Opera Națională Română Iași vă invită sâmbătă, 17 mai 2014, la spectacolul Don Giovanni – operă în două acte de Wolfgang Amadeus Mozart, începând cu ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Național. Invitat extraordinar este dirijoarea Keri-Lynn Wilson, o prezență obișnuită pe scenele operelor din Viena, Munchen, Roma, New York, Oslo sau Moscova.
Regia îi aparține lui Beatrice Rancea, scenografia este asigurată de Viorica Perju, iar coregrafia de către Edi Stancu.

Din distribuție fac parte:
Don Giovanni – Jean Kristof Bouton
Leporello – Octavian Dumitru
Donna Elvira – Simona Titieanu
Donna Anna – Rodica Vica (Viena)-(debut)
Don Ottavio – Andrei Fermeșanu (debut)
Zerlina – Florentina Onică
Masetto – Daniel Mateianu
Commendatore – Gelu Dobrea (Opera Națională Română Timișoara)

Keri-Lynn Wilson – dirijoare de operă și de muzică simfonică, a fost invitată să conducă orchestre de prestigiu internațional și a susținut concerte în Opere renumite. Recent, a dirijat Dama de pică la Stockholm, Olandezul zburător la Montreal și Traviata la Salerno.
În lunile următoare va dirija Carmen la Nimes, Nabucco în La Coruna, Traviata la Zurich, Boris Godunov la Tel Aviv și Evgheni Oneghin în Varșovia. Keri-Lynn Wilson a dirijat orchestre în Paris, Los Angeles, Munchen, Montreal, Toronto, St. Paul, Houston, Washington, Aachen, Leipzig, Moscova, St. Petersburg, Madrid, București, Ierusalim, Ljubljana, Zagreb și în multe alte orașe mari ale lumii. Casa de discuri Dorian Records a produs un CD cu un spectacol în care dirijează orchestra simfonică Simon Bolivar din Venezuela, care interpretează compoziții latino-americane.
Născută în Winnipeg, Canada, Keri-Lynn Wilson a studiat flautul, pianul și vioara. La Julliard, în New York, a fost studenta celebrului flautist Julius Baker și și-a făcut debutul la Carnegie Hall la vârsta de 21 de ani. A primit bursa Bruno Walter și și-a continuat studiile la Julliard, în dirijat, cu Otto-Werner Mueller, primind o dublă licență – de flautistă și dirijoare. A debutat cu National Arts Center Orchestra din Canada la vârsta de 23 de ani.
În perioada studenției a fost asistenta lui Claudio Abbado la Festivalul Salzburg și a primit o bursă din partea Tanglewood Music Center. După absolvire a fost dirijoare asociată a Orchestrei simofnice Dallas. Din 1998 s-a lansat într-o carieră internațională ca dirijoare invitată.
Piesa care a lansat mitul lui Don Juan (Don Giovanni) este Seducătorul din Sevilla și oaspetele de piatră, al lui Tirso de Molina, publicată în 1630 la Barcelona. Personajul Don Juan l-a atras pe Mozart, care a transpus mitul într-o operă memorabilă, pe un libret scris în limba italiană de Lorenzo da Ponte. Spectacolul oferit de Opera ieșeană este, de asemenea, în limba italiană. Premiera absolută cu Don Giovanni a avut loc în anul 1787, la National Theaterdin Praga, sub bagheta marelui Mozart. La Viena, opera a fost jucată în 1788. Caracterul romantic al acestei opere se desprinde și din mesajul pe care îl transmite compozitorul: din cinicul și decadentul Don Giovanni, Wolfgang Amadeus Mozart face un erou autentic, modern, capabil să-și dea viața pentru principiile sale.
Spectacolul nu este recomandat minorilor sub 16 ani.

Biletele s-au pus în vânzare la Agenția Operei (0332.888.448). Prețul unui bilet este de 30 lei (stal), 20 lei (balcon) și 50 lei (loja).