Managerul Operei Naționale Române Iași, Beatrice Rancea, a semnat regia spectacolului extraordinar pus în scenă special cu ocazia Galei Seara Valorilor.
Beatrice Rancea a fost desemnată cu această ocazie cetățean de onoare al orașului Iași.
Seara valorilor, una dintre cele mai importante manifestări culturale ieșene, organizată de Primăria Iași, a devenit o tradiție în Capitala Moldovei. Pentru cea de a XXII-a ediție, prima organizată în parteneriat cu Opera Națională Română Iași, în Sala Mare a Teatrului Național, aproape 500 de artiști și tehnicieni din cadrul Operei s-au implicat în realizarea efectivă a acestui spectacol. Soliștii, corul, orchestra, corul de copii, ansamblul de balet, departamentele tehnice și echipele de producție au muncit cu dedicare și pasiune pentru strălucirea și măreția unei seri desăvârșite.
Artiștii Operei au reinterpretat cu ocazia acestui eveniment special grandioase momente din spectacole celebre, premiate și apreciate de critici și spectatori. Regia evenimentului a fost semnată de managerul Operei ieșene, Beatrice Rancea.
De asemenea, tot în cadrul Serii valorilor, Beatrice Rancea a primit titlul de cetățean de onoare al orașului Iași.
“Se spune că există întâlniri care iți schimbă viața. Iată că întâlnirea mea cu Iașiul mi-a schimbat viața. Cu toate că sunt născută în București, iubesc acest oraș, îi iubesc pe ieșenii dragi mie. De fiecare dată când mă întâlnesc cu ei pe stradă, deși nu ne cunoaștem, îmi spun cuvinte foarte frumoase. Iubesc colectivul Operei, alături de care sunt de mai bine de 2 ani și jumătate. Orașul meu de suflet este Iașiul, mă simt aici ca acasă. Aș vrea să le mulțumesc mamei și soțului meu pentru tot sprijinul. Ei sunt cei care m-au susținut să plec de acasă, din București, pentru a mă muta acasa, la Iași, și îi rog să mă ierte pentru că atunci când au fost bolnavi sau au avut nevoie de mine eu am ramas aici, pentru că era necesar. Îmi doresc să rămân în Iași atât cât este nevoie de mine și îi doresc Iașiului și Operei să ajungă acolo unde merită pentru că în acest oraș sunt într-adevăr oameni minunați. Vă spun că am lucrat pentru acest spectacol cu întreg colectivul Operei cu tot sufletul și dragostea noastră pentru a vă putea oferi o seară frumoasă” a spus Beatrice Rancea, managerul Operei Naționale Române Iași, după decernarea titlului de cetățean de onoare al Iașiului.
Mai mult, maestrul Andrei Șerban, aflat acum la New York, și-a exprimat dorința de a transmite câteva gânduri referitoare la devotamentul managerului ONRI, Beatrice Rancea, cu bucurie și prietenie, el păstrând constant legătura cu colectivul instituției.
Beatrice Rancea a ales sa meargă pe drumul curajos, acela de a transforma instituția, de a-i îmbunătății calitatea, de a reinstaura entuziasmul și dragostea de lucru a tuturor, de a aduce Opera la public, de a atrage tineretul și, cel mai important, de a contribui ca Iașiul să devină din nou capitala culturală a României.
Galele pe care Beatrice le oferă constant ieșenilor, arată devotamentul și afecțiunea pe care o are pentru locuitorii acestui splendid oraș.
Personal am lucrat în multe teatre importante din toată lumea, rareori am întânit un manager care sa fie atât de implicat în procesul de creație, interesat de tot ce se întâmplă pe scenă cât și de adminstrație și echipele tehnice, de la cântăreți la portari.
Această distincție răsplătește un exemplu de pasiune și viziune nouă pentru toți managerii artistici din țară.

