Avem deosebita onoare de a o avea invitată pe marea soprană Marina Krilovici. Domnia sa se va ocupa de instruirea vocală a soliștilor O.N.R.I. distribuiți în spectacolul Aida, de Giuseppe Verdi, cărora li se vor alătura și alți artiști lirici ai colectivului.

Timp de peste o săptămână, aproape douăzeci de interpreți ai Operei ieșene se vor bucura de prețioasa îndrumare a cunoscutei artiste, care a sosit special la Iași pentru a împărtăși din vasta sa experiență de scenă.

Premierele spectacolului Aida, de Giuseppe Verdi, joi, 25 aprilie 2013 și duminică, 28 aprilie 2013, de la ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Național Iași.

Ambele reprezentații sunt considerate premiere, întrucât pe scena vor evolua distribuții diferite.

După o absență de 9 ani, capodoperă a repertoriului liric mondial, opera Aida revine pe scena O.N.R.I. în an aniversar Verdi, sub bagheta dirijorului David Crescenzi, regia aparținându-i maestrului András Kürthy. Decorul spectacolului este realizat de Laszlo Szekely, costumele poartă semnătura Zsuzsanna Kiss, iar coregrafia este realizată de Adrian Mureșan de la Opera Maghiară Cluj-Napoca.

Născută la București, Marina Krilovici și-a însușit arta cântului de la profesoara Lidia Vrăbiescu-Vațianu. Încă din timpul studenției la Academia de Muzică „Ciprian Porumbescu” a câștigat Premiul I și Medalia de aur la numeroase concursuri internaționale: George Enescu, s’Hertogenbosch, Bruxelles și Montreal. Fiind dotată cu un timbru special, muzicalitate și talent extraordinar, a devenit solistă a Operei din București, pe scena căreia a strălucit în numeroase roluri. Bursa oferită în Italia îi dă posibilitatea de a-și perfecționa repertoriul cu Maria Caniglia și Luigi Ricci.

Cronicile entuziaste și oportunitățile oferite de câștigarea premiilor prestigioase i-au deschis porțile carierei internaționale, fiind invitată să cânte pe cele mai mari scene ale lumii: Hamburg, Viena, Chicago, Metropolitan Opera din New York, Covent Garden din Londra, Roma, Berlin, Paris, Lisabona, La Fenice, München, Montreal etc, având ca parteneri pe Tito Gobbi, Placido Domingo, Luciano Pavarotti, José Carreras, Renato Bruson, Kostas Paskalis, Nicolai Ghiaurov, Nicola Ghiuselev, Fiorenza Cossotto, Shirley Verrett, Nicola Martinucci și mulți alții. A cântat sub bagheta marilor dirijori Georg Solti, Claudio Abbado, Nello Santi, Horst Stein, Lorin Maazel, Riccardo Muti.

Remarcabila prezență scenică a Marinei Krilovici, trăirea intensă a personajelor au făcut ca rolurile Tosca, Butterfly, Aida, Leonora din La Forza del destino, Santuzza din Cavalleria rusticana să rămână de neuitat. Marina Krilovici a abordat cu măiestrie și repertoriul german în roluri ca Donna Anna din Don Giovanni de Mozart, Herodias din Salomé de Strauss, Fricka din Der Ring des Nibelungen de Wagner, un bogat repertoriu vocal-simfonic și de lied.

La începutul anilor ’90 Marina Krilovici s-a stabilit în Grecia, țară pe care o consideră a doua sa patrie și unde a fost membru permanent al Operei Naționale din Atena, interpretând roluri memorabile. A cântat la Teatrul Herodion Atticus și la Megaron Mousikis, fiind primită cu multă admirație și căldură de către public. De asemenea,  s-a dedicat cu mare entuziasm carierei de profesoară. Predă la Conservatorul „Athenaeum Maria Callas”, dăruind și împărtășind cu tânăra generație vasta sa experiență, marea sa dragoste pentru muzică și viață. În prezent mulți dintre studenții săi strălucesc pe mari scene ale lumii. În decursul carierei, Marina Krilovici a primit numeroase distincții pentru deosebita sa contribuție în arta lirică. Soprana este solicitată ca membru al juriului la concursuri internaționale, susține numeroase cursuri de măiestrie, inclusiv în România, unde se reîntoarce de fiecare dată cu entuziasm și emoție.