Cristian Oroșanu

Dirijor

Muzicalitatea, competența, soliditatea cunoștințelor, inteligența artistică, gestica elegantă și clară – acesta este portretul dirijorului Cristian Oroșanu, artist care a parcurs într-un timp record o carieră ascendentă, reputația sa depășind granițele țării noastre.

Stau mărturie debuturile remarcabile la pupitrul unor cunoscute orchestre europene și nu numai.

Despre apariția sa în concert cu Orchestre de Paris și Orchestra Națională din Bordeaux publicația Le Monde de la Musique nota: ”tânărul dirijor român Cristian Oroșanu a demonstrat un  sens  perfect al frazării și arhitecturii lucrărilor… o  acuratețe rară a stilului, o gestică elegantă și concisă…”

Alte momente de succes – debuturile cu Tonhalle Orchestra și cel cu Deutsche Symphonie Orchester Berlin, ansamblu cu care a activat în calitate de dirijor asistent în Stagiunea 2007-2008.

Oroșanu a susținut concerte cu BBC Scotish Orchestra, Ensemble orchestral de Paris, Orchestra Lamoureux, Orchestra Națională din Porto, Orchestra Simfonică Radio Daneză, aceasta din urmă în cadrul Concursului Internațional Malko (2005)unde a câștigat Premiul II.

In Japonia, artistul a dezvoltat o strânsă colaborare cu un ansamblu nou, tânăr, dinamic, Hyogo Performing Arts Center Orchestra unde a dirijat spectacolele Lacul lebedelor de Ceaikovski și Sărbătoarea primăverii de Strawinski.

Cu un repertoriu larg, ce cuprinde lucrări  din toate epocile muzicale,  Cristian Oroșanu este prezent în stagiunile Orchestrei Naționale Radio, fiecare apariție a sa bucurându-se de aprecieri unanime. In domeniul operei a activat ca dirijor angajat al Operelor Naționale din Cluj și București, în repertoriul său sunt incluse peste 30 de titluri de creații ale genului.

In prezent este dirijor al Filarmonicii „George Dima” din Brașov.

Talentul,pasiunea,rezultatele unei cariere de excepție ale artistului au fost recunoscute prin Premiul ce i-a fost acordat de către Uniunea Criticilor Muzicali ”M. Jora”(2003).

Anterior carierei dirijorale,  ca absolvent și al Facultății de Interpretare –specialitatea corn – la Universitatea Națională de Muzică din București, Cristian Oroșanu a fost membru  în Orchestra Națională Radio, pentru o perioadă de cinci ani.Ulterior, o bursă la  Academia Internațională Bach Stuttgart i-a oferit prilejul de a studia dirijatul cu Helmuth Rilling.

Maestrul Constantin Bugeanu a avut o mare influenta in formarea lui Cristian Oroșanu.

In 2007 a susținut teza de doctorat cu titlul Tempo-ul și sensul dramatic în operele lui Mozart.