Opera Națională Română Iași, în sentimente de profundă tristețe și îndurerare, își manifestă regretul față de trecerea în neființă a marelui bariton, maestrul Nicolae Herlea!
Nicolae Herlea a fost numit, de presa internațională, de-a lungul anilor, ,,Regele baritonilor” sau ,,fenomenul Nicolae Herlea”.
Opera Națională Română Iași a avut inițiativa de a-l premia anul trecut pe celebrul bariton cu Premiul special al juriului, la prima ediție a Galei Premiilor Operelor Naționale. Din motive de sănătate, maestrul nu a putut fi alături de ceilalți premianți în sală, însă ne-a transmis bucuria pentru recunostința primită.
Baritonul a debutat în 1951 pe scena Operei Naționale din București cu rolul Silvio din opera Pagliacci, de Ruggiero Leoncavallo și a rămas angajat ca prim-bariton al acestei scene.
Tot în 1951 a câștigat Premiul I la concursurile internaționale de la Geneva, Praga și Bruxelles. Aceste mari succese au fost urmate de apariția sa pe cele mai mari scene ale lumii: a cântat la Scala din Milano, la Opera Națională din Praga, la Teatrul Balșoi din Moscova și Opera Națională din Berlin. În perioada 1964-1967 a fost membru al Operei Metropolitan din New York. De asemenea, a avut apariții și pe scenele americane din Boston, Cleveland sau Detroit.
Vocea sa, caldă, egală pe întregul ambitus, exprimă cu naturalețe și avânt o întinsă gamă de sentimente, scria presa internațională despre Nicolae Herlea
A cântat în compania multor artiști consacrați ai operei, printre care se numără: Montserrat Caballé, Mario Del Monaco, Franco Corelli, Placido Domingo, Giuseppe Di Stefano, Nicolai Ghiaurov, Nicolai Ghiuselev, Giulietta Simionatto, James McCracken, Carlo Bergonzi, Fiorenza Cosotto, Nicolai Gedda, Luigi Alva, Ivan Petrov.
În ultimii ani, maestrul putea fi întâlnit în postura de președinte al juriului Concursului Internațional de Canto „Hariclea Darclee” de la Brăila, unde îi sfătuia și încuraja pe cei mai talentați tineri cântăreți români, printre concurenți numărându-se și mulți interpreți ai Operei ieșene.

În anul 2007, Nicolae Herlea a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer. Un an mai târziu, baritonul a sărbătorit împlinirea a 85 de ani la Festivalul Hariclea Darclée de la Brăila, primind Medalia Darclée și Diploma de Onoare a Fundației Darclée, de la soprana Mariana Nicolesco.
Dumnezeu să-l odihnească în pace pe neuitatul maestru Nicolae Herlea!