GIGI CĂCIULEANU

Dansator, Coregraf, Autor, Profesor.

Gigi Caciuleanu este absolvent al Liceului de Coregrafie din București. A participat la un stagiu de perfecționare la Teatrul Bolshoi din Moscova, iar în paralel cu disciplinele de dans academic, la vârsta de 14 ani a descoperit dansul de avangardă al celebrei artiste a dansului – Miriam Răducanu. Spectacolele “Nocturn 9 ½” sunt prezente încă în memoria publicului. Angajat al Operei din București, dansează roluri din repertoriul de balet, dar în același timp devine protagonistul unor spectacole create special pentru el.

În 1973 este angajat în Germania, ca profesor și coregraf la Folkwang Ballet, unde era director Pina Bausch, iar imediat apoi ca profesor la Centrul Internațional de Dans „Rosela Hightower” de la Cannes. În 1974 decide să se stabilească în Franța, ca director al Baletului la „Grand Théâtre de Nancy”. În 1978 înființează și conduce timp de 15 ani, alături de colaboratorul său artistic – actorul, regizorul și scenograful Dan Mastacan, Centrul Coregrafic Național din Rennes, unul din primele din Franța.

În 1993 înființează la Paris, împreună cu Dan Mastacan, Compania „Gigi Căciuleanu”. Între 2001 și decembrie 2012 este coregraf și director artistic al Baletului Național din Chile. În 2007, sub egida Fundației „Art Production”, vede luminile rampei la București trupa „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company” susținând turnee până în ziua de azi, atât în țară, cât și în străinătate.

Cu peste 300 de coregrafii la activ, Gigi Căciuleanu își continuă cariera de coregraf invitat la academii de dans peste tot în lume. În 2012 devine Profesor Honoris Causa al Facultății de Arte din Tg. Mureș.

Ca autor:
– Eseul său de Coreozofie : „Vânt, Volume, Vectori” este publicat în 2002 de către Facultatea de Arte a “Universidad de Chile” si apoi tradusă în limbile franceză, italiană și română la editura “Curtea Veche” și pe Internet.
– Din 2008, textele și poemele sale sunt publicate săptămânal în revista online: liternet.ro

Premii Naționale și Internaționale:

Premiul de Coregrafie – la Concursul Internațional de Ballet, Varna (Bulgaria) – 1970; doi ani consecutiv: Premiul I la Concursul International de Coregrafie – Köln (Germania) – 1971 și 1972; Premiul de Compagnie – la Concursul Internațional Bagnolet/Paris – 1973; Premiul & Medalia “Brigitt” pentru „aportul său la viața culturală din regiunea Bretania” (Rennes/Franța) – 1987; Premiul de Coregrafie al revistei Actualitatea Muzicală, București – 1991; Premiul APES – Santiago de Chile pentru cea mai bună coregrafie – 1998, 2004 și 2005; Premiul ALTAZOR – Santiago de Chile – 2001, 2003; Premiul celui mai bun coregraf internațional decernat de Cercul Criticilor de Artă din Cile, Santiago – 2003; Premiul UNITER (România) – 2010; Premiul ROMAINDANZA – „pentru întreaga traiectorie și pentru aportul la investigația științifică în domeniul mișcării” (Roma/Italia) – 2011; Premiul Special de Coregrafie al Revistei VIP pentru « NOCHE BACH » în cadrul Festivalului Internațional George Enescu – 2011; Premiul APES pentru întreaga activitate – Santiago de Chile 2012, Premiul „pentru forțarea limitelor”/ Médiafax 2014, București, Premiul de Excelență 2014 – Gala Operelor Naționale – Iași. În iunie 2014, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru – Sibiu se inaugurează o Stea cu numele său pe Aleea Celebritățior.

Medalii și decorații:

– “Chevalier de l’ORDRE DES ARTS ET DES LETTRES” – Paris 1984 / FRANȚA
– STEAUA ROMÂNIEI cu gradul de Cavaler – București 2002
– MEDALIA RECTORALă, Universidad de Chile – Santiago 2012