Tiberiu Soare

Tiberiu Soare (Opera Națională București)TIBERIU SOARE – Dirijor principal al Orchestrelor și Corurilor Radio România
TIBERIU SOARE, unul dintre cei mai apreciați muzicieni români ai momentului, își desfășoară activitatea de dirijor din anul 1999, lucrează alături de orchestrele a numeroase filarmonici și teatre de operă din țară, participă la turnee în Suedia, Israel, China, Germania, Elveția ș.a și este invitat alături de prestigioase ansambluri din străinătate. Artistul s-a dedicat în special muzicii simfonice, celei de operă și de balet, dar în egală măsură s-a implicat și în evenimente inedite bazate pe inovație, cum ar fi proiectul „Mozart Rocks”, o întâlnire între clasic și contemporan.
Începând din anul 2012, Tiberiu Soare este dirijor șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România, înregistrând alături de aceste ansambluri numeroase succese atât pe scena Sălii Radio, cât și în cadrul evenimentelor în aer liber sau a turneelor internaționale. La pupitrul Orchestrei Naționale Radio (ONR) a asigurat conducerea muzicală pentru numeroase înregistrări și concerte – multe dintre ele evenimente speciale (Concertul de Crăciun cu Angela Gheorghiu – 2013, Concertul de Ziua Regalității – 2014, Gala francofoniei – 2013 etc.).
A dirijat de asemenea concertul de la Expoziția Mondială Shanghai – 2010 și a revenit alături de ONR în metropola chineză în mai 2013, obținând alături de ansamblu un frumos succes la Shanghai Spring International Music Festival. Tiberiu Soare s-a aflat la pupitrul Orchestrei Naționale Radio și în cadrul Festivalului Internațional de la Varna, în 2011. În iulie 2013, a asigurat conducerea muzicală a ansamblului pe litoralul bulgar al Mării Negre, în concertul integral Mozart prezentat în cadrul festivalului Balchik Classic Days.
În septembrie 2010, Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Londra (London Philharmonic Orchestra), alături de celebra soprană Angela Gheorghiu. A urmat o serie de apariții alături de Südwestfälischen Philharmonie în sala Filarmonicii din Essen (Germania) și alături de Filarmonica „George Enescu” la Muscat, capitala Sultanatului Oman.
Printre recentele sale succese internaționale se numără și concertul dirijat în mai 2013, eveniment desfășurat cu participarea Angelei Gheorghiu și a tenorului Teodor Ilincăi la Royal Festival Hall din Londra, alături de Orchestra Filarmonică Regală (Royal Philharmonic Orchestra). Tiberiu Soare a dirijat în toamna anului 2013 trei concerte în străinătate, alături de soprana Angela Gheorghiu: Praga (Sala Smetana), München (Filarmonica din München) și Paris (Opera Royal – Palatul Versailles).
A desfășurat o bogată activitate ca dirijor al Operei Naționale București (2005-2013), sub bagheta sa derulându-se numeroase proiecte și pregătindu-se importante premiere apreciate de public și de presa de specialitate. Din ianuarie 2007 pâna în septembrie 2008, Tiberiu Soare a fost și coordonator al Studioului Experimental de Operă și Balet „Ludovic Spiess”, înființat în cadrul Operei Naționale București.
Dirijorul român a susținut o serie de conferințe găzduite de Fundația „Calea Victoriei” sau organizate în parteneriat de fundație cu Opera Națională București, evenimente menite să familiarizeze publicul larg cu receptarea muzicii clasice.
Tiberiu Soare este absolvent a două dintre Facultățile Universității Naționale de Muzică din București, cea de Dirijat Orchestră (clasa profesorilor Ludovic Bacs si Petru Andriesei) și cea de Interpretare Instrumentală (clasa conf. univ. Ion Popescu). S-a perfecționat apoi în cadrul Studiilor aprofundate – stilistică dirijorală (cu Horia Andreescu) și a urmat cursuri de măiestrie susținute de dirijorii Alain Paris și Adrian Sunshine. Preocupat permanent de îmbogațirea cunoștințelor muzicale, Tiberiu Soare a participat și la cursurile de compoziție predate de Dan Dediu. Între 2002 – 2006 a fost profesor în cadrul universității pe care a absolvit-o, împărtășind experiența sa cu studenții secțiilor de Muzică de Cameră și Clasa de Operă.
Aprecierea bogatei activități artistice a dirijorului român s-a concretizat și în mai multe distincții obținute. În anul 2003 a primit Premiul Criticii Muzicale pentru aportul său în cadrul proiectului „Traviata – 150 de ani”. Trei ani mai târziu, revista Actualitatea Muzicală i-a decernat Premiul pentru cea mai convingatoare prestație a unui tânăr interpret, grație activității sale din stagiunea precedentă. Tiberiu Soare a fost de asemenea distins cu Premiul Uniunii Artiștilor Interpreți din România (2011), în urma realizării premierei spectacolului „Oedipe” de George Enescu la pupitrul orchestrei Operei Naționale București, în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, ediția 2011.