Opera Națională Română Iași își încheie stagiunea cu un concert extraordinar – Coruri Celebre din opere – duminică, 1 iulie, de la ora 20.00, în Grădina Publică Palas.

Vor interpreta orchestra, corul și corul de copii Juniorii Operei, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea.
Dirijor cor Mirel Azamfirei
Dirijor Juniorii Operei Raluca Toma

La fel ca și cvartetele de coarde, ariile din opere, simfoniile și alte forme asemănătoare de manifestare muzicală, corurile din opere devin în acest spectacol un gen de sine stătător care focalizează o mare parte a energiei asupra vocii umane. Această energie nu este propagată singular, ci printr-un corp comun format din două entități diferite – cor și orchestră.

Unele opere au rămas în amintirea posterității datorită unor arii îndrăgite (Rigoletto – La donna e mobile, Turandot – Nessun dorma, Carmen – Habanera sau aria Toreadorului). Și în cazul corurilor situația devine aceeași, unele opere rămânând în atenția publicului datorită faimei căpătate de aceste momente muzicale dedicate personajului colectiv (Freischütz – Corul vânătorilor, Faust – Corul soldaților, Nabucco – Corul sclavilor evrei etc.).

Un alt pas important este cel al integrării nou-înființatului cor de copii „Juniorii Operei”, care vor interpreta două momente „deliciose” din opera Carmen de Georges Bizet: Corul de copii din Actul I și ultimul cor din Actul al IV-lea. În acest ultim moment se vor uni cele două coruri pentru a interpreta în original partitura lui Bizet – probabil una din ocaziile unice în România de a asculta acest melanj între corul de copii și corul de adulți, exact așa cum a fost tălmăcit de compozitor.

Dorim ca această seară să aducă puțin câte puțin din grandoarea scenei operei prin implicarea fastuoasă a peste 180 de muzicieni. Totuși, pe lângă muzicienii de pe scenă există oamenii „din umbră” – dirijorii corurilor, Mirel Azamfirei și Raluca Toma – a căror importanță covârșitoare este reflectată direct proporțional cu numărul celor ce iau parte activ într-o gală de asemenea factură. (Gabriel Bebeșelea, Dirijor)

Spectacolul de Operă este, în esență, o poveste de viață esențializată și materializată prin harul creator al compozitorului demiurg. Vocea umană își depășește, în țesătura complexă a frazei operistice, limitele naturii fizice și astfel transcende, în plan acustico-melodic, nivelul de percepție general comprehensibil. Precum desprinderea de gravitația terestră, glasul interpretului de operă cucerește, semiton cu semiton, dincolo de „pasaj”, zborul și plutirea sunetului în acut, aducând în ființa ascultătorului rezonanța unică a vibrației artistice.

„Corul” este prezent, încă din tragedia antică, constituindu-se într-un personaj plurivalent; participă la acțiunea propriu-zisă, creează atmosfera triumfală (vezi „Aida”), sau țese, în filigran, o pânză sonoră hieratică, asemeni corului „mut” din Madama Butterfly.

Vocea umană, respectiv singurul „instrument” muzical compus din celule vii, aduce, prin Corurile celebre din Opere, mesajul filosofico-estetic surprins și ființat prin inefabilul act componistic. Vocea cântată exprimă, persuasiv și seducător, sensul cosmic al Existenței, sensul profund al naturii umane însăși.(Mirel Azamfirei, Dirijor Cor)

Costumele sunt realizate de Doina Levintza

Programul cuprinde:
1. Giuseppe Verdi – Aida
Marș Triumfal și cor Act II
2. Aleksandr Borodin – Cneazul Igor
Dansurile polovțiene
3. Carl Maria von Weber – Der Freischütz
Corul vânătorilor
4. Bedřich Smetana – Prodaná nevěsta (Mireasa vândută)
Corul Proč bychom se netĕšili (Să ne bucurăm și să fim veseli) Act I
5. Giuseppe Verdi – Nabucco
Corul sclavilor – Va, pensiero
6. Richard Wagner – Der Fliegende Holländer
Entreacte și Corul marinarilor Act III
7. Giuseppe Verdi – Ernani
Corul Evviva! Beviam!
8. Giuseppe Verdi – Il Trovatore
Corul țiganilor
9. Charles Gounod – Faust
Corul soldaților
10. Georges Bizet – Carmen
Prelude (Uvertura)
11. Georges Bizet – Carmen
Avec la garde montante… – Corul „Juniorii Operei”
12. Georges Bizet – Carmen
Les voici! Voici la quadrille! – cu participarea Corului „Juniorii Operei”

Puteți urmări un fragment din concertul care a avut loc în martie 2012, la Filarmonica de Stat “Moldova” Iași. Atunci, pentru prima dată în România, corul de copii, la niciun an de la înființare, s-a alăturat corului Operei într-un concert deosebit susținut cu casa închisă.

Vă așteptăm!