„Liliacul”, darul de început de an al Operei din Iași

Cu ce alt spectacol ar fi putut începe noul an Opera Națională Română din Iași decât cu „Liliacul”? Opereta în trei acte, semnată de Johann Strauss-fiul, cu un libret de Karl Haffner și Richard Genee, după vodevilul „Le Reveillon”, scris de Henri Meilhac și Ludovic Halevy, a fost un dar deosebit oferit publicului și răsplătit cu aplauze pe măsură în două seri în care sala Operei a fost neîncăpătoare! Spectacolul, o idee nouă de fusion între teatru și operă, a fost un dar oferit deopotrivă artiștilor cât și publicului, urmând de altfel o tradiție după șarmanta coordonare muzicală realizată de însuși compozitorul J. Strauss a premierei absolute din 5 aprilie 1874. Opereta „Liliacul” a continuat să emane umor și o inegalabilă bucurie de viață la fiecare apariție pe scenă. „Farmecul  compozitorului  vienez  a  generat aprecieri  și  din  partea contemporanilor săi  precum  Johanes Brahms,  despre care  se  spune  că  nu  a ratat  nicio  reprezentație  a  operetei, Gustav Mahler  aducând, de  asemenea, distincție  și  complimente  valsurilor  lui Strauss, referindu-se  la  unicitatea și inventivitatea  lor  încântătoare”, se arăta în multe critici ale vremii.

Un plan de răzbunare în „vesela pușcărie

Povestea este stabilită în ultima zi a anului și în noaptea de Revelion. Totul pleacă de la o răzbunare emoțională, o farsă pusă la cale de Falke prietenului său Eisenstein. Primul vrea să se răzbune pentru o poveste mai veche când, după un bal mascat, Eisenstein l-a lăsat beat într-o grădină publică, îmbrăcat într-un costum de liliac. Povestea este cunoscută și are ca personaje un  bogat cuplu burghez cu probleme în căsnicie, o servitoare a soției și sora ei pretențioasă, un temnicer sfătos, alți prieteni dornici de chefuri gratuite. Cu toții pornesc într-o aventură scurtă începută în salonul de dans și încheiată la „vesela pușcărie”, cu diferite opriri în stații în care surpriza ține loc de orice meniu fastuos. Farsa lui Falke nu decurge conform planului, nefiind decât începutul unei întregi serii de confuzii și neînțelegeri, cu urmări ilare.

Povestea de la Iași a fost acordată inclusiv spațiului, personajele fiind plimbate chiar și prin Piața Unirii, unde unde începe mica răzbunare a lui Falke. Căci viața e plină de surprize, nu-i așa?

Un șir de întâmplări care mai de care mai hazoase ne-au oferit, la final de săptămână, artiștii lirici ai ONRI, alături de invitații lor. Un moment aparte a fost apariția lui Pavel Bartoș (în rolul lui Frosch, paznicul închisorii), care a completat un tablou umoristic foarte apreciat de public, dovadă fiind aplauzele prelungite și mesajele ulterioare, ceea ce arată că Iașul este deschis la tot ceea ce poate fi nou în cultură. Mulțumesc, Iași, m-ai făcut tare fericit la început de an! Abia aștept să ne revedem! Interpretându-l pe Frosch, în opereta Liliacul, am trăit o senzație de tare bine. V-am pupat!”, a fost mesajul lui Pavel Bartoș după cele două seri de spectacol. Două reprezentații cu două distribuții ce au reunit numele foarte apreciate ale scenei lirice. În prima seară au fost aplaudați Diana Bucur (Rosalinda), Bogdan Zahariea (invitat, Gabriel von Eisestein), Soranna Nastasiu (Prințul Orlovski), Cristina Grigoraș (Adela), Andrei Yvan (Dr. Falke), Petru Burcă (invitat, Frank), Liviu Iftene (invitat, Alfred), Angelica Solomon (Ida), George Cojocariu (Dr. Blind), Victor Zaharia (Ivan). În a doua seară, de ovații s-au bucurat Cristina Simionescu Fântână (Rosalinda), Lăcrămioara-Maria Hrubaru-Roată (Adela), Angelica Solomon (Ida), Soranna Nastasiu (Prințul Orlovski), Cosmin Marcovici (Gabriel von Eisenstein), Andrei Yvan (Dr Falke), Petru Burcă (invitat, Frank), Ovidiu Manolache (Alfred), Victor Zaharia (Ivan) și George Cojocaru (Dr. Blind). Ambii dirijori, Bogdan Chiroșcă și Manuel Giugula, au motivat instrumentiștii și membrii Corului, care au fost în formă maximă în fiecare spectacol, la fel și trupa de balet, care au oferit momentele delicioase cu celebrii „șoricei”. Cele două seri au adus momente de bucurie nu doar pentru public, ci și pentru artiști care s-au distrat teribil și cu greu și-au liniștit inimile care au bătut pe ritmurile celebrelor valsuri ale lui Strauss. Primul spectacol a pășit cu dreptul în 2023! Energia pozitivă creată de artiștii casei sau invitați a fost molipsitoare!, a spus tenorul Andrei Fermeșanu, managerul interimar al ONRI. Cele două seri au adus momente de bucurie nu doar pentru public, ci și pentru artiști care s-au distrat teribil și cu greu și-au liniștit inimile care au bătut pe ritmurile celebrelor valsuri ale lui Strauss.

Maura ANGHEL