afis indiile galanteOpera Națională Română Iași vă invită la opera-balet Indiile galante de Jean-Philippe Rameau, duminică, 29 martie 2015, începând cu ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Național Iași.
Dirijor – Gabriel Bebeșelea.

Spectacolul a fost montat pentru prima dată în România de renumitul regizor Andrei Șerban.

În acest peisaj frământat al vieții, în care invidia, frustrarea, resentimentul alcătuiesc regula, o opera barocă necunoscută nu face decât să ne bucure. În primul rând muzica lui Rameau este frumoasă, sinceră, pură. Ascultând-o ai impresia că respiri aerul de superioară, detașată, olimpiană indiferență față de mizeriile clipei. Subiectul e dragostea, sau mai precis căutarea ei în diverse locuri exotice, pe țărmuri imaginare, unde nu există frustrare, ură și niciunul din sentimentele negative cu care ne confruntăm zilnic. Această muzică ne face să pașim senin peste toate aceste adversități. Prin intermdiul cântecului și al dansului, trăim cu toții câteva clipe de lumină. Chiar cred că Rameau posedă un elixir magic. Andrei Șerban

Jean-Philippe Rameau a fost unul dintre cei mai importanți compozitori ai epocii sale. Un reputat teoretician, Rameau a fost autor al unui celebru tratat de armonie, apărut în anul 1722. Printre realizările sale se numără perfecționarea stilului lui Jean-Baptiste Lully în ceea ce privește opera; de asemenea, a introdus noi dansuri franceze în suită și a contribuit la definirea limbajului tonal.

Opera-balet Les Indes galantes a avut premiera la Academia Regală de Muzică și Dans, Paris, la 23 august 1735.

Din distribuție fac parte:

PROLOGUE
Hébé– Cristina Grigoraș
Bellone– Lucian Dolhăscu
L`Amour– Andreea Chinez
LES INCAS DU P É ROU
Huascar– Jean Kristof Bouton
Phani– Nicoleta Maier (Teatrul Muzical ,,Nae Leonard” Galaţi) – (debut)
Don Carlos– Alexandru Savin
LE TURC G É N É REUX
Osman– Daniel Mateianu
Émilie– Angelica Mecu Solomon
Valére– Andrei Fermeșanu
LES FLEURS
Tacmas– Alexandru Savin
Zaïre, Fatime –Cristina Grigoraș
LES SAUVAGES
Adario– Jean-Kristof Bouton
Damon– Alexandru Savin
Don Alvar– Victor Zaharia
Zima– Lăcrămioara Maria Hrubaru Roată

Biletele au fost puse în vânzare la Agenția Operei (0332.888.448). Prețurile variază în funcție de locurile din sală între 10 și 60 de lei.