Vasile Moldoveanu, artistul român cu cele mai multe reprezentații din istoria modernă a teatrului Metropolitan, vine la Opera ieșeană pentru a susține un Master Class de canto.

În perioada 13 – 31 ianuarie 2014, interpreții Operei ieșene se vor bucura de prețioasa îndrumare a unuia dintre cei mai mari tenori din lume.

Regimul comunist din România l-a condamnat la moarte pentru ca a plecat în Occident, iar el n-a mai venitveni în țară timp de aproape 40 de ani. „De aici am plecat și n-am uitat niciodată și n-o să reneg niciodată. Sentimentele le am aceleași, de dragoste pentru Patrie, pentru Operă, pentru tot”, mărturisește maestrul.

Tenorul român a fost personajul uneia dintre edițiile emisiunii “În Premieră” (Antena 3). Reportajul îl puteți urmări aici.
Vasile Moldoveanu a debutat la Opera Națională din București în anul 1966, în rolul Rinuccio din Gianni Schicchi de Giacomo Puccini. Pe parcursul primului an al carierei sale a cântat în România, dar nu peste mult timp a primit angajamente ca invitat al operelor din Belgia, Helsinki (Finlanda), La Monnaie în Bruxelles, Liceu din Barcelona, precum și apariții la festivalurile din Atena, Amsterdam, Dresda, Koln și Frankfurt. În 1972 a apărut pentru prima dată la Opera de Stat din Stuttgart în rolul Edgardo din Lucia di Lammermoor, din 1976 la Opera de Stat din Munchen (Rodolfo și Ducele de Mantua) și la Opera de Stat din Viena (Alfredo). În 1977 a avut contracte la operele din Berlin și Chicago, iar în 1978 la Opera de stat din Hamburg în rolul Don Carlo.
Debutul său la Met a avut loc în 1979 cu Pinkerton în Madama Butterfly. La New York Metropolitan Opera a cântat în 105 spectacole, fiind aclamat în Don Carlo (1980), Il Tabarro (1981) și Simon Boccanegra (1984). Pe lângă aceste roluri a cântat Enrico din I Vespri Siciliani, Turiddu în Cavalleria rusticana și Des Grieux în Manon Lescaut de Giacomo Puccini. În anul 1979 a apărut pentru prima oară la Covent Garden din Londra, unde a cântat Don Carlo.
În anii ’80 și ’90 Vasile Moldoveanu a avut o activitate artistică foarte amplă și intensă în multe orașe din Germania, cântând cu regularitate la Stuttgart. A putut fi ascultat la Zurich în 1980 în Attila, la Monte Carlo, unde locuia în acea vreme, în Lucia di Lammermoor (1982), la Teatro Regio di Parma în Don Carlo și la Caracalla în Roma în Turandot (1986). În 1988 a cântat rolul lui Ramirez din La Fanciulla del West la Opera din Nisa, Cavaradossi la Marsilia în 1990 și Pinkerton la Roma.
Vasile Moldoveanu a cântat pe cele mai celebre scene din lume și a participat la nenumărate festivaluri de operă, dar și la grandiosul spectacol din Central Park, New York în fața unei audiențe de peste 10.000 de persoane. A fost invitat la Gale, în prezența mai-marilor lumii. A cântat la Opera din Monte Carlo, în spectacole patronate de Prințul din Monaco, de Grace de Monaco, apoi de Prințul Albert de Monaco.

Anul trecut tenorul a fost decorat de către președintele Traian Băsescu cu Ordinul Național «Steaua României» – în grad de Comandor în semn de înaltă apreciere pentru talentul și dăruirea de excepție prin care s-a impus, timp de mai multe decenii, pe marile scene ale lumii, afirmând valoarea școlii românești de canto și imaginea țării pe plan internațional.