în care tema iubirii atinge dimensiunea sacrului și pendulează cu grație între Eros și Thanatos. Felul în care Romeo şi Julieta se privesc pentru prima oară, electrizanta întâlnire a mâinilor şi sărutul care transfigurează pun în mişcare o suită de strategii spirituale care mizează pe declanșarea celor mai profunde emoții sufletești

Distribuția atent aleasă (Julieta: Saki Kagawa; Romeo: Ștefan Popa; Tybalt: Răzvan Vieriu; Mercutio: Mălin Galan; Benvolio: Ilia Pieshyn; Doica: Roua Spătărescu; Rosaline: Mariya Lozanova-Buzincu; Paris: Andrei Damaschin; Părintele Lorenzo: Bogdan Tuluc) își susține partitura coregrafică sub bagheta doamnei dirijor Svetlana Popov, care, împreună cu scenografia semnată de Nic Ularu deschide drumul spre inima publicului de orice vârstă.

În baletul Romeo și Julieta  spectatorul, indiferent de status social sau de identitate, redescoperă noi sensuri și valențe ale unei iubiri transcedentale. Personajele verosimile, cu acte și gesturi credibile, sunt în slujba celebrării iubirii romantice, pentru că, oricâte s-ar povesti despre iubire, mai rămân încă multe de spus, fiind un subiect fundamental și inepuizabil al prezentului, trecutului și viitorului.

Spectacolul durează două ore și 30 de minute și are o pauză.

Cumpără bilete online

La prețul biletelor sa va adăuga taxa de procesare comanda.

Vanzarea pentru acest eveniment s-a terminat pe data de 30 octombrie 20:30.

Distributie

Julieta - Saki Kagawa

Romeo - Ștefan Popa

Tybalt - Răzvan Vieriu 

Mercutio - Mălin Galan 

Benvolio - Ilia Pieshyn 

Paris (conducătorul orașului) - Andrei Damaschin

Doica - Roua Spătărescu

Rosaline - Maria Lozanova-Buzincu

Lorenzo - Bogdan Tuluc