Opera Națională Română din Iași (ONRI) contribuie la prima ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (23-27 octombrie) – FILIT cu două spectacole speciale: Indiile galante de Jean-Philippe Rameau, montat pentru prima dată în România de renumitul regizor Andrei Șerban, și o Gală extraordinară de operă, operetă și musical-uri celebre. ONRI este, de altfel, partenerul „Serilor FILIT ” – un concept dezvoltat de echipa festivalului împreună cu managerul ONRI, Beatrice Rancea.

„Serile FILIT” vor avea loc în cele cinci zile de festival, în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri”: miercuri, 23 octombrie, de la ora 19.00, joi, 24 octombrie, vineri, 25 octombrie și sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 20.00 și duminică, 27 octombrie, de la ora 17.00.

„Ne bucurăm să fim partenerii unui festival atât de important, cu evenimente literare de anvergură europeană și felicităm organizatorii pentru o asemenea inițiativă. Opera Națională Română Iași asigură partea artistică a «Serilor FILIT», oferind două spectacole reprezentative: Indiile galante, de Jean Philippe Rameau, spectacol montat pentru prima dată în România de maestrul Andrei Șerban. Opera-balet atât de îndrăgită de public a obținut deja câteva premii semnificative. Mai mult, vom avea o Gala extraordinară de operă, operetă și musical-uri în interpretarea soliștilor, orchestrei și corului de copii Juniorii Operei chiar în încheierea festivalului. Sperăm să continuăm această colaborare și la viitoarele ediții ale Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași”, a declarat Beatrice Rancea, managerul ONRI.

Managerul FILIT, Dan Lungu, apreciază ca extrem de importantă colaborarea cu Opera ieșeană, pe care o cataloghează drept un pas firesc în elaborarea calendarului anual de evenimente cu mare impact în rândul publicului ieșean.

Opera Națională Română din Iași, prin eforturile managerului Beatrice Rancea și ale echipei sale, a demonstrat în ulltimii ani că orașul nostru poate genera evenimente de talie națională și internațională. Impunerea Iașiului drept centru de desfășurare a Galei Operelor Naționale Române, un eveniment cu o mare vizibilitate încă de la prima ediție, este un exemplu de reușită profesională și artistică. Acum, pentru prima dată în ultimii ani, un eveniment literar pătrunde pentru cinci zile în cea mai importantă sală din regiune, cea a Naționalului ieșean. Vor fi cinci seri dedicate literaturii și spectacolului, în care lecturile și discuțiile ce vor avea în centru nume de primă mărime ale literaturii mondiale vor fi însoțite de spectacole speciale”, a declarat Dan Lungu, manager FILIT și director al Muzeului Literaturii Române din Iași.

În luna noiembrie 2012, Indiile Galante, care va fi prezentat pe 23 octombrie, după ceremonia de deschidere a FILIT, a fost desemnat spectacolul anului la secțiunea „Operă”, în cadrul Galei Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical. Tot atunci, regizorul Andrei Șerban a fost premiat pentru concepția artistică a spectacolului. De asemenea, anul acesta, la prima ediție a Galei Premiilor Operelor Naționale, maestrul a primit premiul pentru cel mai bun regizor pentru Troienele după Euripide și pentru Indiile galante de Jean-Phillipe Rameau, opera-balet primind și premiul pentru cel mai bun spectacol al stagiunii 2012-1013.

Gala extraordinară de operă, operetă și musical-uri celebre, care va încheia ultima seară a FILIT, pe 27 octombrie, va beneficia de interpretarea soliștilor, a corului de copii Juniorii Operei” și a orchestrei Operei Naționale Române Iași, sub bagheta maestrului Cristian Oroșanu. Dirijor Juniorii Operei – Raluca Zaharia. Florentina Onica, Florin Guzga, Ciprian Marele, Mihaela Grajdeanu, Marian Somesan, Diana Bucur, Irina Scafaru, Theodore Coresi vor interpreta arii celebre din opere ale renumiților compozitori Wolfgang Amadeus Mozart, Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi și mulți alții.

Programul detaliat al FILIT va fi făcut public în scurt timp pe site-ul www.filit-iasi.ro și în catalogul evenimentului.