Opera Națională Română Iași vă invită la spectacolul de teatru dans D’ale carnavalului, marți, 22 octombrie 2013, de la ora 18.30, la Teatru la Cub. Regia și coregrafia sunt semnate de maestrul Ioan Tugearu.
„Montez spectacole de balet de 25 de ani, dar ce se intâmplă acum este o premiera și pentru mine: sunt supus unei presiuni extraordinare, pentru că dansatorii trebuie să și vorbească. Tot ce s-a putut transforma din text, am transformat în mișcare. Ce nu, am păstrat ca text. Colajul muzical va aminti de vremea când în mahalaua Bucureștiului nu era om fără pălărie pe cap, de pe vremea când rasunau cantecele Mariei Tanase, dar vor fi si fragmente de muzica contemporana În cadrul unui an atât de bogat în creații teatrale și literare, care au dat din nou viață operei lui Caragiale sau au comentat-o din nenumerate unghiuri de vedere, personajele ieșene care au ieșit, cu ajutorul dansului, din paginile piesei D’ale Carnavalului, sper să se poată regăsi și recunoaște ca parte a aceste lumi eterne și totuși mereu actuală.”, a dezvaluit regizorul si coregraful Ioan Tugearu.
Un artist cu un palmares impresionant, fiind rasplatit de doua ori cu Premiul Uniunii Interpretilor, Coregrafilor si Criticilor Muzicali, Ioan Tugearu a fost prim balerin al Operei Nationale din Bucuresti si director al Centrului National al Dansului, iar din 2003 este profesor la Universitatea de Stiinte si Arte „Gheorghe Cristea” din Bucuresti.

Alaturi de balerinii Operei, vor evolua pe scena si elevi de la Colegiul de Arta „Octav Bancila”, sectia Coregrafie. Rolurile principale vor fi interpretate de:
Nae – Sergiu Cotorobai
Mița – Roua Răuț
Didina – Pamela Tănase
Candidat – Dumitru Buzincu
Iordache – Marian Chirazi
Crăcănel – Bogdan Elisei Tuluc
Pampon – Adrian Ciapă
Ipistatul – Alexandru Sebeși
Chelner – Gheorghe Iftinca
Costumele și decorul au fost realizate de Marfa Axenti (laureată UNITER).

Anul acesta, la prima ediție a Galei Premiilor Operelor Naționale, „D‘ale Carnavalului” a fost desemnat cel mai bun spectacol din creația românească, iar maestrul Ioan Tugearu a obținut premiul pentru cel mai bun coregraf din stagiunea 2012 – 2013.
Spectacolul face parte din Festivalul Muzicii Românesti, ediția a XVII-a, și se va desfășura în perioada 21 – 27 octombrie 2013.

Organizatori:
Filarmonica de Stat „Moldova” Iași
Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași

Proiectul este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), cu sprijinul Consiliului Județean Iași și al Primăriei Municipiului Iași și se desfășoară în parteneriat cu Opera Națională Română Iași, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Colegiul de Artă „O. Băncilă” și Casa de Cultură a Studenților. Evenimentul continuă astfel profilul seriei noi a Festivalul Muzicii Românești (începută în 2007), prin creionarea unui spațiu al interferențelor stilistice – compoziții muzicale din diverse epoci, stiluri (muzică academică, jazz, muzică tradițională ș.a.) – în asociere cu dezbaterea teoretică.