Spectacolul “Tosca” de astăzi, 27 februarie 2014, va fi transmis live pe operaiasi.ro, începând cu ora 18.30. Opera Naționala Română Iași a transmis anul acesta pe internet, în premieră națională, gratuit, o parte dintre cele mai importante spectacole.

Potrivit criticului muzical Costin Popa, ziua de 31 ianuarie 2014 va rămîne drept istorică în media culturală românească.A fost transmis live pe Internet, gratuit, primul spectacol de operă al unui teatru liric din țară. Realizarea a aparținut Operei Naționale Române Iași, care s-a alăturat în acest mod unor importante scene, precum Bayerische Staatsoper din München, Teatrul „Carlo Felice“ din Genova, Opéra Royal de Wallonie din Liège, Théâtre Royal de la Monnaie din Bruxelles, Minnesota Opera din Minneapolis, Staatsoper Viena (care transmite contra cost). Nu sînt multe. Teatro alla Scala din Milano a făcut și el o primă scurtă transmisie cu ocazia omagierii marelui și regretatului șef de orchestră Claudio Abbado. Așadar, scena ieșeană se poate mîndri cu intrarea în acest select club și va fi, în mod cert, un exemplu pentru celelalte teatre lirice din România.”

Intrucât toate spectacolele se joacă mereu cu casa închisă, Opera Națională Română Iași a luat decizia ca o parte dintre reprezentații să fie transmise online.