Opera Națională Română Iași vă invită la spectacolul aniversar Tosca, opera în trei acte de Giacomo Puccini, în interpretarea extraordinară a soliștilor, corului, orchestrei, baletului și corului de copii Juniorii Operei, luni, 3 noiembrie 2014, de la ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Național.
La pupitrul dirijoral se va afla Gabriel Bebeșelea. Maestrul a obținut premiul pentru cel mai bun dirijor al stagiunii 2013-2014, la a II-a ediție a Galei Premiilor Operelor Naționale de la Iași.
Regia îi aparține lui Ognian Draganoff (Bulgaria). Decorul este semnat de Boris Stoynov (Bulgaria), iar costumele sunt create de Tzvetanka Petkova Stoynov (Bulgaria)
Evenimentul de gală va marca 58 de ani de la înființarea Operei ieșene.

În toamna lui 1956, prestigioasa instituție își inaugura prima stagiune cu Tosca, de Giacomo Puccini. La pupitrul dirijoral s-a aflat atunci maestrul Radu Botez, regia artistică fiind semnată de Hero Lupescu, unul dintre cele mai sonore nume în materie.
Viziunea regizorală asupra spectacolului de la Opera ieșeană, montat în 2011, este una inedită, după ce Ognian Draganoff a montat Tosca la Opera Națională Macedonia, în 2004, precum și la Opera Națională Timișoara, în 2007. “Am abordat acest spectacol din prisma experienței mele. Nu este un spectacol modern, nu îmi place termenul, cred că este mai curând clasic. Este însă mai agresiv și am vrut să exprime peisajul dominat de exhibiționism de la Palatul Farnese” a spus regizorul.

Din distribuție fac parte:
Floria Tosca – Simona Titieanu
Mario Cavaradossi – Bogdan Zahariea (Opera Națională Română Timișoara)
Scarpia – Oleg Ionese (Opera Națională Română Cluj-Napoca)
Sacristanul – Iulian Sandu
Angelotti – Octavian Dumitru
Spoletta – Andrei Apreotesei
Sciarrone – Eduard Sveatchevici
Temnicerul – Victor Zaharia
Roberti – Traian Hudumeac
Păstori – Daria Alexandra Bârzu, Ștefan Gheorghe

Biletele pot fi cumpărate de la Agenția Operei (0332.888.448). Prețul unui bilet variază între 10 și 60 de lei în funcție de locul din sală.