Opera Națională Română Iași vă invită sâmbătă, 13 octombrie, de la ora 19.00, la Catedrala Mitropolitană, la un concert de muzică sacră în interpretarea corului de bărbați al Operei ieșene – Coruri ortodoxe românești și rusești – în memoria dirijorului Ioan Pavalache.
Dirijor – Mirel Azamfirei.
Prezintă preotul Mircea Stoleriu.

Prima parte a programului conține partituri scrise de compozitori români: Gheorghe Cucu, Sabin Drăgoi, D.G. Kiriac, Gheorghe Dima. Pe lângă clasicii amintiți, am ales piese scrise de muzicieni contemporani cu noi: Dragoș Alexandrescu, Constantin Arvinte, Eugen-Dan Drăgoi. Avem și o primă audiție în aranjament pentru cor bărbătesc, și anume „Aliluia bizantină”, de Sabin Păutza, care ne-a făcut onoarea de a participa la repetițiile corului, deschizându-ne astfel, prin doar câteva fraze, căi nebănuite de percepere și transmitere a mesajului muzical. De asemenea, vom interpreta pentru prima oară „Rugăciune pentru împăcare” compusă special pentru acest concert de către compozitorul ieșean Ciprian Ion. Partea a doua a concertului nostru conține lucrări din repertoriul coral rusesc, piese semnate de A. Arhanghelski, P. Cesnokov, A. Taneev, M. Balakirev. Celebrele coruri rusești au inspirat compozitorii să scrie o muzică generoasă, ce invită la obținerea unor sonorități ample, dar în același timp calde și profunde. Aceste calități ale muzicii corale rusești (foarte rar auzită pe viu în țara noastră) convin de minune profilului unui cor de operă, care este obișnuit să cânte în nuanțe mari. (Mirel Azamfirei)

Evenimentul este inclus în cadrul programului Sărbătorilor Sfintei Parascheva și se va desfașura în prezența Înalților Prelați ai Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu Preafericitul Daniel, patriarhul României.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.