Opera Națională Română Iași vă invită la spectacolul Bărbierul din Sevilla de Gioachino Rossini, duminică, 20 octombrie 2013, de la 18.30, în Sala Mare a Teatrului Național Iași. Dirijor David Crescenzi (Italia).
Biletele pentru acest spectacol s-au epuizat. O altă reprezentație va avea loc sâmbătă, 9 noiembrie 2013.
Acompaniamentul recitativelor va fi interpretat cu măiestrie de dirijorul David Crescenzi (Italia).
”Încep prin a spune că Bărbierul din Sevilla este opera cea mai reprezentată de teatrele și companiile de operă din toată lumea. Din acest motiv, și pentru că există mai multe variante de partituri scrise de Rossini, se interpretează mai multe versiuni, personalizate, bogate în variații, fără a se respecta un stil care, chiar și în acele vremuri, era aproape de Mozart și Barocul târziu. M-am oprit asupra Editiei Critice din 1969, cea a lui Alberto Zedda, unicul specialist și expert în muzica lui Rossini.”(David Crescenzi)
Regizorul italian Matteo Mazzoni a apreciat că spectacolul Bărbierul din Sevilla pregătit pentru publicul ieșean este unul modern, pe care Opera îl va putea exporta cu succes în întreaga Europă. „De la epoca lui Rossini vom ajunge la ceea ce se întâmplă în casele oamenilor în 2013. Cu această traversare în timp, vom reuși, bineînțeles, ajutați de maestrul Crescenzi, să transmitem ceea ce a dorit Rossini să exprime prin muzica sa” a explicat regizorul Matteo Mazzoni.
De pregătirea tehnică vocală a soliștilor s-a ocupat prof. univ.dr. Corneliu Solovăstru. Cu o carieră profesională impresionantă, atât în țară cât și în străinătate, un pedagog extraordinar care a pregătit și susținut generații de cântăreți, maestrul a primit printre alte numeroase distincții și premiul pentru întreaga activitate la prima ediție a Galei Premiilor Operelor Naționale.

Trei tineri artiști ai Operei ieșene, îndrăgiți de public și apreciați de critici, vor debuta duminică seară după cum urmează:
Contele Almaviva – Andrei Fermeșanu (debut)
Bartolo – Octavian Dumitru
Rosina – Florentina Onică
Figaro – Jean Kristof Bouton (debut)
Basilio – Octavian Vlaicu (Opera Națională Română Timișoara)
Bertha – Ana Maria Donose
Fiorello – Tiberiu Rusu (debut)

“Vreau să mulțumesc tuturor artiștilor Operei din Iași, soliști, orchestră și cor, pentru faptul că, fără nici o îndoială, mi-au ascultat sfaturile și „ciudățeniile” mele în interpretarea acestei capodopere. Sunt sigur că mulțumită regiei lui Matteo Mazzoni, va fi o realizare unică a dialogului dintre fosă (orchestră) și scenă (ceea ce se întâmplă pe scenă).
„Eu nu știu cum trebuie interpretat bine Rossini, dar sunt sigur cum trebuie făcut pentru a nu fi interpretat rău” a mai adaugat dirijorul italian David Crescenzi.
Premiera a avut loc anul trecut, în luna februarie, la Casa de Cultură a Studenților. Decorul spectacolului a fost adaptat pentru scena Sălii Mari a Teatrului Național. O altă reprezentație va avea loc sâmbătă, 9 noiembrie 2013, atunci când la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Gabriel Bebeșelea.

De asemenea, vă anunțam că mâine, 18 octombrie 2013, vor fi puse în vânzare biletele pentru spectacolele lunii noiembrie. Detalii la Agenția Operei, 0332.888.448, bilete@operaiasi.ro.