Opera Națională Română Iași vă invită miercuri, 7 martie , de la ora 18.30, la Casa de Cultură a Studenților la spectacolul Tosca în interpretarea soliștilor, corului, orchestrei, baletului și corului de copii ai O.N.R.I, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare (Opera Națională București).

Omul care mi-a transmis microbul pentru operă a fost Hero Lupescu. Întâmplător, chiar regizorul care a montat Tosca la Iași, în 1956. Am avut privilegiul de a învăța bazele operei de la acest om și de a-i fi alături în ultimii ani de viață. Îmi lipsește, am fost foarte legați, a crezut în mine când nici eu nu credeam că voi face operă. Sper ca acolo unde este să se bucur de acest spectacol. Va fi o versiune sinceră, care să redea Tosca așa cum cred că i-ar fi plăcut lui Puccini, spunea dirijorul Tiberiu Soare la premiera spectacolului de anul trecut.

Simona Titieanu, solistă a Operei din Iași, a debutat cu succes în rolul Floria Tosca la data de 6 noiembrie 2011. Soprana va interpreta același rol și în acest spectacol, din distribuție făcând parte și tenorul Călin Brătescu (Mario Cavaradossi), alături de baritonul Oleg Ionese (Scarpia), dar și Octavian Dumitru (Angelotti), Iulian Ioan Sandu (Sacristanul), Tudor Florența (Spoletta), Eduard Sveatchevici (Sciarrone), Victor Zaharia (Temnicerul), Traian Hudumeac (Roberti), Maria Rădeanu și Teodor Casiean (Păstori).

Tosca, operă în 3 acte de Giacomo Puccini, libretul de Luigi Illica și Giuseppe Giacosa, după drama „La Tosca” de Victorien Sardou, s-a montat anul trecut în regia lui Ognian Draganoff (Bulgaria) cu ocazia aniversarii a 55 de ani de la înființarea Operei. Decorul este semnat Boris Stoynov (Bulgaria), iar costumele sunt creațiile d-nei Tzvetanka Petkova Stoynova. (Bulgaria).

Am abordat acest spectacol din prisma experienței mele. Nu este un spectacol modern, nu îmi place termenul, cred că este mai curând clasic. Este însă mai agresiv și am vrut să exprime mai multă sexualitate, în peisajul dominat de exhibiționism al Palatului Farnese, susține regizorul Ognian Draganoff.

 

Dirijor Cor: Mirel Azamfirei

Dirijor Cor copii: Raluca Toma

Asistenți regie: Anca Șerbănuță, Victor Zaharia

 

Prețul unui bilet este de 30 de lei, respectiv 15 lei.

 

Vă așteptăm!