Gabriel Bebeșelea

Gabriel Bebeșelea

Dirijor

A început studiul viorii la vârsta de șapte ani, câștigând mai multe premii naționale până la decizia de a schimba calea spre dirijat.
La doar 26 de ani este deja recunoscut ca fiind ,,unul din cei mai talentați dirijori romani ai generației sale” (Jurnalul Festivalului George Enescu, 7 septembrie 2011).
Din 2010 este licențiat în Dirijat-orchestră la clasa maestrului Petre Sbârcea din cadrul Academiei de Muzică Cluj-Napoca, iar din 2012 absolvent al cursurilor de Master în Stilistică Dirijorală Orchestră la clasa maestrului Horia Andreescu din cadrul Universității Naționale de Muzică București. În prezent este doctorand al Universității Naționale de Muzică București sub îndrumarea Prof. univ.dr. Dan Dediu.
Participă activ la masterclass-uri cu Michail Jurowski la Berlin, Christian Badea la București, Jeffery Meyer la Viena, în anul 2012 fiind căștigator al bursei de dirijat ,,Dorel Pascu”.
După câștigarea Premiului I la Concursul Internațional de Dirijat ,,Jeunesses Musicales” în 2010, reputația sa a crescut rapid la nivel național, fiind numit în septembrie 2011 Dirijor al Operei Naționale Române Iași. Începând cu stagiunea 2013-2014 a fost numit Dirijor Principal Invitat al Filarmonicii de Stat Sibiu.
În prezent continuă studiile ca Postgraduate la renumita Universität für Musik und darstellende Kunst Wien la clasa celebrului Prof. Mark Stringer.
Un punct de cotitură al dezvoltării sale muzicale l-a reprezentat bursa ca dirijor-asistent oferită în anul 2011 la una din cele mai renumite orchestre ale lumii: Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam. Aici a avut șansa de a lua parte la repetițiile și concertele celor mai reprezentativi dirijori ai zilelor noastre: Mariss Jansons, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnanyi, Philippe Herreweghe, David Zinman, Eliahu Inbal.
Debutul său la ,,Festivalul George Enescu” a avut loc în anul 2011 alături de Icon Arts Ensemble (al cărui dirijor este din 2009), festival în cadrul căruia a dirijat și în anul 2013.
Dirijează frecvent orchestre importante din România printre care: Filarmonica George Enescu, Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Opera Națională București, Opera Națională Română Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj-Napoca, Szekelyfoldi Filarmonia, Filarmonica Târgu-Mureș, Filarmonica Satu-Mare, obținând peste tot critici extrem de favorabile.
Are deja în palmares înregistrări cu Orchestra de Cameră Radio și concerte televizate de către posturile naționale de televiziune. În anul 2012 a fost desemnat să dirijeze Concertul de Ziua Regelui Mihai I la Ateneul Romăn, în același an colaborând cu marele regizor Andrei Şerban la realizarea spectacolului Les Indes Galantes de Jean Philippe Rameau, la Opera Națională Română Iași.
În decembrie 2014 este semifinalist la Donatella Flick London Symphony Orchestra Conducting Competition.