SAMSON ET DALILA (SAMSON ȘI DALILA) – CAMILLE SAINT-SAËNS

Samson și Dalila

(Samson et Dalila)

Muzică de Camille Saint-Saëns (1835-1921)

Operă în trei acte (1877)
Libret de Ferdinand Lemaire

Durata 2 ore și 20 minute, 2 pauze
Spectacol interpretat în limba franceză, supratitrat în limba română

 

 

SINOPSIS

 

Actul I

 

Acțiunea se petrece în Palestina în anul 1115 î.de Christos.

Evreii adunați în piața publică a orașului Gaza imploră mila și ajutorul lui Dumnezeu, sperând să le înceteze suferința. Samson îi îmbărbătează, amintindu-le că sunt datori să lupte cu toții pentru eliberarea de sub teroarea filistenilor. Glasurile lor atrag atenția lui Abimelech, satrapul din Gaza, care își bate joc de neputința evreilor. Samson, inspirat de forța divină îl ucide pe Abimelech, încurajându-și astfel poporul. Văzând trupul neînsuflețit al temutului Abimelech, Marele preot – sacerdot al zeului Dagon – îi incită pe filisteni la răzbunare, blestemând poporul lui Israel. Bătrânii evrei se roagă împreună cu Samson închinând un imn luminos gloriei lui Dumnezeu. Ruga le este întreruptă de apariția filistenelor și a Dalilei. Farmecul și frumusețea ei îl subjugă pe Samson. În zadar bătrânul evreu îl previne; glasul ei învăluitor îl cheamă și îi promite dragoste.

 

 

Actul II

 

În iatacul ei din valea Soreck , Dalila invocă puterea dragostei care să o ajute să-l atragă pe Samson. Sosește Marele Preot care îi reamintește fermecătoarei Dalila că este fiică a filistenilor și că are datoria față de neamul ei să afle taina puterii lui Samson. Atras ca de o vrajă, Samson vine în iatacul Dalilei. Fascinantă și voluptoasă, ea îi strecoară în suflet beția dragostei, reușind să-i obțină încrederea și să-i afle secretul. Puterea lui supraomenească stă în părut său bogat. Dalila, într-o îmbrățișare pe cât de pătimașă pe atât de perfidă, îi taie părul, chemând apoi soldații filisteni pentru a-l pune în lanțuri pe eroul trădat.

 

 

Actul III

 

Tabloul I

 

În temnița din Gaza, Samson orbit în urma torturilor îndurate este chinuit de gândul că momentul său de slăbiciune a adus nenorocire și umilință poporului evreu. Samson cere iertare lui Dumnezeu pentru această greșeală.

 

Tabloul II

 

În templul lui Dagon, Marele Preot, Dalila și toți filistenii își slăvesc zeul. Este adus Samson și invitat să participe la orgia sacră. Dalila își bate joc de slăbiciunea eroului evreu, umilindu-l și râzând împreună cu filistenii de suferința sa atât de profundă. Samson are o ultimă rugăminte pe care o adresează lui Dumnezeu: să-i redea pentru o clipă puterea pentru a-i pedepsi pe filisteni. Îndreptându-se către coloanele templului le dislocă printr-o forțare supraomenească de natură divină, prăbușind templul peste cei care l-au batjocorit.