Opera Națională Română Iași vă invită la opera-balet Indiile galante de Jean-Philippe Rameau, duminică, 23 februarie 2014, începând cu ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Național Iași.
Dirijor – Gabriel Bebeșelea

Spectacolul a fost montat pentru prima dată în România de renumitul regizor Andrei Șerban. În luna noiembrie 2012, „Indiile Galante” a fost desemnat spectacolul anului la secțiunea Operă, în cadrul Galei Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical. Tot atunci, regizorul Andrei Șerban a fost premiat pentru concepția artistică a spectacolului. De asemenea, anul acesta, la prima ediție a Galei Premiilor Operelor Naționale, maestrul a primit premiul pentru cel mai bun regizor pentru „Troienele” după Euripide și pentru „Indiile galante” de Jean-Phillipe Rameau, opera-balet primind și premiul pentru cel mai bun spectacol al stagiunii 2012-1013.

În acest peisaj frământat al vieții, în care invidia, frustrarea, resentimentul alcătuiesc regula, o opera barocă necunoscută nu face decât să ne bucure. În primul rând muzica lui Rameau este frumoasă, sinceră, pură. Ascultând-o ai impresia că respiri aerul de superioară, detașată, olimpiană indiferență față de mizeriile clipei. Subiectul e dragostea, sau mai precis căutarea ei în diverse locuri exotice, pe țărmuri imaginare, unde nu există frustrare, ură și niciunul din sentimentele negative cu care ne confruntăm zilnic. Această muzică ne face să pașim senin peste toate aceste adversități. Prin intermdiul cântecului și al dansului, trăim cu toții câteva clipe de lumină. Chiar cred că Rameau posedă un elixir magic. Andrei Șerban

Regizor secund: Daniela Dima
Scenografia: Marina Drăghici
Scenografie adaptată de Carmencita Brojboiu
Mișcarea scenică: Nicky Woltz și Andrei Șerban
Coregrafia: Blanca Li
Asistent coregrafie: Deborah Torres
Lumini: Andrei Șerban
Asistenți regie: Anca Șerbănuță, Victor Zaharia

Jean-Philippe Rameau a fost unul dintre cei mai importanți compozitori ai epocii sale, anul acesta împlinindu-se 250 de ani de la moartea sa (12 septembrie 1764). Un reputat teoretician, Jean-Philippe Rameau a fost autor al unui celebru tratat de armonie, apărut în anul 1722. Printre realizările sale se numără perfecționarea stilului lui Jean-Baptiste Lully în ceea ce privește opera; de asemenea, a introdus noi dansuri franceze în suită și a contribuit la definirea limbajului tonal.
Opera-balet Les Indes galantes a avut premiera la Academia Regală de Muzică și Dans, Paris, la 23 august 1735.

Din distribuție fac parte:
Prologue
Hebe– Cristina Grigoraș
Bellone– Lucian Dolhascu
L`Amour– Andreea Chinez
Les Incas du Perou
Huascar– Valentin Marele
Phani– Alice todică
Don Carlos– Adrian Ionescu
Le turc généreux
Osman– Daniel Mateianu
Emilie– Mihaela Grajdeanu
Valere– Andrei Fermeșanu
Les fleurs
Tacmas– Alexandru Savin
Zaïre, Fatime –Cristina Grigoraș
Les sauvages
Adario– Jean-Kristof Bouton
Damon– Alexandru Savin
Don Alvar– Victor Zaharia
Zima– Rodica Vica (Invitat)

Biletele s-au epuizat, însă se pun la dispoziție 30 de bilete fără loc la preț redus, 10 lei biletul.