ANDREI FERMEȘANU
Manager - Director general interimar
Formare profesională

Andrei Fermeșanu este una dintre vocile importante ale tinerei generații de artiști români, prim-solist al Operei Naționale Române din Iași începând cu anul 2012 și posesorul unui timbru aparte de tenore di grazia.

Pregătirea sa profesională include trei licențe (două la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, în specializările Canto clasic și Muzicologie, iar una la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Specializarea Teologie Pastorală), completate de multiple masterclassuri de perfecționare, conduse de mari personalități ale artei lirice: Vasile Moldoveanu, Marius Vlad Budoiu, Eleonora Enăchescu, David Crescenzi, Vlad Iftinca, Cristian Oroșanu, Tiberiu Soare.

Începând cu 2021 a fost numit Director artistic al Operei din Iași, iar din 2022 a primit funcția onorantă de manager al aceleiași instituții.

A făcut parte din casturile unor producții de succes precum Les indes galantes (2012), Lucia di Lammermoor (2014), Văduva veselă (2015), Don Giovanni (2022), în regia lui Andrei Șerban.

De asemenea, a fost nominalizat în 2014 și 2015 la categoria „cel mai bun solist” și „cel mai bun debut masculin” în cadrul Galei Premiilor Operelor Naționale din România.

 

Repertoriu

Repertoriul tenorului Andrei Fermeșanu include roluri principale din opere și lucrări vocal-simfonice precum:

Il barbiere di Siviglia (Contele Almaviva) – Gioachino Rossini

Lʼelisir dʼamore (Nemorino) – Gaetano Donizetti

Don Pasquale (Ernesto) – Gaetano Donizetti

Lucia di Lammermoor (Edgardo) – Gaetano Donizetti

Don Giovanni (Don Ottavio) – Wolfgang Amadeus Mozart

Les pêcheurs de perles (Nadir) – Georges Bizet

Evgheni Oneghin (Lensky) – Piotr Ilici Ceaikovski

Rigoletto (Ducele de Mantova) – Giuseppe Verdi

Les Indes galantes (Valére / Damon)Jean-Philippe Rameau

Carmina BuranaCarl Orff

Simfonia a IX-a Ludvig van Beethoven

Requiem Wolfgang Amadeus Mozart

LobgesangFranz Schubert.

 

Turnee și colaborări

Activitatea sa artistică include colaborări constante cu toate teatrele lirice din România, inclusiv prima scenă lirică a țării, Opera Națională București, și participări în stagiunile instituțiilor de profil sau festivaluri europene.