Opera Națională Română Iași vă invită la spectacolul Rigoletto, operă în trei acte de Giuseppe Verdi, vineri, 14 februarie 2014, de la ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Național Iași.
Dirijor: Traian Ichim (Opera Brașov)
Regia îi aparține lui Cristian Mihăilescu, iar scenografia este semnată de Viorica Perju.
Cristina Grigoraș va debuta în rolul “Gilda”. Soprana a devenit solista Operei Naționale Române Iași în anul 2012. Pe lângă alte numeroase premii, în luna decembrie a anului trecut, Cristina Grigoraș a obținut Premiul al III-lea la Concursul Internațional de canto “Vincenzo Bellini”, Italia. De asemenea, solista a debutat în luna ianuarie 2014  în spectacolele: Liliacul (Johann Strauss-fiul), interpretând cu succes rolul “Adela” și în Aida (Giuseppe Verdi) – “Marea Preoteasă”.
Doi artiști lirici din corul Operei ieșene vor debuta și ei în spectacolul de vineri seară, Lucian Dolhăscu (Ceprano) și Alina Bârlescu (Contesa Ceprano).

Din distribuție mai fac parte:
Rigoletto – Oleg Ionese (Opera Națională Română Cluj-Napoca)
Ducele De Mantua – Călin Brătescu (Germania)
Sparafucile – Teodor Busnea
Maddalena – Florentina Onică
Giovanna – Marinela Nicola
Monterone – Daniel Mateianu
Marullo – Eduard Sveatchevici
Borsa – Andrei Apreotesei
Ușierul – Victor Zaharia
Pajul – Andreea Chinez

“Este primul spectacol integral multimedia din România, în care partiturile artiștilor alternează cu proiecții de fotografie și de film. S-au făcut filmări special pentru acest spectacol, pentru a da o nouă dimensiune acțiunii. Proiecțiile de pe ecran nu sînt un pleonasm, nu repetă ceea ce se întîmplă pe scenă, ci duc o idee mai departe, merg la simbol, merg la esență. Însăși acțiunea din Rigoletto este un permanent balans între vis și realitate. Pe această dualitate este construit întregul spectacol”, a dezvăluit regizorul Cristian Mihăilescu în 2009.
Premiera operei a avut loc la 11 martie 1851, la Teatro La Fenice din Veneția. Libretul este scris de Francesco Maria Piave, după piesa Regele se amuză a cunoscutului scriitor francez Victor Hugo. Personajele pline de viață și muzica însuflețită au făcut din Rigoletto una dintre operele preferate ale publicului de-a lungul timpului.
Biletele pentru acest spectacol s-au epuizat. Se pun la dispoziție 30 de bilete fără loc la prețul de 10 lei. Detalii la Agenția Operei, tel. 0332.888.448, e-mail bilete@operaiasi.ro.