Cristina Grigoraș
Avem plăcerea de a vă anunța că soprana Operei Naționale Române din Iași, Cristina Grigoraș, a câștigat premiul al III-lea la Concursul și Festivalul Național al Liedului Românesc, desfășurat la finele lunii octombrie, la Brașov.
Juriul concursului, prezidat de Mariana Nicolesco, creatoarea și coordonatoarea evenimentului, a fost compus din maeștri ai liedului românesc precum: Carmen Petra-Basacopol, Cornel Țăranu, Valentin Timaru, Adrian Pop, alături de muzicologul, Octavian Lazăr Cosma.
Ȋn afara obținerii acestui premiu am avut și satisfacția aprecierii deosebite din partea compozitoarei Carmen Petra-Basacopol, care mi-a oferit integrala Liedurilor pentru voci ȋnalte tipărite, compusă de domnia sa (10 cicluri de lieduri și alte lieduri pentru soprană și pian).” Cristina Grigoraș
Ediția din acest an a fost dedicată liedului românesc și liedului maghiar. Astfel, recitalurile susținute la  Cercul Militar Brașov, au constituit  un omagiu adus lui Franz Liszt, la 200 de ani de la naștere, și lui Belá Bartók, la 130 de ani de la naștere.
Concursul și Festivalul Național al Liedului Românesc au fost create de celebra soprană Mariana Nicolesco pentru a pune în valoare cele peste 10.000 de lucrări ale compozitorilor români din ultimii 200 de ani și pentru a forma tineri interpreți ai acestui gen muzical.
Cristina Grigoraș a absolvit cursurile Universității de Arte „G. Enescu” Iași, secția Canto, promoția 2004, clasa conf. univ. dr. Adriana Severin și masterul aceleiași universități, Interpretare muzicală vocală – iunie 2006.
Din 2002 este angajată în corul Operei Ieșene, realizând cu succes numeroase roluri precum Zerlina – „Don Giovanni” de W. A. Mozart, Leila – „Pescuitorii de perle” de G. Bizet,  Frasquita – „Carmen” de G. Bizet, Norina – „Don Pasquale” de G. Donizetti, Adina – „Elixirul dragostei” de G. Donizetti, ș.a.

 

De asemenea, a obținut numeroase premii printre care: premiul special la Concursul Internațional „Sabin Drăgoi” Timișoara – iulie 2009, premiul „Georges Bizet” oferit de „Georges Bizet Assciation France” la „Concours International d’Opera Français” susținut la Opera Brașov – august 2008, premiul I – Concursul Național de Canto „Studenții cântă Enescu”, Iași – decembrie 2005, premiul pentru Interpretare Muzică Românească – Concursul Național de Interpretare a Liedului „Ionel Perlea”, Slobozia – mai 2004, ș.a.

Premiul III la la Concursul Național al Liedului Românesc