Marcello Mottadelli
Coordonator muzical
Formare profesională

Marcello Mottadelli și-a început cariera ca dirijor șef la Berner Symphoniker la Stadttheater Bern, Elveția în perioada 1999 - 2001. În 2001, s-a aflat la pupitrul dirijoral, în Statele Unite ale Americii, cu spectacolul Turandot la Colorado Opera Company. În același an, a debutat și în Africa de Sud, dirijând Rigoletto și Simfonia a II-a lui Mahler la Opera din Cape Town. În 2002 a realizat în Germania producții de Carmen, Rigoletto și Il Trovatore. Ulterior a realizat producția de Tosca la Teatrul Bolshoi din Minsk și Messa da Requiem de Verdi în Besana Brianza, Italia.

Între anii 2002 și 2008, printre alte producții, domnul Mottadelli a condus Der Freischütz și Rigoletto la Opera Națională Daneză, concerte simfonice cu Orchestra Simfonică din Odense și Aalborg, Orchestra Filarmonicii din Bialystok (Polonia), Orchestra Teatrului Coccia din Novarra, Orchestra Simfonică din Aarhus Danemarca și Orchestra Simfonică Radio din Bratislava. În această perioadă a avut mai multe apariții cu Orchestra Simfonică din Cairo, atât în Cairo, cât și în Iordania, la o Gala cu Placido Domingo, Julia Migenes și Daniel Barenboim.

Din 2008 până în 2011, domnul Mottadelli a deținut funcția de Director General Muzical la Orchestra Simfonică din Cairo. În acest timp a debutat și în Coreea de Sud la Centrul de Artă Seongnam din Seul și a dirijat Don Carlos la Opera Regală Daneză din Copenhaga. Au urmat și alte invitații în Danemarca, unde a dirijat L’Elisir d'Amore și Manon Lescaut de Donizetti la Opera Națională Daneză în 2009 și 2010.

Marcello Mottadelli a avut deosebita onoare de a fi invitat la prestigioasa Gală a Premiilor Nobel de la Stockholm din anul 2011, unde a dirijat Orchestra Filarmonicii Regale din Stockholm, în prezența laureaților premiilor Nobel și a familiei regale suedeze. În același și în anul următor, alte apariții au inclus Aida la Opera din Cairo, mai multe concerte simfonice la Teatrul Carlo Felice din Genova și Teatrul Verdi din Trieste, La Traviata la Opera Daneză Regală din Copenhaga și Lucia di Lammermoor la Opera de vară suedeză în cadrul festivalului „Opera pä Skäret”, care a fost foarte apreciat de criticii internaționali.

În 2013, a dirijat Madama Butterfly la Teatro Massimo din Palermo, La Bohème în Seul și mai multe concerte la Filarmonica Nürnberg din Germania.

S-a întors la Festivalul „Opera pä Skäret” pentru a dirija Othello în 2014 și La Traviata în 2015.

Lucrările sale recente includ dirijarea unor opere precum: Nabucco în Cremona, Brescia, Como și Pavia în 2014, Madama Butterfly în Trapani în octombrie 2016 și înregistrări pentru Radiodifuziunea Bavareza.

În vara anului 2017, colaborarea sa cu „Opera pä Skäret” a continuat cu 12 spectacole de Madame Buttefly.

Activitatea domnului Motadelli cuprinde și numeroase spectacole care au avut loc în România, Opera Națională Română București, Opera Națională Română Iași, Opera Craiova.

Între septembrie 2016 și decembrie 2017, domnul Marcello Mottadelli a fost Coordonatorul Artistic și Muzical al Operei Naționale București, unde a avut premiere cu spectacolele Il Barbiere di Siviglia, Lucia di Lammermoor (regia Andrei Șerban, cu faimosul tenor Ramon Vargas) și Un Ballo în Maschera (regia Grischa Asagaroff). De asemenea, a dirijat concertul din cadrul Galei Premiilor Operelor Naționale Române în decembrie 2016, cu invitați speciali, faimosul tenor internațional Roberto Alagna și Nelly Miricioiu. A lucrat și cu celebra soprana Sumi Jo în spectacolul La Traviata, în martie 2017, iar la sfârșitul anului, Mottadelli a dirijat  premiera de Tosca în Concert.