În cadrul Serii valorilor, artiști recunoscuti ai Operei ieșene au interpretat părți reprezentative din celebrele spectacole:
– Triumfalul din opera „Aida”, de Giuseppe Verdi
Capodoperă a repertoriului liric mondial, opera „Aida” de Giuseppe Verdi, a avut premiera în luna aprilie 2013, regia aparținându-i maestrului András Kürthy (Ungaria). Decorul spectacolului este realizat de Laszlo Szekely (Ungaria) și a obținut la prima ediție a Galei Premiilor Operelor Naționale premiul pentrul cel mai bun decor.
Dans lăutăresc din spectacol de teatru-dans „D’ale carnavalului”
Regia și coregrafia sunt semnate de Ioan Tugearu, iar costumele și decorul au fost realizate de Marfa Axenti (laureată UNITER). A interpretat ansamblul de balet al ONRI. Anul acesta, la prima ediție a Galei Premiilor Operelor Naționale, „D‘ale Carnavalului” a fost desemnat cel mai bun spectacol din creația românească, iar maestrul Ioan Tugearu a obținut premiul pentru cel mai bun coregraf din stagiunea 2012 – 2013.
– Musicalul „Sunetul muzicii”, de Richard Rodgers
Au interpretat mezzosoprana Maria Macsim Nicoară alături de șapte copii din corul Juniorii Operei și orchestra ONRI, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu. Dirijorul Juniorilor Operei este Raluca Zaharia. Spectacolul a fost nominalizat la Gala Premiilor Operelor Naționale, pentru cel mai bun musical și cel mai bun spectacol pentru copii din stagiunea 2013 – 2014.
– Scena șampaniei din opereta „Liliacul”, de Johann Strauss, fiul
Au interpretat soliștii Cosmin Marcovici, Maria Macsim Nicoară, Ana Maria Donose, Mihaela Grăjdeanu, Cristina Grigoraș, Lăcrămioara Maria Hrubaru Roată, Jean Kristof Bouton, Octavian Dumitru, Andrei Fermeșanu alături de orchestra ONRI dar și cele trei coruri reunite ale Operei, Filarmonicii Moldova Iași și Universității G. Enescu Iași. Dirijor Cristian Oroșanu. Dirijor cor Operă – Manuel Giugula, dirijor cor Filarmonica – Doru Morariu, dirijor cor Conservator – George Dumitriu.
– Din opera-balet „Indiile Galante”, de Jean Phillipe Rameau (Les Incas Du Perou, Le Turc Generoux, Les Sauvages, Les Fleurs)
Spectacolul a fost montat pentru prima dată în România de renumitul regizor Andrei Șerban. În luna noiembrie 2012, „Indiile Galante” a fost desemnat spectacolul anului la secțiunea Operă, în cadrul Galei Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical. Tot atunci, regizorul Andrei Șerban a fost premiat pentru concepția artistică a spectacolului. De asemenea, anul acesta, la prima ediție a Galei Premiilor Operelor Naționale, maestrul a primit premiul pentru cel mai bun regizor pentru „Troienele” după Euripide și pentru „Indiile galante” de Jean-Phillipe Rameau, opera-balet primind și premiul pentru cel mai bun spectacol al stagiunii 2012-1013.
– Dansul spaniol din „Lacul Lebedelor”, de Piotr Ilici Ceaikovski.
Au interpretat Roua Răuț și Marian Chirazi. Roua Răuț a câștigat premiul pentru cea mai buna solistă de balet a stagiunii 2012-2013, iar Marian Chirazi a fost nominalizat pentru cel mai bun solist de balet la prima ediție a Galei Premiilor Operelor Naționale.
De asemenea, alături de orchestra Operei Naționale Române Iași, condusă de dirijorul Cristian Oroșanu, au interpretat pentru prima dată corurile reunite ale Operei, Filarmonicii Moldova Iași și Universității de Arte George Enescu Iași.
Eveniment organizat de Primăria Municipiului Iași, în parteneriat cu Opera Națională Română Iași, coproducător TVR Iași.