Marius Vlad Budoiu

Tenor

S-a născut în Cluj-Napoca, oraș în care a absolvit Liceul German, apoi Academia de Muzică. Cei care l-au îndrumat pe drumul cântului vocal au fost tatăl său, baritonul Ion Budoiu, Edith Simon, iar apoi Gheorghe Roșu. Încă din al doilea an de studenție artistul a fost solicitat pentru colaborări de către instituțiile de artă din țară.

După încheierea studiilor, Marius Vlad Budoiu a activat ca solist la Opera Română din Cluj, preferând apoi să abordeze dimensiunea pedagogică a cântului la Academia de Muzică din Cluj.

Artistul a debutat la 21 de ani în repertoriul vocal-simfonic cu lucrarea Simfonia a IX-a de Beethoven, la Filarmonica din Târgu Mureș, apoi, în repertoriul de operă în rolul Lenski (Evgheni Oneghin), la Opera Maghiară din Cluj. În 1995, tenorul a câștigat Premiul I la Concursul Traian Grozăvescu (Lugoj) și la Concursul Mozart (Cluj). Anul 1996 i-a adus solistului Premiul III la Concursul de Lied Robert Schumann (Zwickau), iar anul 1997 Premiul I la Concursul Internațional Hariclea Darclée din Brăila.

Primele roluri pe scena Operei Române din Cluj au fost Rodolfo (La Bohème de G. Puccini) și Alfredo (La Traviata de G. Verdi). Itinerariul său artistic a continuat printr-o serie de roluri mozartiene: Don Ottavio (Don Giovanni), Tamino (Die Zauberflöte) și Idomeneo (Idomeneo). Repertoriul său a cuprins în timp roluri ca Jose (Carmen), Radames (Aida), Canio (Pagliacci) și Calaf (Turandot). Este tenorul român cu repertoriul cel mai vast.

Cu rolul Tamino și-a făcut debutul pe scena Operei Naționale din București, în 1996, participând ulterior la turneul acesteia în Anglia. De asemenea, repertoriul său vocal-simfonic este foarte bogat, astfel că în lucrările abordate de Marius Vlad Budoiu se regăsesc creații de la Händel (Messiah, Judas Maccabeus, Israel in Ägypten) la compozitori ai secolului XX, precum Britten (War Requiem, Serenade, Les Illuminations). El este un muzician complex și este solicitat de către autorii contemporani pentru numeroase lucrări în primă audiție.

Marius Vlad Budoiu a abordat în timp un repertoriu din ce în ce mai dificil. Astfel el este singurul tenor din România care a reușit cu succes să intre în repertoriul de tenor dramatic și care abordează roluri ca Otello (Otello), Samson (Samson et Dalila) sau Lohengrin (Lohengrin).

Demonstrând calități artistice remarcabile, tenorul Marius Vlad Budoiu a fost solicitat de toate scenele lirice și de filarmonică din țară și de ani de zile numele său apare pe programele din străinătate, unde a demonstrat calitate vocală și profesionalism. A cântat astfel în Anglia, Franța, Spania, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Austria, Elveția, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Polonia, Cehia, Slovacia, Turcia și Japonia.

Pe lângă activitatea solistică, Marius Vlad Budoiu este Doctor în Muzică și predă de 15 ani la Academia de Muzică din Cluj, cu rezultate remarcabile. Sub îndrumarea lui s-au lansat nume precum George Petean, unul din cei mai importanți baritoni ai lumii, Ștefan Pop, Iurie Ciobanu, Daniela Păcurar, Adela Zaharia, Bogdan Baciu, Bogdan Taloș, Ovidiu Daniel, Geani Brad, Pataki Adorján, sauCristianHodrea, pe care publicul român, și nu numai, a avut ocazia deja să-i aprecieze în lucrări vocal-simfonice sau pe scena operei.

Actualmente angajat al Academiei de Muzică din Cluj și al Operei Naționale Române din Cluj, Marius Vlad Budoiu, a primit în 2010 recunoașterea națională sub forma a două premii importante: Premiul Revistei VIP pentru Cel mai bun solist de operă al anului 2010 și Premiul de Excelență la Galele 10 Pentru România, pentru întreaga activitate artistică și pedagogică.