Opera Națională Română Iași vă invită vineri, 15 noiembrie 2013, începând cu ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Național Iași, la spectacolul Troienele, după Euripide, în regia lui Andrei Șerban.
Maestrul a montat prima dată “Troienele” în urmă cu aproape 40 de ani pe scena Teatrului La MaMa din New York, iar în 1990 a realizat spectacolul și în țară, la Teatrul Național București.
“Până acum, am făcut Troienele numai cu actori de teatru, cu toate că e o opera cântată în întregime, nu e niciun cuvânt vorbit ca la teatru, muzica fiind compusă de Liz Swados” a explicat Andrei Șerban, spectacolul de la Opera ieșeană jucându-se pentru prima dată cu soliști și membri ai corului, orchestrei și baletului, tineri actori, dar și copii din corul Juniorii Operei. Costumele sunt creațiile Doinei Levintza.
De asemenea, Opera Națională Română Iași a avut deosebita onoare de a participa la ediția cu numărul 23 a Festivalului Național de Teatru din București, organizat de UNITER, între 25 octombrie – 3 noiembrie 2013. La categoria “Legendele scenei” s-a aflat spectacolul Troienele, după Euripide, montat în 2012 la Opera ieșeană de Andrei Șerban. După 22 de ani, maestrul a refăcut la Iași un spectacol grandios, o șansă unică de a lua parte la drama care a marcat istoria unei civilizații.
Astfel, spectacolul a deschis Festivalul Național de Teatru vineri, 25 octombrie 2013, în prezența lui Andrei Șerban. Trupa ieșeană de artiști a susținut cu succes timp de trei zile, cinci spectacole cu casa închisă.
Reamintim că la prima ediție a Galei Premiilor Operelor Naționale 2013, maestrul a primit premiul pentru cel mai bun regizor pentru Troienele după Euripide și pentru Indiile galante de Jean-Phillipe Rameau, opera-balet primind și premiul pentru cel mai bun spectacol al stagiunii 2012-1013.

Din distribuție fac parte:
Hecuba — Maria Macsim Nicoară
Cassandra — Cristina Grigoraș
Andromaca— Marinela Nicola
Elena — Cristina Talmaciu
Achille — Jean Kristof Bouton
Menelaus — Octavian Dumitru
Astianax — Marcu Șerbănuță
Urs — Victor Zaharia
Soldat Bun — Andrei Apreotesei
Ursitoare — Daniela Burlacu, Marinela Nicola

Voce Poluxena — Angelica Mecu Solomon, Alina Bârlescu
Soldați — Alexandru Savin, Tiberiu Rusu
Atena — Daniela Burlacu
Poluxena — Natsuko Oshima
Vestale — Sarasa Nagamine, Kotomi Hoshino, Mizuka Suzuki, Chika Matsumura
Stegari — Eduard Sveatchevici, Tudor Florența
Dansatoarea pe pantă — Pamela Tănase

INTERZIS ACCESUL PERSOANELOR SUB 18 ANI!

Spectacolul “Troienele” este dedicat memoriei Doamnei Ellen Stewart, fondatoarea teatrului La Mama din New York, acolo unde a fost creat inițial.
Biletele pentru acest spectacol s-au epuizat.