Opera Națională Română Iași vă invită la spectacolul Tosca, opera în trei acte de Giacomo Puccini, în interpretarea soliștilor, corului, orchestrei, baletului și corului de copii O.N.R.I, joi, 27 februarie 2014, de la ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Național. Invitat – dirijorul József Horváth (Opera Națională Română Cluj-Napoca și Opera Maghiară Cluj-Napoca). Dirijor Juniorii Operei – Raluca Zaharia.

Regia îi aparține lui Ognian Draganoff (Bulgaria). Decor – Boris Stoynov (Bulgaria). Costume – Tzvetanka Petkova Stoynov (Bulgaria).

József Horváth este un dirijor complex ce abordează o variată paletă stilistică, ce valorifică lucrări din repertoriul universal și românesc. A absolvit cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, perfecționându-se apoi cu reputați muzicieni din întreaga lume. Din anul 1999, József Horváth este dirijor al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, iar din noiembrie 2006 al Operei Române din aceeași localitate. În 2011 a fost și director artistic al Festivalului „Liszt 200”, eveniment de anvergură ce a cuprins numeroase concerte, recitaluri și diverse alte manifestări artistice.

József Horváth a înființat Orchestra “Classica” din Cluj-Napoca, al cărei director artistic este, scopul fomației fiind promovarea tinerilor artiști transilvăneni. Dirijorul clujean este adesea invitat de orchestrele filarmonice din Arad, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Satu-Mare, Sibiu, Timișoara, Târgu-Mureș, colaborează cu Orchestra de Cameră și Orchestra Națională Radio, Corul Academic Radio și Corul Radiodifuziunii din Budapesta.

Viziunea regizorală asupra spectacolului de la Opera ieșeană, montat în 2011, este una inedită, după ce Ognian Draganoff a montat Tosca la Opera Națională Macedonia, în 2004, precum și la Opera Națională Timișoara, în 2007. “Am abordat acest spectacol din prisma experienței mele. Nu este un spectacol modern, nu îmi place termenul, cred că este mai curând clasic. Este însă mai agresiv și am vrut să exprime peisajul dominat de exhibiționism de la Palatul Farnese” a spus regizorul.

Din distribuție fac parte:
Floria Tosca – Irina Scafaru
Mario Cavaradossi – Șerban Cristache (București) – (debut)
Scarpia – Valentin Marele
Sacristanul – Iulian Sandu
Angelotti – Daniel Mateianu – (debut)
Spoletta – Andrei Apreotesei
Sciarrone – Eduard Sveatchevici
Temnicerul – Victor Zaharia
Roberti – Traian Hudumeac
Păstori – Daria Alexandra Bârzu, Ștefan Gheorghe

Biletele pentru acest spectacol s-au epuizat, dar se pun la dispoziție 30 de bilete fără loc la prețul de 10 lei.