Opera Națională Română Iași are deosebita onoare de a participa la ediția cu numărul 23 a Festivalului Național de Teatru din București, organizat de UNITER, între 23 octombrie – 3 noiembrie 2013.

Pe lista finală a nominalizărilor, la categoria “Legendele scenei” se află “Troienele”, după Euripide, în regia lui Andrei Șerban, spectacol montat în 2012 la Opera Națională Română Iași. După 22 de ani, Andrei Șerban a refăcut la Iași un spectacol grandios, o șansă unică de a lua parte la drama care a marcat istoria unei civilizații.

“Secțiunea Legendele scenei documentează, fie și parțial, într-o formulă revizuită dar la fel de viguroasă ca acum 23 de ani (vârsta festivalului!), un veritabil mit al teatrului românesc de după 1989 O trilogie antică”, susțin organizatorii.

Astfel, spectacolul “Troienele”, după Euripide, va deschide Festivalul Național de Teatru vineri, 25 octombrie 2013, desfășurându-se în prezența lui Andrei Șerban. Maestrul va veni special în țară, de la New York, cu această ocazie.

Andrei Șerban a montat prima dată “Troienele” în urmă cu aproape 40 de ani pe scena Teatrului La MaMa din New York, iar în 1990 a realizat spectacolul și în țară, la Teatrul Național București.

„Până acum, am făcut Troienele numai cu actori de teatru, cu toate că e o opera cântată în întregime, – nu e niciun cuvânt vorbit ca la teatru -, muzica fiind compusă de Liz Swados” a explicat Andrei Șerban, spectacolul de la Opera ieșeană jucându-se pentru prima dată cu soliști și membri ai corului, orchestrei și baletului, tineri actori, dar și copii din corul Juniorii Operei. De asemenea, costumele poarta semnătura Doinei Levintza.

Spectacolul “Troienele” este dedicat memoriei Doamnei Ellen Stewart, fondatoarea teatrului La Mama din New York, acolo unde a fost creat inițial.