Vlad Iftinca

Vlad Iftinca se regăsește în prezent, stagiunea 2014-2015, în lista dirijorilor asistenți ai Operei Metropolitan New York. În perioada 2007 – 2014 a coordonat programul de dezvoltare pentru tinerii artiști “Lindermann Young Artists Development Program” al Operei și recent s-a alăturat Colegiului de muzică “Mannes” din New York.
Născut în Iași, Romania,Vlad Iftinca a studiat pianul sub îndrumarea pianistei Adriana Bera, continuându-și apoi studiile la Școala de Muzică “Reina Sofia” din Madrid și în New York la “Juilliard School”.
Vlad Iftinca a colaborat în recitaluri cu distinși artiști precum:
Dame Kiri Te Kanawa, Deborah Voigt, Thomas Hampson, Luca Pisaroni, Joan Rodgers, Isabel Leonard, Erin Morley și Shenyang.
Aparițiile în recitaluri și muzică de cameră includ Auditoriul Național din Madrid, sala Max Joseph în Munchen, Palatul Artelor din Valencia, Serate Muzicale în Arles, Franța, Festivalul de Muzică Beijing 2011, seria de recitaluri “Great Singers” (Mari Cântăreți) – Carnegie Hall, Alice Tully Hall, Opera din Los Angeles, Centrul de Artele Spectacolelor din Seul, Festivalul de arte din Hong Kong, precum și seriile de recitaluri “Rising Stars” (Stele în Devenire) ale Festivalului Ravinia.
Din angajamentele ca dirijor, amintim operele Rossiniene Scala di seta (Scara de mătase) și Cambiale di Matrimonio (Proiect de lege pentru căsătorie) la “Juillard School” și opera A Midsummer’s Night Dream (Visul unei nopți de vară) de Britten, în Canada la Festivalul Operei “Opera on the Avalon 2014”.
La Metropolitan Opera a lucrat sub îndrumarea unor dirijori precum James Levine, Sir Andrew Davis, Valery Gergiev, Gianandrea Noseda, Maurizio Benini, David Robertson și  Marco Armiliato.
Vlad Iftinca este parte a colectivului muzical al Academiei de Opera “Renata Scotto” din Westchester, New York, și a colaborat pentru seria concertelor “Regina Resnik Presents” în orașele San Francisco și New York.
Printre cele mai recente proiecte se includ recitaluri în Minnesota și Boston alături de baritonul Thomas Hampson, și o serie de recitaluri „Great Singers” cu mezzosoprana Isabel Leonard la Carnegie Hall.
În stagiunea 2014-2015, va dirija în Canada opera „Turn of the screw” de Benjamin Britten, iar ca asistent dirijor la Metropolitan Opera New York va pregăti producțiile ”Lady Macbeth of Mtsensk” de Dimitri Shostakovich, “Don Giovanni” de Wolfgand Amadeus Mozart și ”Ernani” de Giusepe Verdi.
De asemenea, va avea ca parteneri de recital pe Elga von der Heever și Matthew Rose la Washington D.C., Carnegie Hall în New York și Oper Frankfurt.