Stradivarius și Guarneri – două viori de colecție – și cei doi artiști de talie internațională, care le mânuiesc cu măiestrie, Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, se vor duela arbitrați de pianistul Horia Mihail, în cadrul celei de-a treia ediții a turneului național ”Duelul viorilor”.

Spectacolul va avea loc la Iași luni, 30 septembrie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Național.

Devenit deja un brand, obținând notorietate și admiratori de la un an la altul, turneul “Duelul viorilor”, organizat de Radio România Cultural și Asociația Culturala Accendo, a ajuns la a treia ediție.

Doi violoniști de excepție – Liviu Prunaru (concert maestru al uneia dintre cele mai mari orchestre din lume – Royal Concetgebouw Amsterdam) și Gabriel Croitoru (solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România), două viori de colecție – Stradivarius și Guarneri – pianistul Horia Mihail și un repertoriu atractiv, sunt elementele reunite ce vor oferi un adevărat regal al muzicii.

Eveniment organizat în parteneriat cu Opera Națională Română Iași.

Biletele pot fi achiziționate de la Agenția Operei, telefon 0332.888.448, prețul unui bilet fiind de 30 lei (stal), 20 lei (balcon), 40 lei (loja).

Menționăm că Opera ieșeană va deschide stagiunea 2013-2014 cu un spectacol inedit în aer liber, la data de  28 septembrie 2013. Mai multe detalii vor fi anunțate în curând.

Inițial, în mintea mea Duelul viorilor a fost o joacă. Dar după o a doua ediție în care aceiași eroi s-au lăsat atrași în aventura unui turneu dens și obositor de-a lungul și de-a latul țării, făcând săli de peste 1000 de locuri să pară neîncăpătoare, am ajuns să cred că joaca noastră de-a duelul a devenit serioasă. Iată că o a treia ediție în toamna anului 2013 va avea loc în aceeași distribuție, cu toate impedimentele care s-au ivit pe parcurs și care, din fericire, au fost depășite. Am început deja să fim imitați, copiați, să se inventeze false dueluri cu false viori celebre, ceea ce, mai departe de entuziasmul publicului, e o nouă dovada a faptului că Duelul viorilor este un succes”declară Oltea Șerban-Pârâu, redactor șef al postului Radio România Cultural și director artistic al Orchestrelor și Corurilor Radio.

Despre arme și combatanți se știu deja destule, dar cea de-a treia bătălie din sălile de concert va fi consemnată astfel:

ARMELE :

Vioara Stradivarius „Pachoud” construită de celebrul lutier italian în 1694, instrument pus la dispoziția lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw – Amsterdam.

Vioara Guarneri del Gesu „Catedrala”, datată 1731, instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu și care este pusă la dispoziția violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul național George Enescu”, în patrimoniul căruia se află.

COMBATANȚII :

Liviu Prunaru, un artist de talie internațională. I-a avut profesori pe Alberto Lysy (cu care a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea « Dublul concert » de Bach) și pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu). Este concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, cotată drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa solistică internațională în plină ascensiune cuprinde colaborări cu cele mai importante orchestre din lume, precum London Philarmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestra.

 

National de Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena ș.a. Un număr mare de premii internaționale, participări la festivaluri și înregistrări audio se adaugă palmaresului său.

Gabriel Croitoru, prof. univ. dr la Universitatea Națională de Muzică București, solist-concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, al Filarmonicii « Paul Constantinescu » din Ploiești și membru al Cvartetului de Stat « Transilvan » – Cluj-Napoca. A cântat ca solist alături de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes ș.a. Distincții de prestigiu obținute stau dovadă a talentului violonistului român : Premiul al III-lea la Concursul « N. Paganini » – Genova (Italia), Premiul special al juriului la Concursul « Fritz Kreisler » – Viena (Austria), Premiul al II-lea la Concursul Internațional « Zino Francescatti » – Aix-en Provence (Franța) ș.a.

ARBITRUL :

Pianistul Horia Mihail, un muzician al cărui rafinament transpare din fiecare apariție în concert sau recital, este unul din cei mai apreciați pianiști români ai generației sale. În calitatea sa de solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, Horia Mihail susține numeroase concerte și recitaluri pe scena Sălii Radio din București, colaborează cu orchestre de profil din țară, fiind totodată solist al Filarmonicii din Brașov, dar și în turnee în țară sau străinătate. De-a lungul timpului a susținut peste 2000 de recitaluri și concerte în 18 țări, pe patru continente. În ultimii ani, Horia Mihail a susținut mai multe proiecte naționale de anvergură muzicale, solistice sau de muzică de cameră, cu impact cultural dar și social precum Pianul călător (www.pianulcalator.ro), Flautul de aur (www.flautuldeaur.ro),  Vioara lui George Enescu la sate  (www.vioaraluienescu.ro) și, bineînțeles Duelul viorilor  (www.duelulviorilor.ro).

PROVOCAREA este de fapt repertoriul dens, atractiv, spectaculos și dificil:

Piotr Ilici Ceaikovski (1840-1893) –„Meditație” pentru vioară și pian op. 42 nr. 1

Pablo de Sarasate (1844-1908)– Dans spaniol nr.8 op.26

Saint-Saens (1835-1921) – Ysaye (1858-1931) – Studiu în formă de vals

„Ciocârlia” – prelucrare folclor de Grigoraș Dinicu

Liviu Prunaru – vioară și Horia Mihail :

Nicolo Paganini (1782-1840) –  „Cantabile și Vals” op.19 pentru vioară și pian

Manuel de Falla (1876-1946) – Kreisler (1875-1962) – „Dans spaniol” („La vida breve”)

Richard Wagner (1813-1883) – „Albumblatt” („File de album”) : „Romanze” pentru vioară și pian

Henry Wieniawski  (1835-1880) – ”Souvenir de Moscou” pentru vioară și pian

Gabriel Croitoru – vioară și Liviu Prunaru – vioară

Charles de Beriot –  Grand Duo Concertant no.3 pentru doua viori 

Liviu Prunaru – vioară, Gabriel Croitoru – vioară și Horia Mihail – pian

Christian Sinding – Serenada no. 2 op 92 pentru doua viori si pian 

Organizatori: Radio România Cultural și Accendo

Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Partener principal: Muzeul Național „George Enescu”

Coproducători: Radio România Regional șiTVR 2

Sponsori: Sense, JTI, Veka, Kronospan, Zamfirescu, Racoți, Predoiu – Attorneys at law

Transportat de DACIA

Parteneri : Orchestrele și Corurile Radio, Societatea de Muzică Veche, Grand Hotel Traian, Hotel Pantex, Hotel Continental Târgu Mureș. Chez Marie, Athenee Palace Hilton

Parteneri culturali: Orchestrele și Corurile Radio România, Filarmonica de stat din Brașov, Filarmonica de stat din Tg. Mureș, Asociatia „REI CULTURAE FAUTORES” Turda,Teatrul Municipal Turda, Primăria din Turda, Filarmonica „Oltenia” Craiova, Filarmonica de stat din Pitești, Opera Națională Română Iași, Filarmonica din Bacău