Opera Națională Română Iași vă invită la opera-balet Les Indes galantes de Jean-Philippe Rameau, miercuri, 22 mai 2013, începând cu ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Național Iași.

Dirijor – Gabriel Bebeșelea.

Spectacolul a avut premiera în luna noiembrie a anului trecut, fiind montat pentru prima dată în România de renumitul regizor Andrei Șerban. Toate reprezentațiile de până acum s-au jucat cu casa închisă.

În acest peisaj frământat al vieții, în care invidia, frustrarea, resentimentul alcătuiesc regula, o opera barocă necunoscută nu face decât să ne bucure. În primul rând muzica lui Rameau este frumoasă, sinceră, pură. Ascultând-o ai impresia că respiri aerul de superioară, detașată, olimpiană indiferență față de mizeriile clipei. Subiectul e dragostea, sau mai precis căutarea ei în diverse locuri exotice, pe țărmuri imaginare, unde nu există frustrare, ură și niciunul din sentimentele negative cu care ne confruntăm zilnic. Această muzică ne face să pașim senin peste toate aceste adversități. Prin intermdiul cântecului și al dansului, trăim cu toții câteva clipe de lumină. Chiar cred că Rameau posedă un elixir magic. Andrei Șerban

„Indiile Galante” a fost desemnat spectacolul anului la secțiunea Opera, în cadrul Galei Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical. De asemenea, regizorul Andrei Șerban a fost premiat pentru concepția artistică a spectacolului.

Regizor secund: Daniela Dima

Scenografia: Marina Drăghici

Scenografie adaptată de Carmencita Brojboiu

Mișcarea scenică: Nicky Woltz și Andrei Șerban

Coregrafia: Blanca Li

Asistent coregrafie: Deborah Torres

Lumini: Andrei Șerban

Asistenți regie: Anca Șerbănuță, Victor Zaharia

Pregătire muzicală: Adina Alupei, Simona Gâdei, Paula Stroe, Laura Turtă, Traian Hudumeac, Sebastian Spătaru

Jean-Philippe Rameau a fost unul dintre cei mai importanți compozitori ai epocii sale, un reputat teoretician, autor al unui celebru tratat de armonie, apărut în anul 1722. Printre realizările sale se numără perfecționarea stilului lui Jean-Baptiste Lully în ceea ce privește opera; de asemenea, a introdus noi dansuri franceze în suită și a contribuit la definirea limbajului tonal.

Opera-balet Les Indes galantes de Jean-Philippe Rameau, libretul de Louis Fuzelier, a avut premiera la Academia Regală de Muzică și Dans, Paris, la 23 august 1735.

Din distribuție fac parte:

PROLOGUE

HÉBÉ– CRISTINA GRIGORAȘ

BELLONE LUCIAN DOLHĂSCU

L`AMOUR– ANDREEA CHINEZ

LES INCAS DU PÉROU

HUASCAR– JEAN-KRISTOF BOUTON

PHANI– ALICE TODICĂ

DON CARLOS– ADRIAN IONESCU

LE TURC GÉNÉREUX

OSMAN– DANIEL MATEIANU

ÉMILIE– MIHAELA GRĂJDEANU

VALÉRE– ANDREI FERMEȘANU

LES FLEURS

TACMAS– ALEXANDRU SAVIN

ZAÏRE, FATIME –CRISTINA  GRIGORAȘ

LES SAUVAGES

ADARIO– JEAN-KRISTOF BOUTON

DAMON– ALEXANDRU SAVIN

DON ALVAR– VICTOR ZAHARIA

ZIMA– LĂCRĂMIOARA MARIA HRUBARU-ROATĂ

Biletele s-au epuizat, însă se pun la dispoziție 30 de bilete fără loc la preț redus, 10 lei biletul.