CARMEN – GEORGES BIZET

Carmen

Compozitor Georges Bizet (1838 – 1875)

Operă în patru acte

Libretul Henri Meilhac și Ludovic Halévy, după o nuvelă de Prosper Mérimée

Premiera mondială 3 martie 1875, Comic Opera din Paris.

Spectacol interpretat în limba franceză, supratitrat în limba română.

Premiera spectacolului la Opera Națională Română din Iași a avut loc pe 18 septembrie 2015.

Regie: Karel Drgáč (Viena)
Coregrafie: Carlos Vilán (Madrid)
Decor: Octavian Neculai
Costume: Josef Jelínek (Praga)

Spectacolul durează 3 ore și 30 de minute și are 3 pauze.

Sinopsis

Actul I. La Sevilla, în fața manufacturii de tabac, mulțimea așteaptă ieșirea lucrătoarelor. Micaela îl caută printre dragonii corpului de gardă pe Don José și, negăsindu-l, se îndepărtează. Acesta sosește în momentul în care ies și muncitoarele. Printre ele apare Carmen. De îndată îl remarcă pe Don José, aparent indiferent la ochiadele femeii. Micaela se reîntoarce cu vești de la mamalui José. Izbucnește un mare scandal în manufactură. Fetele o acuză pe Carmen de provocarea lui. Ofițerul o încredințează lui José ca să o conducă la închisoare. Etalându-și toate farmecele, Carmen îl convinge să o lase să fugă în schimbul promisiunii de a-l reîntâlni.

Actul II. În taverna lui Lillas Pastia țigani și contrabandiști petrec, îl ovaționează pe Escamillo. Carmen îi refuză avansurile căci îl așteaptă pe José. Întâlnindu-se cu el, își dă seama de puterea ce o are asupra lui și, după câteva confruntări, îl convinge să o urmeze cu contrabandiștii în munți.

Actul III. José are remușcări pentru faptele sale de dezertor, iar Carmen s-a plictisit. Ea își ghicește în cărți și află că va muri în curând. Între timp Micaela îi găsește, aducând vestea apropiatei morți a mamei lui José. Acesta va trebui să plece, chinuit de gelozie, căci, în munți, Escamillo a regăsit-o pe Carmen și a invitat-o la o coridă.

Actul IV. Înaintea coridei, Carmen și Escamillo schimbă mărturisiri de iubire. José îi pândește și-i taie calea lui Carmen la intrarea în arenă. În fața refuzului ei de a-l urma, nebun de gelozie, o ucide.

(Grigore Constantinescu, Splendorile operei, Editura Didactică și Pedagogică, București, 2008)