Noam Zur

Dirijor

Născut în 1981, Noam Zur s-a afirmat ca unul dintre cei mai talentați tineri dirijori ai Israelului. Traseul său educațional cumulează studiile efectuate la Academia de Muzică din Tel Aviv și participarea la cursuri de măiestrie susținute de dirijori și profesori precum Zubin Mehta, Jorma Panula, Ilya Musin și Neeme Järvi. Din 2003, muzicianul a participat la Forumul de dirijat organizat de Deutscher Musikrat din Germania.
În 2006, Pierre Boulez l-a ales pe Noam Zur drept asistentul său și, în egală măsură, consultantul și dirijorul Festivalului din Lucerna, calitate pe care o mai păstrează și astăzi. Rezultatele acestei colaborări s-au concretizat în punerea în scenă a unor lucrări contemporane de Béla Bartók, György Ligeti, György Kurtág, Werner Henze, Karlheinz Stockhausen, dar și în lucrări special compuse pentru acest festival.
Între anii 2005 și 2007, Noam Zur a fost dirijor permanent și Director Muzical al Orchestrei Filarmonicii și Operei din Heidelberg (Germania). În tot acest timp, Noam Zur a dirijat opere ca Don Giovanni, Nunta lui Figaro, Madama Butterfly, Bărbierul din Sevilla, Premiera europeană a operei Florencia en el Amazonas de Daniel Catán și numeroase lucrări simfonice sau vocal-simfonice.
Din 2008, Noam Zur a devenit dirijor principal la Teatrul Aalto din Essen, unde a susținut și pregătește nenumărate producții de operă, atât din repertoriul baroc, clasic și romantic (G. Fr. Händel, W. A. Mozart, G. Verdi, R. Wagner), cât și opere contemporane de Alban Berg și Werner Henze.
Pe lângă multiplele producții de operă, Noam Zur a dirijat și Orchestra Filarmonicii din Israel, Orchestra de Cameră și Orchestra Radio din Ierusalim. Tânărul dirijor cultivă o relație specială cu Orchestra Filarmonicii din Johannesburg, Africa de Sud, unde, de la debutul său din anul 2004, este invitat permanent. Unul dintre succesele anului 2010 ale dirijorului îl constituie debutul la Volksoper din Viena, în urma căruia Noam Zur a obținut un contract pe zece reprezentații în cadrul stagiunii următoare. De asemenea, tot în 2010, Noam Zur a debutat cu orchestra I Pomeriggi Musicali din Milano.
Anul trecut (2011) – activitatea artistică a lui Noam Zur s-a concretizat și în turneul susținut cu Kammerphilharmonie Frankfurt în Israel și în debutul la pupitrul dirijoral al orchestrelor Israel Camerata, Belgrade Philharmonic, Moscow Virtuosi, Orchestra de Cameră Netania-Kibbutz și Orchestra Simfonică din Israel. Totodată, în toamna 2010 Noam Zur a deschis stagiunea Operei din Viena, cu opereta Liliacul și, ulterior, cu opera pentru copii Hänsel și Gretel. Din anul 2007, el este unul dintre cei mai importanți invitați la pupitrul orchestrei Filarmonicii din Cluj, cucerind de fiecare dată melomanii cu profesionalismul său desăvârșit.