Opera Națională Română Iași vă invită la opera-balet “Les Indes galantes” de Jean-Philippe Rameau, spectacol montat pentru prima dată în România de renumitul regizor Andrei Șerban.

Premierele au avut loc pe 15,16 și 18 noiembrie 2012.  Alte reprezentații vor avea loc duminică, 25 noiembrie 2012, spectacolul fiind inclus atunci în festivalul „Saptamana Artelor Spectacolului Muzical” și duminică, 16 decembrie 2012, incepând cu ora 18:30, în Sala Mare a Teatrului Național Iași.

Primul spectacol a fost dirijat de maestrul Adrian Morar (Opera Națională Română Cluj-Napoca), iar la celelalte reprezentații la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Gabriel Bebeșelea.

Regizor secund: Daniela Dima

Scenografia: Marina Drăghici

Scenografie adaptată de Carmencita Brojboiu

Mișcarea scenică: Nicky Woltz și Andrei Șerban

Coregrafia: Blanca Li

Asistent coregrafie: Deborah Torres

Lumini: Andrei Șerban

Asistenți regie: Anca Șerbănuță, Victor Zaharia

Pregătire muzicală: Adina Alupei, Simona Petronela Gâdei, Paula Stroe, Laura Turtă, Traian Hudumeac, Sebastian Spătaru

 

Jean-Philippe Rameau a fost unul dintre cei mai importanți compozitori ai epocii sale, un reputat teoretician, autor al unui celebru tratat de armonie, apărut în anul 1722. Printre realizările sale se numără perfecționarea stilului lui Jean-Baptiste Lully în ceea ce privește opera; de asemenea, a introdus noi dansuri franceze în suită și a contribuit la definirea limbajului tonal.

Opera-balet Les Indes galantes de Jean-Philippe Rameau, libretul de Louis Fuzelier, a avut premiera la Academia Regală de Muzică și Dans, Paris, la 23 august 1735.

Din distribuție fac parte:

Prologue
Hébé – Cristina Grigoraș, Ana Maria Donose Marcovici
Bellone – Daniel Mateianu, Lucian Dolhăscu
L`Amour – Lăcrămioara-Maria Hrubaru-Roată, Andreea Chinez
Les Incas du Pérou
Huascar – Jean-Kristof Bouton, Octavian Dumitru
Phani – Diana Bucur, Alice Todică
Don Carlos – Adrian Ionescu, Alexandru Savin
Le Turc généreux
Osman – Octavian Dumitru, Daniel Mateianu
Émilie – Mihaela Grăjdeanu, Angelica Mecu Solomon
Valére – Andrei Fermeșanu, Radmilo Petrović
Les fleurs
Tacmas – Radmilo Petrović, Alexandru Savin
Zaïre, Fatime – Cristina Grigoraș, Rodica Vică

Les sauvages
Adario – Jean-Kristof Bouton
Damon – Alexandru Savin, Andrei Fermeșanu
Don Alvar – Mihail Frunză, George Cojocariu
Zima – Rodica Vică, Lăcrămioara-Maria Hrubaru-Roată

Menționăm că joi, 15 noiembrie 2012, în foaierul Teatrului Național, în pauza spectacolului, a avut loc lansarea albumului bilingv Cehov, Shakespeare, Bergman vazuți de/seen by Andrei Șerban, semnat de Mihaela Marin, apărut recent la Editura Institutului Cultural Roman. Albumul se adresează deopotrivă iubitorilor de teatru și celor ai fotografiei de artă. Cinci spectacole în regia lui Andrei Șerban – Unchiul Vania, Trei surori și Ivanov de Anton Cehov, Strigăte și șoapte după filmul lui Ingmar Bergman și Regele Lear de William Shakespeare – sunt privite de Mihaela Marin prin obiectivul camerei. Fotografiile sunt însoțite de comentariile și gândurile regizorului cât și de impresiile criticului de teatru Ana Maria Narti. Albumul va putea fi achiziționat din incinta Teatrului, în toate cele 3 seri de spectacol.

De asemenea, vor putea fi achiziționate cărțile Fără secrete (Peter Brook) și Șapte secrete de teatru (No de Zeami) de la Editura Nemira, prefața ambelor volume fiind semnată de maestrul Andrei Șerban.

****

„Indiile Galante” a fost desemnat spectacolul anului la secțiunea Opera, în cadrul Galei Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical. 40 de angajați ai Operei ieșene, reprezentanți ai tuturor compartimentelor instituției, au urcat pe scena Operei Naționale București pentru ridicarea premiului. De asemenea, regizorul Andrei Șerban a fost premiat pentru concepția artistică a spectacolului.