Hector Lopez (Opera Națională Română Cluj-Napoca)

Pe tenorul mexican il puteti regasi pe scena Operei Nationale din Bucuresti, unde a ajuns la invitatia regretatului tenor Ludovic Spiess, sustinand rolul Alfredo Gemont in “LA TRAVIATA” de Giuyseppe Verdi.

Contactul lui Hector Lopez cu arta s-a datorat: artelor plastice studiate  la Academia de  Arte Plastice „La Esmeralda” din Mexico City, violoncelului cu profesoara Sona Poshotian si saxofonului cu profesorul Joel David Katz la Conservatorul din acelasi oras. Tot acolo a inceput studiile de canto avandu-i profesori pe Francisco Araiza, Irma Gonzalez, Enrique Jaso si Enrique Patron de Rueda. Pentru a-si completa educatia a urmat si cursurile de dirijat orchestra.

Castigator al concursului Carlo Morelli in Mexic, 2003, a primit o bursa pentru a studia in POPI (Pórtland Opera performance Institute) cu  regizorul Tito Capobianco, dar si cu Shirley Verret, Justino Diaz, Joseph Evans, profesori de canto, Daniele Orlando (AVA Academy of Vocal Arts Philadelphia), David Anthony Lofton (directorul Operei North), corepetitori.

In Romania a studiat cu Tenorul Ludovic Spiess si Cornel Stavru.

A urmat o serie de cursuri de maiestrie cu celebrii cantareti: Renata Scotto, Francisco Araiza, Kaludi Kaludov, Luis Giron May, Luis Ledesma, Viorica Cortez, Eduard Tumagian, Ion Piso, Ionel Pantea. De asemenea, a fost pregatit de cunoscutii corepetitori Joan Dornemman si Nico Castel (de la Metropolitan Opera din New York). Enza Ferrari, Dante Mazzola (Accademia alla Scala). In prezent se perfectioneaza cu soprana Sorina Munteanu.

A evoluat sub baghete celebre ale binecunoscutilor maestri Alfredo Silipigni, Placido Domingo, Enrique Ricci, Enrique Patron de Rueda, Cristian Mandeal, Christian Badea. A cantat in Mexic, Statele Unite, Spania, Italia, Polonia.

In repertoriul sau se gasesc roluri din operele mozartiene, Rapirea din serai, Flautul Fermecat, Cosi fan tutte, Don Giovanni, din operele  lui Donizetti, Elixirul Dragostei, Lucia di Lammermoor, Roberto Devereux, Verdi – La Traviata, Rigoletto, Macbeth, I Masnadieri, I due Foscari, Il Trovatore, Alzira, Puccini – La Boheme, Gounod – Faust, Romeo et Juliette, Bizet –  Carmen, Pescuitorii de perle si multe alte titluri.

Din marile lucrari vocal-simfonice interpreteaza Réquiem – Verdi si Mozart, Stabat mater, Rossini, Mendelson – Bartholdi, Beethoven, R.Vaugn Williams si altele.