Opera Națională Română Iași vă anunță că luna mai este dedicată tinerilor artiști, aceștia debutând sau interpretând diferite roluri în spectacole precum Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart (17 mai 2013), Les Indes galantes de Jean Philippe Rameau (22 mai 2013) și D’ale carnavalului în regia și coregrafia lui Ioan Tugearu (26 mai 2013).
Alexandru Savin, Lucian Dolhăscu, Andreea Chinez, Alice Todică, Daniel Mateianu, Victor Zaharia, Angelica Mecu Solomon sunt doar câțiva dintre artiștii lirici din corul O.N.R.I. care vor interpreta diferite roluri în operele menționate mai sus, alături de îndrăgiții soliști Lăcrămioara Maria Hrubaru Roată, Mihaela Grăjdeanu, Cristina Grigoraș, Andrei Fermeșanu, Jean Kristof Bouton, Adrian Ionescu.
Astfel, vineri, 17 mai 2013, de la ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Național Iași vă invităm la opera Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart. La pupitrul dirijoral va fi Gabriel Bebeșelea. Regia este semnată de Beatrice Rancea, scenografia de Viorica Perju, iar coregrafia de Edi Stancu.
Rolul Don Giovanni va fi interpretat de baritonul Jean Kristof Bouton, solist al Operei ieșene, iar tenorul Alexandru Savin, artist liric in corul O.N.R.I., va debuta în rolul Don Ottavio.
Din distribuție mai fac parte Octavian Dumitru (Leporello), Mihaela Grăjdeanu (Donna Anna), Angelica Mecu Solomon (Donna Elvira), Cristina Grigoraș (Zerlina), de la Teatrul Muzical Nae Leonard Galați basul Iulian Ioan Sandu (Masetto) și Dan Popescu (Commendatore).
În luna mai a anului trecut, Jean Kristof Bouton a debutat în rolul Don Giovanni din opera cu același nume a lui Wolfgang Amadeus Mozart la Opera Națională București. Născut în 1986, baritonul este originar din Canada. În 2002, la vârsta de l6 ani, a studiat la Liceul de Muzică Vincent d’Indy din Montreal timp de 3 ani, sub îndrumarea profesorului David Doane. A participat la Masterclassuri în Franța (2005) și în Republica Cehă (2005, 2006) acolo unde l-a cunoscut pe regizorul de operă Cristian Mihăilescu care i-a propus să studieze în România, la Universitatea Națională de Muzică din București. Astfel, și-a început studiile sub îndrumarea profesoarei Eleonora Enăchescu pe care le-a încheiat cu obținerea diplomei de licență în anul 2010. În vara anului 2012 a absolvit și masterul sub îndrumarea aceleiași profesoare.
Alexandru Savin  este absolvent al Universității de Arte „George Enescu” din Iași, secția Canto, la clasa prof. univ. dr. Corneliu Solovăstru (promoția 2010). Aflat în plină ascensiune tenorul a debutat stagiunea trecută în opera compozitorului Jean Philippe Rameau, Les Indes galantes, regizată de Andrei Șerban, interpretând cu succes trei roluri Tacmas, Damon și Don Carlos. De curând a debutat în musicalul Sunetul muzicii, de Richard Rodgers (Rolf), iar acum se pregătește intens pentru debutul din opera Don Giovanni, de Wolfgang Amadeus Mozart, cu rolul Don Ottavio.
Spectacolul Don Giovanni a participat la Festivalul Operelor Naționale de la Cluj – Napoca în luna mai 2012, reprezentația artiștilor ieșeni fiind considerată de critici una dintre cele mai bune înscrise în festival. De asemenea, în această perioadă, soprana Eleonora Enăchescu a venit la Iași pentru a se ocupa de instruirea muzicală a interpreților din spectacolele Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart, Rigoletto de Giuseppe Verdi, Bărbierul din Sevilla de Gioachino Rossini și Carmen de Georges Bizet.
Piesa care a lansat mitul lui Don Juan (Don Giovanni) este „Seducătorul din Sevilla și oaspetele de piatră”, de Tirso de Molina, publicată în 1630 la Barcelona. Personajul Don Juan l-a atras pe Mozart, care a transpus mitul într-o operă memorabilă, pe un libret scris în limba italiană de Lorenzo da Ponte. Spectacolul oferit de Opera ieșeană este, de asemenea, în limba italiană.
Prețul unui bilet este de 30 de lei la stal, 20 de lei la balcon și 50 de lei la lojă. Biletele se pot achiziționa de la Agenția Operei, 0332.888.448.